Γιατί η Ρωσία και η Κίνα αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού;

 

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/03/russia-gold-production-increase-.jpg

Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο μαγευτικά σπάνια μέταλλα. Στην Ιστορία του έχει δοθεί μια ειδική μερικές φορές ιερή αξία όταν έξι χιλιάδες χρόνια πριν οι τάφοι των Φαραώ γέμιζαν με χρυσό για να ακολουθεί τους νεκρούς στο ταξίδι τους. Σε εποχές παγκόσμιας κρίσης όπως στα 1930, ο χρυσός προτιμάται από τις κεντρικές τράπεζες και τους πολίτες ως αποθηκευτικό μέσο αξίας όταν τα χάρτινα νομίσματα χάνουν την αξία τους. Πλησιάζουμε άλλη μια από αυτές τις εποχές όταν το συσσωρευμένο χάρτινο χρέος του δολαριακού συστήματος υποβαθμίζει την αξία των δολαρίων. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε ποιες κεντρικές τράπεζες αγοράζουν όσο χρυσό μπορούν να βρουν.

Το δολάριο σήμερα δεν υποστηρίζεται πλέον από χρυσό. Αυτό άρχισε όταν ο Νίξον μονομερώς κατήγγειλε τη Συνθήκη Bretton Woods του 1944 και έβγαλε το δολάριο από την υποστήριξή του με χρυσό και το άφησε να κινείται ελεύθερα τον Αύγουστο του 1971. Το έκανε αυτό μετά την επίμονη προτροπή του τότε Υποδιοικητή του Θησαυροφυλακίου (σμτφ, Under Treasury Secretary) Paul Volcker και του αφεντικού του, David Rockefeller, στην τράπεζα Chase Manhattan. Ο Νίξον έλαβε εκείνο το απελπισμένο μέτρο διότι απλά τα αποθέματα χρυσού της Federal Reserve εξαφανίζονταν καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι εμπορικοί συνέταιροι των ΗΠΑ απαίτησαν χρυσό σε αντάλλαγμα των συσσωρευμένων δολαρίων εμπορίου, όπως επιτρέπονταν υπό τους κανόνες της Συνθήκης Bretton Woods.

Από το 1971, χωρίς χρυσό να το υποστηρίζει εκτός από το προσεκτικά προστατευμένο φαντασιοκόπημα ότι η Fed έχει ακόμη το μεγαλύτερο απόθεμα του κόσμου σε χρυσό στα βαθιά του θησαυροφυλάκια, υπερβαίνοντας τους 8.000 τόνους όπως υπονοούσε η Fed, τα παραστατικά δολάρια σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί χωρίς όριο. Αυτή είναι η πηγή του Μεγάλου Πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 45 χρόνια, καθώς τα δολάρια σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί εκθετικά κατά περίπου 2,500% από το 1970. Η εμπιστοσύνη της διακράτησης δολαρίων, που είναι ακόμη το σημαντικότερο νόμισμα αποθήκευσης, έχει  διατηρηθεί από την Ουάσιγκτον μέσω τεχνασμάτων και απάτης.

Μετά το σοκ του πετρελαίου τον Οκτώβριο του 1973 ο Γραμματέας του Κράτους (Secretary of State) Χένρυ Κίσσινγκερ μίλησε για ένα “πετροδολάριο.” Η αξία του δολαρίου υποστηρίζονταν όχι από χρυσό αλλά από πετρέλαιο, το πετρέλαιο όλων. Η τιμή του πετρελαίου είχε χειραγωγηθεί από τον Κίσσινγκερ και άλλους το 1973, όπως εξηγώ λεπτομερώς στο βιβλίο μου «Gods of Money», και αυξήθηκε κατά 400% μέσα σε λίγους μήνες, αναγκάζοντας τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λατινική Αμερική και τον περισσότερο κόσμο να αγοράσει δολάρια.  Όταν η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλα κράτη προσπάθησαν να αγοράσουν πετρέλαιο του OPEC με τα δικά τους εθνικά νομίσματα  Washington made certain as well in 1975, when Germany, Japan and other nations tried to buy OPEC oil in their own national currencies, η Ουάσιγκτον εξασφάλισε ότι η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του ΟΠΕΚ θα δέχονταν μόνο δολάρια για τον μαύρο τους χρυσό, το πετρέλαιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, η δολαριακή τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε. Πήγε από τα επίπεδα των $103 το βαρέλι κάτω μέχρι τα $30. Πρόκειται για μια πτώση της τάξεως του 70% στη ζήτηση για δολάρια για το μεγαλύτερο εμπόρευμα του κόσμου που μετράται σε δολάρια.

Υπό αυτές τις πολιτικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας αγοράζουν πυρετωδώς χρυσό για τα αποθέματα των κεντρικών τους τραπεζών. Όχι μόνο αυτό, αλλά η κεντρική τράπεζα της Κίνας (Peoples’ Bank of China) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία της με το δολάριο των ΗΠΑ και  έχει διαφοροποιηθεί σε ένα καλάθι νομισμάτων με κορυφαίο το ευρώ. Εντούτοις, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας και της Κίνας προς τον χρυσό είναι πολύ περισσότερο στρατηγικής φύσεως.

Η Ρωσία αγοράζει πολύ χρυσό

Ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην τιμή του πετρελαίου και την ισοτιμία ρουβλίου-δολαρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αγοράσει αθόρυβα τεράτιες ποσότητες χρυσού από πέρυσι. Τον Ιανουάριο του 2016 η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα πάλι αγόρασε 22 τόνους χρυσού, γύρω στα $800 εκατομμύρια με την τρέχουσα ισοτιμία και αυτό εν μέσω χρηματοοικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ και χαμηλών τιμών πετρελαίου. Ήταν ο ενδέκατος συνεχόμενος μήνας αγορών χρυσού σε μεγάλες ποσότητες. Το 2015 η Ρωσία πρόσθεσε τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού 208 τόνων στα αποθέματά της σε σύγκριση με τους 172 τόνους το 2014. Η Ρωσία τώρα έχει 1.437 τόνους χρυσού σε αποθέματα, δηλαδή, την έκτη μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με άλλα  κράτη σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) στο Λονδίνο. Μόνο οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κίνας διατηρούν μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η η Ρωσική κεντρική τράπεζα συνεχίζει να πουλά το χρέος των ΗΠΑ που κατέχει για να αγοράσει χρυσό, εκ των πραγμάτων κάνοντας αποδολαριοποίηση, μια λογική κίνηση καθώς το δολάριο διεξάγει εκ των πραγμάτων νομισματικό πόλεμο εναντίον του ρουβλίου. Έως τον Δεκέμβριο του 2015, η Ρωσία διακρατούσε $92 δις σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μειωμένα από τα $132 δις τον Ιανουάριο του 2014.

Πιο σημαντικά, αφού η Διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε τον Μάιο του 2015 ότι δεν έβλεπε την ανάγκη να αγοράσει όλη την εγχώρια παραγωγή καθώς οι ανάγκες της τράπεζας σε χρυσό μπορούσαν εύκολα να ικανοποιηθούν στην ελεύθερη αγορά διεθνώς, κάτι που θα αποδεκάτιζε τα αποθέματα του ρουβλίου, προφανώς έχει συμβεί μια μεταστροφή. Τώρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει όλη την εγχώρια ρωσική παραγωγή χρυσού. Μόνο αφού αυτή έχει εξαντληθεί με όρους μηνιαίων στόχων τότε εισάγει. Η Nabiullina δήλωσε πρόσφατα, “Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να δημιουργήσουμε πρόσθετο χρηματοοικονομικό “μαξιλάρι” για το κράτος εν όψει τέτοιας εξωτερικής αβεβαιότητας.”

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η Ρωσία, όπου τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζάς της ληστεύτηκαν κατά την περίοδο Γέλτσιν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, έχει καταστεί η δεύτερη παγκόσμια χώρα ως προς την εξόρυξη χρυσού μετά την Κίνα. Είναι μεγάλη υποστήριξη προς τον εξορυκτικό κλάδο του χρυσού και προς το ρούβλι

Επίσης η Κίνα και το Καζακστάν

Λίγο πιο μικρές ποσότητες χρυσού αγοράζονται από την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Και μια σημαντική μηνιαία αύξηση στα αποθέματά του σημειώνει και το Καζακστάν. Τους τελευταίους σαράντα  μήνες, το Καζακστάν αυξάνει τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής του τράπεζας. Το Καζακστάν μαζί με τη Ρωσία είναι μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ζώνης μαζί με τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Κυργιζστάν. Η Λευκορωσία έχει επίσης αυξήσει τα αποθέματά του σε ράβδους χρυσού.

Η Κίνα αγόρασε άλλους 17 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο και θα αγοράσει συνολικά άλλους 215 τόνους εφέτος, σχεδόν όσο και η Ρωσία. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 η Κίνα πρόσθεσε 101 τόνους χρυσού στα αποθέματά της. Ετήσιες αγορές πάνω από 200 τόνους από την κεντρική τράπεζα θα ξεπεράσουν όλον τον χρυσό από περίπου 20 χώρες σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Τα αποθέματα της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 57% από το 2009 σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Κίνας. Παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι ακόμη και αυτό το ποσό του χρυσού στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας δηλώνεται ως λιγότερο για να μη θορυβήσει την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Το Κυργιζστάν, η Ρωσία και η Κίνα είναι επίσης μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization). Αυτές οι ευρασιατικές χώρες είναι μέρος του τεράστιου έργου της Κίνας One Belt, One Road Great Project (μια ζώνη, ένας δρόμος), που μερικές φορές αποκαλείται Νέος Οικονομικός Δρόμος του Μεταξιού που θα διασχίσει την Ευρασία με σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας και να αναπτύξει νέα μεγάλα λιμάνια στην περιοχή για να αλλάξει τον οικονομικό χάρτη της Ευρασίας. Πέρυσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι χαρτογραφούσε τις σιδηροδρομικές γραμμές του Δρόμου του Μεταξιού για να καταστήσει τα αποθέματα της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας οικονομικώς ελκυστικά σε αυτές τις χώρες.

Τα νομίσματα της Ρωσίας της Κίνας και άλλων Ευρασιατικών χωρών πάνε να γίνουν “τόσο ισχυρά όσο το χρυσάφι,” ένας όρος που εφαρμόστηκε στο δολάριο των ΗΠΑ κάπου 60 χρόνια πριν. Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 18% συγκρινόμενο με το 103% για τις ΗΠΑ και αυτό των χωρών της Ευρωζώνης του 94%, της Ιαπωνίας πάνω από 200% του ΑΕΠ, είναι μια πραγματικότητα που οι επιτήδεια αγνοούν οι δυτικές εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που είναι αναμειγμένες στον χρηματοοικονομικό πόλεμο του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσία έχει πολύ πιο υγιή οικονομία από τις περισσότερες χώρες της Δύσης που την θεωρούν ως χρεοκοπημένο κράτος.

30.03.2016

William Engdahl

 

Advertisements