Ο φερόμενος ως πρώην ληστής Thaci ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου

https://i1.wp.com/cdn3.img.sputniknews.com/images/103769/29/1037692969.jpg

Ο πρώην μαχητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (Kosovo Liberation Army, KLA) απήλαυσε μια υπερπολυτελή τελετή ανακήρυξης την Παρασκευή ενώ την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 1000 προσκεκλημένοι από 50 χώρες, περιλαμβανομένων και διπλωματών από χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο που αποσκίρτησε από τη Σερβία το 2008. Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πραγματοποιεί μια ανάλυση για το ποιόν του φερόμενου ως πρώην ληστή που έγινε πρόεδρος.

Ο Thaci που έχει στο ενεργητικό του έναν μακρύ κατάλογο συμμετοχής στην πολιτική του Κοσσυφοπεδίου παλαιότερα υπηρέτησε ως επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών, ως βοηθός πρωθυπουργός και μεταξύ 2008-2014 ως πρωθυπουργός. Άρχισε την πολιτική του αναρρίχηση νωρίς στη δεκαετία του 1990 όταν χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι «Το Φίδι» έγινε μέλος του εσωτερικού κύκλου της ηγεσίας του KLA, υπεύθυνος για την εξασφάλιση όπλων και χρημάτων και για την εκπαίδευση των μαχητών στη γειτονική Αλβανία για να αποσταλούν στο Κοσσυφοπέδιο.

​Στο βιβλίο της του 2008 με τίτλο «Η καταδίωξη: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» η Carla Del Ponte, εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), άφησε να εννοηθεί ότι ο Thaci ήταν ευθέας αναμεμειγμένος με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων εκ μέρους του KLA. Ο KLA κατηγορήθηκε ότι αποσπούσε τα όργανα κυρίως Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου σε μυστικά κέντρα κράτησης στην Αλβανία.

Ο εισαγγελέας έγραψε ότι το 1999 περίπου 300 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αλβανία, όπου τα όργανά τους αφαιρέθηκαν και στάλθηκαν για κέρδος σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Προς το τέλος του 2010, ο Ελβετός πολιτικός Dick Marty παρουσίασε μια εκτενή έκθεση για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι υπήρχαν «αξιόπιστες, συγκλίνουσες ενδείξεις» ότι η παράνομη συγκομιδή οργάνων πράγματι συνέβαινε και ότι ο Thaci ήταν ο επικεφαλής της «μαφιόζικης» ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη συγκομιδή των οργάνων καθώς επίσης και για το λαθρεμπόριο όπλων προς όλη την Ευρώπη.

Ο Thaci αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Marty, αλλά ποτέ δεν το έπραξε.

Πιο πρόσφατα, μια εσωτερική έκθεση της Ομοσπονδιακής Μυστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσαν τα WikiLeaks επιβεβαίωσε ότι ο νέο-εκλεγείς πρόεδρος έχει διασυνδέσεις με πληρωμένους δολοφόνους, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε ένας από τους ηγέτες της εγκληματικής ομάδας Drenica, που συνδέεται με επιχειρήσεις διακίνησης οργάνων, όπλων και ναρκωτικών καθώς επίσης και με άλλες εγκληματικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης και της Τσέχικης και της Αλβανικής μαφίας.

Με τη Χάγη να ορκίζεται ότι θα ιδρύσει ειδικό δικαστήριο για να δικάσει εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, παραμένει ασαφές αν ο Thaci, ένας από τους ιδρυτές του Επαναστατικού Στρατού του Κοσυφοπεδίου (KLA) που ο ίδιος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, θα εμφανιστεί μπροστά στο δικαστήριο.

Εντούτοις, αν η στάση του προς το δικαστήριο λέει κάτι, μάλλον δεν θα εμφανιστεί. Όπως ανέφερε και το BBC, o Thaci «καλωσόρισε την ίδρυση του δικαστηρίου και προσωπικά ο ίδιο ηγήθηκε της διαδικασίας για να ιδρυθεί ένα ειδικό δικαστήριο»

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είναι ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και να πάμε μπροστά και επίσης να έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι ο πόλεμος ήταν απλώς ένας αγώνας» είπε στον παρουσιαστή ο ύποπτος πρώην γκάνγκστερ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik Serbian μίλησε στον Zivojin Rakocevic, έναν πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα από τον Σερβικό θύλακα της Gracanica στο Κοσσυφοπέδιο για να πάρει μια αίσθηση των πραγματικών συνεπειών της ανακήρυξης του Thaci στην προεδρία.

Ο Rakocevic παρατήρησε ότι δυστυχώς το κυριότερο «επίτευγμα» του Thaci ‘s main κατά τα χρόνια που ήταν στην πολιτική του Κοσσυφοπεδίου ήταν να εκδιώξει του Σέρβους από τις πόλεις σε όλη την περιοχή, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας της Pristina, όπου παραμένουν μόνο μερικές δωδεκάδες κυρίως γεροντότεροι Σέρβοι από έναν εκτιμώμενο αριθμό 40,000 που κάποτε διέμεναν εκεί.

«Ταυτόχρονα, κατάφερε να καταστρέψει το μέλλον των Κοσοβάρων Αλβανών. Σήμερα 80% εξ αυτών θέλουν να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε με βλήματα που περιείχαν εξασθενημένο ουράνιο, και ο Thaci τους αποτελείωσε με τις εγκληματικές δομές του» είπε ο Rakocevic.

«Κατέστρεψε οποιαδήποτε πιθανότητα για τους Σέρβους να επιστρέψουν στην περιοχή αυτή και έπληξε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ασκεί έλεγχο πάνω στους ακραίους Ισλαμιστές και μπορεί να τους χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή.»

«Αλλά το μεγαλύτερό του επίτευγμα» θυμήθηκε περιφρονητικά ο Rakocevic ήταν ότι μετά από όλα αυτά τα εγκλήματά του, από τα οποία πολλά έχουν διαπιστωθεί από δυτικούς αξιωματούχους της πολιτικής, της νομικής και των μυστικών υπηρεσιών, ο «Thaci παραμένει ένας νόμιμος, σημαντικός ‘φίλος της διεθνούς κοινότητας’ και των δυτικών δυνάμεων.»

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Thaci σήμερα, για την ανακήρυξή του. Ο Καναδάς υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου pic.twitter.com/xJubppxw7K

— Pam Goldsmith-Jones (@pgoldsmithjones) 8 апреля 2016 г.

Τιμή μου να αντιπροσωπεύω την Ιρλανδία στην ανακήρυξη του Προέδρου Thaci του Κοσσυφοπεδίου στην Pristina σήμερα τα πρωί pic.twitter.com/8Wy1D2hwaR

— Ireland in Budapest (@irlembbudapest) 8 апреля 2016 г.

Από την πλευρά του ο Beljulj Becaj, ένας Κοσοβάρος Αλβανός πολιτικός αναλυτής από την Pristina, είπε στο πρακτορείο Sputnik ότι τα «επιτεύγματα» του Thaci δεν ήταν αυτά που του χάρισαν την προεδρία. Με τα δικά του λόγια, οι φερόμενος πρώην κακοποιός μπόρεσε να γίνει πρόεδρος εξαιτίας του ελαττωματικού εκλεκτορικού συστήματος του Κοσσυφοπεδίου (στο Κοσσυφοπέδιο ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο).

«Η προεδρία πρέπει να υπηρετεί ως παράγοντας ενότητας, ενώ ο Thaci είναι διασπαστής. Είναι γεγονός ότι τα πεπραγμένα του αντίκεινται στο σύνταγμα».

Ο Becaj παρατήρησε ότι η εκλογή του Thaci θα μπορούσε μόνο να μεγεθύνει το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και να καταλήξει σε αυξανόμενη δυσφορία όχι μόνο ανάμεσα στην αντιπολίτευση αλλά και από την πλειοψηφία των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου επίσης.

«Το βάρος των εγκλημάτων από το παρελθόν, αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή, δεν είναι αυτό που χρειάζεται το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει έναν πρόεδρο που θα υπηρετήσει ως υπόδειγμα ακεραιότητας, ήθους και δικαιοσύνης» τόνισε με έμφαση ο πολιτικός αναλυτής.

Δυστυχώς, το πολιτικό κατεστημένο της αυτονομημένης περιοχής και οι χορηγοί του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν δεχθεί μια κατάσταση όπου το γεωπολιτικό έργο που ξεκίνησαν το 1999 βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία τώρα έχει ως επικεφαλής του έναν ύποπτο εγκληματία, του οποίου η συμμορία είναι ύποπτη για τα πιο φρικαλέα εγκλήματα που μπορούμε να φανταστούμε.

Πηγή