Ποιος ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες; Ο Mark Carney, διοικητής της «Τράπεζας της Γκόλντμαν Ζακς»

Στην περίπτωση της υπερψήφισης του Brexit (της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ), ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Δρ. Mark Carney διαβεβαίωσε το κοινό της Βρετανίας: «Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι στις δυνάμεις μας να φέρουμε εις πέρας την υποχρέωσή μας να επιτύχουμε νομισματική σταθερότητα και χρηματοοικονομική σταθερότητα…»

Ο Carney υπαινίχθηκε ότι «χρηματοοικονομική αστάθεια» και «πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα» σχετίζονται με τη διαδικασία του Brexit: Ένα μάλλον σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, χρηματομεσίτες και κερδοσκόπους. Επίσης προειδοποίησε τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έξοδο των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το Citi του Λονδίνου.

«Δεν υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα βραχυπρόθεσμα όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ότι η δυνητική μείωση στη χρηματοοικονομική σταθερότητα θα μπορούσε να συνδέεται – και συνήθως θα συνδέονταν – με πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney (εικονιζόμενος) είναι ένα πρώην στέλεχος της Γκόλντμαν Ζακς, του μεγαλύτερου παγκόσμιου «θεσμικού κερδοσκόπου» Εργάστηκε δεκατρία χρόνια στη Γκόλντμαν Ζακς πριν αναλάβει ως επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά.

Τη στιγμή του διορισμού του στην Τράπεζα της Αγγλίας το 2013, δεν ήταν πολίτης του Ην. Βασιλείου: Ο Mark Carney ήταν ο πρώτος αλλοδαπός που καταλάμβανε τη θέση αυτή από την ίδρυση των Governor and Company of the Bank of England το 694.

Ήταν αναμεμειγμένα τα πανίσχυρα συμφέροντα στον διορισμό του Διοικητή της ΤτΑ; Ποιος ήταν πίσω από την υποψηφιότητα του Carney; Κατά τον διορισμό του, το θέμα της «ακεραιότητας» του Ην. Βασιλείου και η υπηκοότητα του Carney αποσιωπήθηκαν από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Brexit και η χρηματοοικονομική αστάθεια

Ο Carney γνώριζε πολύ καλά ότι μια «έγκυρη δήλωση» σχετικά με τη «χρηματοοικονομική σταθερότητα» θα είχε άμεση επίδραση στις χρηματοοιονομικές αγορές. Εκ μέρους ποίου ενεργούσε όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις;

Ο συντηρητικός βουλευτής Jacob Rees-Mogg κατηγόρησε τον Mark Carney για «υποθετικές δηλώσεις»:

«Είναι υποθετικό και χαμηλότερο από την αξιοπρέπεια της Τράπεζας της Αγγλίας να κάνει κανείς υποθετικά και υπέρ της ΕΕ σχόλια»

Η έκθεση της Γκόλντμαν Ζακς

Τον Φεβρουάριο, η Γκόλντμαν Ζακς προειδοποιούσε ότι στην περίπτωση του Brexit, η λίρα «θα μπορούσε να χάσει 20 τοις εκατό της αξίας της». Οι δηλώσεις του Mark Carney στη Βουλή των Κοινοτήτων όχι μόνο δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση αλλά επίσης προσδίδουν νομιμότητα και «αξιοπιστία» στην εκτίμηση της Γκόλντμαν Ζακς.

Ως θεσμικός κερδοσκόπος, σκοπός της Γκόλντμαν Ζακς είναι να επηρεάσει τις προσδοκίες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές αγορές (υποστηριζόμενες από έγκυρες δηλώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας).

Συμπίπτοντας με τις πρόσφατες δηλώσεις του Carney, Γκόλντμαν Ζακς εξέδωσε έκθεση  σχετικά με τις καταστροφικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες του Brexit:

«Εντούτοις, δεδομένης της απρόβλεπτης κατάστασης σχετικά με τις διευθετήσεις στις συναλλαγές και στους νόμους εποπτείας μετά το Brexit του Ην. Βασιλείου, το πόσο καταστροφικό θα είναι το Brexit μακροπρόθεσμα διέπεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Αδιαμφισβήτητα η πιο άμεση ανησυχία είναι η επίδραση της ίδιας της αβεβαιότητας στην ανάπτυξη του Ην. Βασιλείου.

Η Συνθήκη της ΕΕ ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών για αποχώρηση. Κατά την περίοδο αυτή η κυβέρνηση του Η.Β. θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα συνεχίσει να εμπορεύεται με τις χώρες της ΕΕ…

Μερικές από αυτές τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και πολλές από τις νομικές/εποπτικές αποφάσεις θα είναι σχετικά απλές. Αλλά πολλές δεν θα είναι…

Κατά την περίοδο αυτή, οι εταιρείες που έχουν τη βάση τους στο Η.Β. θα αντιμετωπίσουν σημαντική αβεβαιότητα: Οι εξαγωγικές εταιρείες δεν θα ξέρουν τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να προμηθεύουν τις αγορές του εξωτερικού μόλις ολοκληρωθεί το Brexit. Οι εισαγωγικές εταιρείες δεν θα ξέρουν τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να εισάγουν. Και όλες οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν αυξημένη νομική/εποπτική αβεβαιότητα.» (Αποσπάσματα από την έκθεση)

Ο Carney απέρριψε τους ισχυρισμούς της Γκόλντμαν Ζακς στις αρχές Φεβρουαρίου. Τώρα όμως τους υποστηρίζει.

Από πού προέρχονται οι δηλώσεις του Mark Carney; Από την Τράπεζα της Αγγλίας ή από την Γκόλντμαν Ζακς τον πρώην εργοδότη του;

Η Γκόλντμαν είναι γνωστή ως ο κατ’ εξοχήν παγκόσμιος «θεσμικός κερδοσκόπος». Η εκ των προτέρων γνώση των δηλώσεων και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών συχνά χρησιμοποιούνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κερδοσκοπικές δράσεις. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες και οι διασυνδέσεις είναι μέρος της διαδικασίας αυτής, είναι το «ψωμί και το βούτυρο» για τον θεσμικό κερδοσκόπο.

Το σημαντικό ερώτημα που δεν έθεσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι: Ποια είναι η σχέση του Mark Carney και της Γκόλντμαν Ζακς.

Ο δούρειος ίππος της Γκόλντμαν

Υπάρχει δούρειος ίππος εντός της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς η Γκόλντμαν Ζακς κάθεται από τη μέσα πλευρά;

Ενώ ο Carney διορίστηκε από την Μεγαλειότητά της, ανεπίσημα έχει ακόμη «δεσμούς» με τη Γκόλντμαν Ζακς.

Βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων;

Την επόμενη φορά που θα υπάρξει χρηματοοικονομική κατάρρευση, τα χρήματά σας θα διασώζουν την Γκόλντμαν Ζακς.

Ναι, σύμφωνα με μια νέα συμφωνία που έκανε ο Mark Carney, η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταλήξει να απολαμβάνει τον επόμενο γύρο των χρημάτων των Βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωσή της. (The Independent, 20 Αυγούστου  2015)

Επιπλέον, πολλές ανώτατες θέσεις κλειδί μέσα στην Τράπεζα της Αγγλίας τις κατέχουν πρώην στελέχη της Γκόλντμαν. Ο Mark Carney διορίστηκε το 2013. Τον επόμενο χρόνο (2014), ο Δρ. Ben Broadbent, Ανώτερος Οικονομολόγος της Γκόλντμαν Ζακς διορίστηκε Υποδιοικητής (Deputy Governor) επικεφαλής της Νομισματικής Πολιτικής.

Τραπεζίτες από την Γκόλντμαν είναι διασπαρμένοι σε κρίσιμες αρένες καθορισμού πολιτικής σε όλον τον κόσμο, πράγμα πρωτοφανές για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έτσι και ο υποδιοικητής του Ben Broadbent είναι πρώην Γκόλντμαν, όπως επίσης ήταν και δύο πρώην μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο David Walton και ο Sushil Wadhwani.

Στην άλλη πλευρά του Καναλιού, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi είναι άνθρωπος της Γκόλντμαν, ενώ στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι της Γκόλντμαν Ζακς συνθέτουν το ένα τέταρτο των τοπικών προέδρων του συστήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Συμπερασματικά σχόλια

Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι συνεργοί στη χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών αγορών συμπεριλαμβανομένων των αγορών μετοχών, εμπορευμάτων, χρυσού και συναλλάγματος για να μην αναφέρουμε τις αγορές πετρελαίου και ενέργειας οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο προσεκτικά σχεδιασμένης κερδοσκοπικής επέλασης του τύπου «άντλησης και απόθεσης» (pump and dump).

Ποιος ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες; Η νομισματική πολιτική δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: Prof. Michel Chossudovsky, Global Research 2016.