Η Αυστρία στρέφεται προς τα δεξιά: Η νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας προκαλεί «συγκλονισμό και έκπληξη»

https://i1.wp.com/www.fpoe.at/fileadmin/_processed_/csm_DSC_6779_a635806b64.jpg

Το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ )  προσέλκυσε μεγάλο αριθμό οπαδών, πράγμα που ήταν έκπληξη για κάποιους, είπε ο πολιτικός επιστήμων, Έρικ Φρέι, στον Sputnic.

Για το FPÖ αυτοί οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν πάρα πολύ επιτυχείς. Κανείς στην Αυστρία δεν θα μπορούσε να προβλέψει την άνοδό τους, αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η επικράτησή τους και η επιρροή τους είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προβλέπονταν αρχικά.

«Πολιτικός σεισμός στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας. Κανείς από τους υποψηφίους των ÖVP και του SPÖ δεν περνά στον δεύτερο γύρο.» (Σχόλιο από το Τουίτερ.)

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πολιτικό επιστήμονα, Έρικ Φρέι, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο ηγέτης του κόμματος FPÖ, Norbert Hofer, θα μπορούσε να νικήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Το ενδεχόμενο ότι ο κ. Hofer θα μπορούσε να μπει στον δεύτερο γύρο ήταν αναμενόμενο, καθώς προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις για πολλές εβδομάδες. Αλλά το γεγονός ότι έλαβε το ένα τρίτο των ψήφων αποτελεί έκπληξη. Είναι συγκλονιστικό και δείχνει ότι το σύστημα των δύο κομμάτων που ήταν εδραιωμένο μέχρι σήμερα, τώρα καταρρέει λόγω επίσης και του βάρους της προσφυγικής κρίσης, που έστρεψε πολλούς ψηφοφόρους μακριά από την κυβέρνηση και τους οδήγησε να ψάξουν για εναλλακτικές επιλογές.»

Η επιτυχία του Κόμματος της Ελευθερίας σημαίνει επίσης ότι μερικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς δραστηριότητας σε όλη την ΕΕ και αυτό προφανώς ενισχύει την άποψη αυτή.

«Η Αυστρία ήταν στην πρώτη γραμμή. Το Κόμμα της Ελευθερίας ήταν πολύ ισχυρό – έως 27-28 τοις εκατό το 1999. Έτσι υπήρξαν το πιο επιτυχημένο δεξιό κόμμα για αρκετό καιρό και φαίνεται ότι πάλι είναι μπροστά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – κατά έναν αρνητικό τρόπο», είπε ο Φρέι.

Ο Φρέι πιστεύει ότι «ένας από τους ανθρώπους του (του Κόμματος της Ελευθερίας) έχει μια ευκαιρία να φτάσει μέχρι την προεδρία», και παρ’ όλο που η θέση αυτή είναι περισσότερο «τελετουργική», έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της Αυστρίας.

Μιλώντας για το πόση δύναμη θα μπορούσε να έχει ο Hofer, ο Φρέι είπε: «Είναι δύσκολο να πει κανείς. Το σύνταγμα που υιοθετήθηκε το 1929 δίνει στον πρόεδρο αρκετή επιρροή. Αλλά αυτή η επιρροή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Ο Hofer έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να είναι πιο δραστήριος πρόεδρος, ότι θέλει να απολύσει την κυβέρνηση αν δεν κάνει αυτό που εκείνοι θέλουν αυτός να κάνει.»

Σύμφωνα με τον Φρέι, ο Hofer έχει εκφράσει την επιθυμία να «συμμετέχει και να είναι δραστήριος στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ». Για κάποιους αυτό είναι επίσης ένδειξη ότι η Αυστρία κατευθύνεται προς μια στάση υπέρ της ΕΕ.» Εντούτοις, ο κ. Φρέι πιστεύει ότι δεν ισχύει αυτό και το Κόμμα της Ελευθερίας – αν έχει τη δύναμη – μπορεί και να εγκαταλείψει την ΕΕ αν η κοινή γνώμη ήταν εναντίον της. Όμως δεν το έχει δηλώσει ανοιχτά.

Εντούτοις, για το Κόμμα της Ελευθερίας τα κύρια θέματα ίσως αφορούν την προσφυγική κρίση. Η εισροή προσφύγων κα μεταναστών το περασμένο Καλοκαίρι, που έφευγαν από εμπόλεμες χώρες, προκάλεσε πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα των ανοικτών συνόρων.

«Το περασμένο Καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο επίσης, όταν το κύμα των προσφύγων ήλθε από την Ουγγαρία, υπήρχε πολλή δημόσια υποστήριξη (της ιδέας) να πάρουμε Σύριους και ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο. Αλλά καθώς το Φθινόπωρο προχωρούσε, ο λαός είπε «αρκετά» και η κυβέρνηση δεν έβαλε φρένο – απλώς περίμενε τη Γερμανία και την κα Μέρκελ να δώσει κάποια λύση και όταν επιτέλους άλλαξαν τη ρητορική τους και την πολιτική τους, αρχίζοντας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο λαός ήδη είχαν διαισθανθεί ότι ήταν πολύ αργά.»

Με αυτά τα νέα αποτελέσματα, μερικοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να δουν μια εντελώς νέα Αυστρία να αναδύεται τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αν και δεν ξέρουμε πώς θα είναι» είπε ο Φρέι.

«Θα έχουμε εθνικές εκλογές το 2018. Ακόμη και αν το Κόμμα της Ελευθερίας είναι το μεγαλύτερο κόμμα μετά από αυτό, δεν είναι σαφές αν θα μπορέσουν να βρουν έναν συνεταίρο συνασπισμού», πρόσθεσε.

Πηγή