Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει ρουλέτα Βρυξελλών με το γλυφοσάτ

https://i0.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/04/vytenis-andriukaitis-900x465-300x155.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρα αποφασισμένη να εγκρίνει το «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το γλυφοσάτ (glyphosate), παρά τα ακαταμάχητα στοιχεία περί της τοξικότητάς του. Είναι σαφώς ευχαριστημένοι που παίρνουν το μέρος της Μονσάντο και του λόμπυ των χημικών ζιζανιοκτόνων της αγροβιομηανίας και με την Ουάσιγκτον, παρά τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τις ΕΕ. Ένας νομικός ίσως το αποκαλούσε εγκληματική αμέλεια. Το θέμα είναι η επερχόμενη ανανέωση της άδειας για τη χρήση του πιθανού καρκινογόνου γλυφοσάτ, του βασικού συστατικού στο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ (Roundup®). Η ένταση του ψεύδους και της προσπάθειας παραπλάνησης εκ μέρους των απροσώπων γραφειοκρατών της ΕΕ σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα του γλυφοσάτ αποδεικνύει γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν να φύγουν εντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα εφέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επανέγκριση της άδειας για το γλυφοσάτ για άλλα 15 χρόνια.  Δήλωσαν ότι η απόφασή τους για το «ναι» είχε βασιστεί στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι το γλυφοσάτ είναι καρκινογόνο.

Η απόφαση εκείνη, χωρίς να υποστηρίζεται καν από δημοσιοποίηση των σχετικών μελετών υγείας και ασφάλειας στις οποίες στηρίχτηκε η EFSA, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του 2015 της Υπηρεσίας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ότι το γλυφοσάτ ήταν «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 50% πιθανότητες ότι προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο με την επαφή, πράγμα που έχει δοκιμαστεί με το συνηθισμένο νερό της βρύσης ή σε σοδειές που ψεκάστηκαν με Roundup ή άλλα ζιζανιοκτόνα με κύριο στοιχείο το Γλυφοσάτ.

Η EFSA, βασίζοντας την άποψή της μόνο σε μια έκθεση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Αποτίμηση Κινδύνου (BfR), το οποίο με τη σειρά του την πήρε από μια ξεκάθαρα μεροληπτική έκθεση της Μονσάντο και άλλους ομίλους της αγρο-βιομηχανίας, είπε ότι είναι απίθανο» να αποτελεί κίνδυνο καρκίνου. Η IARC χρησιμοποίησε μόνο στοιχεία που βρίσκονταν σε δημόσια πρόσβαση αλλά η διαφθαρμένη γερμανική BfR βάσισε την έκθεσή της σε μυστικές μελέτες της βιομηχανίας τις οποίες αρνήθηκε να κοινοποιήσει στην IARC ή στο κοινό.

Η πίεση από το κοινό, οι αντιρρήσεις πολλών χωρών της ΕΕ και μια συλλογή υπογραφών σ’ ολόκληρη την ΕΕ που ζητούσαν το τέλος του γλυφοσάτ, καθώς επίσης και μια επιστολή διαμαρτυρίας υπογεγραμμένη από σχεδόν εκατό κορυφαίους επιστήμονες προς τον Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων της ΕΕ (επίσης γνωστού και ως DG SANTE) Vytenis Andriukaitis (εικονιζόμενος), οδήγησαν σε μια δήλωση από τον Andriukaitis στις αρχές Απριλίου υποδηλώνοντας μια νέα ευαισθησία στην ξεκάθαρη επιθυμία των πολιτών να μην εκτίθενται σε καρκινογόνα στοιχεία στην τροφή τους και στο πόσιμο νερό από τον εκτεταμένο ψεκασμό με γλυφοσάτ.

Τώρα, μόνο τρεις εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος μη υγιής γραφειοκράτης της Υγείας της ΕΕ, ο Andriukaitis, τα γυρίζει πάλι. Στις 26 Απριλίου ο επίτροπος DG SANTE συναντήθηκε με ηγέτες του μπλοκ των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνάντηση, επιδεικνύοντας σκληρή αδιαφορία για οποιεσδήποτε προτάσεις για περιορισμούς στο επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο, ο Andriukaitis ανακοίνωσε το σχέδιό του να επανεγκρίνει το γλυφοσάτ για δέκα χρόνια χωρίς ειδικούς περιορισμούς.

Η αυστηρή απειλή της Ουάσιγκτον προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Andriukaitis πήγε στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2015 όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Michael Froman. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εκείνη τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, τα οποία έγγραφα εξασφάλισαν διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με βάση τον Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφορίας, η Ουάσιγκτον πίεσε έντονα τον Andriukaitis να εξαιρέσει φυτά και ζώα που παράγονται μέσω της διαδικασίας «επεξεργασίας γονιδίων» (gene-editing) και άλλων τεχνικών από τους υπάρχοντες κανόνες της ΕΕ για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (GMO). Όπως είπε και ο διευθυντής της Γκρηνπής: «Η Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίσει ότι η επεξεργασία γονιδίων αποτελεί γενετική μηχανική (genetic engineering).» Η αλλαγή αυτή του ονόματος είναι άλλη μια παραπλάνηση που επιχειρεί η Ουάσιγκτον και η κλίκα GMO της Μονσάντο για να παρακάμψει τους σχολαστικούς ελέγχους και τις ετικέτες.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει η ΕΕ να απορρίψει τους ασφαλιστικούς μηχανισμούς για την υγεία και το περιβάλλον σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς για να προλειάνει το έδαφος για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (Transatlantic Trade Agreement, TTIP). Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP άρχισε στις 25 Απριλίου στη Νέα Υόρκη. Η βιασύνη του Επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία Andriukaitis να επιβάλει με το ζόρι την επανέγκριση του γλυφοσάτ τον Μάιο αντικατοπτρίζει καθαρά την απέραντη πίεση της Ουάσιγκτον στην ανεύθυνη γραφειοκρατία της ΕΕ, πράγμα που είναι γνωστό ως «έλλειμμα δημοκρατίας.”

Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη ότι ο Andriukaitis της DG SANTE αγνόησε εντελώς την απόφαση πλειοψηφίας του κοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου, που πέρασε με 374 ψήφους υπέρ και 225 ψήφους κατά, σχετικά με πολλούς περιορισμούς στο γλυφοσάτ βασισμένη στην «θεμελιώδη αρχή της πρόληψης». Η αρχή αυτή λέει ότι αν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για κίνδυνο προς τους ανθρώπους ή τα ζώα, να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και σφάλλοντας. Η πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε να προτείνει τη μείωση στη διάρκεια της αδειοδότησης από 15 σε 7 χρόνια. Επιπλέον, ψήφισαν για σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση του γλυφοσάτ:

  • Καμία έγκριση για μη-επαγγελματική χρήση.
  • Καμία έγκριση για χρήση κοντά σε δημόσια πάρκα, παιδότοπους, κήπους.
  • Καμία έγκριση όπου επαρκούν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης παρασίτων για τον έλεγχο των ζιζανίων.
  • Αυστηροί περιορισμοί για τις εφαρμογές πριν τη συγκομιδή (αποξήρανση), οι οποίες θεωρούνται μη αποδεκτές.

Σύμφωνα με ομάδες όπως ο UK Soil Association (Σύνδεσμος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Έδαφος) και η ομάδα παρακολούθησης των GMO Sustainable Pulse, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαιτεί αυστηρά όρια για τις «πριν τη σοδιά» εφαρμογές του γλυφοσάτ στα σπαρτά. Αυτό αναφέρεται στην πρακτική του ψεκασμού των φυτών μέχρι δύο εβδομάδες πριν τη συγκομιδή για να «αποξηραθούν» και να γίνει η συγκομιδή ευκολότερα. Αυτή η πριν τη συγκομιδή εφαρμογή του γλυφοσάτ είναι μια οδός για την έκθεση των ανθρώπων στο γλυφοσάτ. Σήμερα, διάφοροι χημικοί τύποι του γλυφοσάτ παίρνουν άδεια για ένα ευρύ φάσμα φυτών όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, η κράμβη, τα φασόλια και τα ο αρακάς. Αυτή η χρήση του γλυφοσάτ πιστεύεται ότι είναι η κύρια πηγή του τοξικού ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτ και των καταλοίπων του στο ψωμί.

Η παραπάνω ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική προς την Επιτροπή και τις χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά έχει ηθικό βάρος. Τώρα η ισορροπία της ηθικής βρίσκεται στις επιμέρους χώρες της ΕΕ. Οι χώρες τις ΕΕ θα ψηφίσουν οριστικά για το γλυφοσάτ τον Μάιο. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μια απαγόρευση του γλυφοσάτ στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι η καμπάνα του θανάτου για την γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια παγκοσμίως. Τώρα, δεν θα ήταν αυτό μια υγιής στροφή;

Πηγή

 

Advertisements