Η Αυτοκρατορία του Χάους αντεπιτίθεται

https://i1.wp.com/www.strategic-culture.org/images/news/2016/04/26/or-37243.jpg

Αμέσως μετά την έγκριση της πρόταση αμφισβήτησης εναντίον της Προέδρου Dilma Rousseff στο Κογκρέσο της Βραζιλίας από αυτούς που αποκαλώ Ύαινες του Υβριδικού Πολέμου, ο Πρόεδρος εν αναμονή Michel «Brutus» Temer, ένας από τους εκφραστές της ομάδας, απέστειλε έναν γερουσιαστή στην Ουάσιγκτον ως ειδικό εφημεριδοπώλη να διανείμει την είδηση για το εν εξελίξει πραξικόπημα. Ο εν λόγω γερουσιαστής δεν ήταν σε επίσημη αποστολή για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Brutus Temer ήταν ανάστατος λόγω της αντίδρασης των διεθνών μέσων ενημέρωσης, που όλο και πιο έντονα ερμηνεύουν ως πραξικόπημα αυτό που κάνει – συνασπισμένος με τον Brutus Δύο, τον άκρως διεφθαρμένο επικεφαλής της κάτω βουλής Eduardo Cunha.

Η αποστολή του γερουσιαστή υποτίθεται ότι ήταν για να εξαπολύσει μια επίθεση δημοσίων σχέσεων για να αντιμετωπιστεί η φήμη για πραξικόπημα, η οποία σύμφωνα με τον Brutus Ένα «αποθαρρύνει τους βραζιλιάνικους θεσμούς».

Ανοησίες. Ο εφημεριδοπώλης γερουσιαστής εστάλη για να ενημερώσει το  Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.

Στην Ουάσιγκτον, ο εφημεριδοπώλης γερουσιαστής ψέλλισε «θα εξηγήσουμε ότι η Βραζιλία δεν είναι μπανανία». Λοιπόν, δεν ήταν, αλλά τώρα είναι, χάρη στις Ύαινες του Υβριδικού Πολέμου.

Όταν έχεις έναν άνθρωπο με 11 παράνομους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, όπως μνημονεύονται στα Έγγραφα του Παναμά (Panama Papers) και είναι ήδη υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχει το πολιτικό πεπρωμένο όλου του έθνους, τότε έχεις μια μπανανία.

Όταν έχεις έναν αυτάρεσκο επαρχιακό δικαστή που απειλεί να φυλακίσει τον πρώην Πρόεδρο Λούλα για ένα ασήμαντο διαμέρισμα και ένα αγρόκτημα που δεν του ανήκει αλλά την ίδια στιγμή δεν πειράζει τον Brutus Δύο, μαζί με τους πομπώδεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχεις μια μπανανία.

Τώρα σύγκρινε τη μη-αντίδραση της Ουάσιγκτον με την αντίδραση της Μόσχας. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ανεξέλεγκτης Maria Zakharova, τόνισε  την κρίσιμη σύμπραξη των BRICS (σμτφ: Από τα αρχικά των λέξεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και Νότια Αφρική) καθώς και τις κοινές θέσεις Βραζιλίας-Ρωσίας μέσα στους G20. Και η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματα της Βραζιλίας πρέπει να λυθούν εντός «του συνταγματικού νομικού πλαισίου και χωρίς καμιά εξωτερική παρέμβαση».

Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει «εξωτερική παρέμβαση».

Η Επικράτηση Πλήρους Φάσματος επανοπλισμένη

Έχω ακολουθήσει το εν εξελίξει βραζιλιάνικο πραξικόπημα δίδοντας έμφαση στον Υβριδικό Πόλεμο που υποστηρίζεται ή καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και που στοχεύει στην καταστροφή «του νεοαναπτυξιακού έργου για τη Λατινική Αμερική – που ενώνει τουλάχιστον κάποιους από την τοπική αφρόκρεμα, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην ανάπτυξη των εσωτερικών αγορών, σε σύνδεση με τις εργατικές τάξεις.» Ο αντικειμενικός στόχος του Υβριδικού Πολέμου στην περίπτωση αυτή είναι να αναστηλώσει τον φιλελευθερισμό στην περιοχή.

Προφανώς στο στόχαστρο μπήκε η Βραζιλία, μέλος των BRICS και 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Μερικοί όπως ο Jack Lew έρχονται κατ’ ευθείαν στο θέμα όταν κάνουν έναν κατάλογο των εργαλείων και των σκοπών του Υβριδικού Πολέμου που το Πεντάγωνο όρισε ως Επικράτηση Πλήρους Φάσματος πίσω στο 2002. Έτσι «Η ισχύς των ΗΠΑ απορρέει από την ακατανίκητη στρατιωτική δύναμη, ναι. Οτιδήποτε επεκτείνει τις αγορές των αγορών των ΗΠΑ όπως η Δια-Ειρηνική Συνεργασία (TransPacific Partnership, TPP)  προσθέτει στο οπλοστάσιο της ισχύος των ΗΠΑ. Αλλά βαθύτερα, είναι προϊόν της κυριαρχίας της οικονομίας των ΗΠΑ.»

Όμως η οικονομία των ΗΠΑ κάθε άλλο από κυρίαρχη είναι. Εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι αυτό που διώχνει «τις επιχειρήσεις μακριά από την Αμερική, ή επιτρέπει άλλα κράτη να χτίσουν μια ανταγωνιστική χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που επιβαρύνεται λιγότερο από μια σειρά κυρώσεων». 

«Ανταγωνιστική χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική» έχει γραμμένη επάνω της τις BRICS. Και η «σειρά κυρώσεων» δεν ήταν αρκετή για να πλήξει το Ιράν, διότι η  Τεχεράνη θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «οικονομία της αντίστασης». Και δεν είναι τυχαίο που δύο από τις χώρες BRICS – η Ρωσία και η Κίνα – καθώς επίσης και το Ιράν, βρίσκονται στην κορυφή των πέντε σημαντικότερων απειλών για τις ΗΠΑ, μαζί με την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα, ενώ η «τρομοκρατία» έχει τη χαμηλότερη προτεραιότητα.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος είναι ουσιαστικά για τη Ρωσία και την Κίνα – αλλά και η Βραζιλία είναι επίσης σημαντικός παίκτης. Ο Έντουαρτ Σνόουντεν αποκάλυψε πώς η κατασκοπεία της NSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας) επικεντρώθηκε στην πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, της οποίας η ιδιωτική τεχνολογία ήταν υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου του 21ου αιώνα, τις προ άλατος αποθέσεις (pre salt deposits). Αυτό είναι ανάθεμα. Και απαιτεί την ανάπτυξη τεχνικών Υβριδικού Πολέμου ενσωματωμένου στο δόγμα της Επικράτησης Πλήρους Φάσματος.

Οι βραζιλιάνικες αφρόκρεμες υποτακτικών στους ξένους διευθυντών παίζουν χαρούμενα το παιχνίδι. Πριν από δύο χρόνια οι αναλυτές της JP Morgan ήδη παρέδιδαν σεμινάρια με τους νεοφιλελεύθερους εφαρμοστές των μακροοικονομικών, κάνοντας κήρυγμα για το πώς θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση της Rousseff.

Τα λόμπι της βιομηχανίας, του εμπορίου, των τραπεζών και της αγροτικής οικονομίας (agribusiness) ήταν φαινομενικά υπέρ της πρότασης αμφισβήτησης, καθώς αντιπροσώπευε το τέλος του πειράματος της κοινωνικής δημοκρατίας των Lula-Dilma. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που ο Πρόεδρος εν αναμονή Brutus Temer έκανε μια συνολική συμφωνία με το Μεγάλο Κεφάλαιο – με την αφαίρεση περιορισμών για το δημόσιο χρέος που είναι ήδη πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, την αύξηση της σχέσης μεταξύ χρέους και ΑΕΠ, τον ακριβότερο δανεισμό και τις συνεπακόλουθες περικοπές στην υγεία και την εκπαίδευση.

Όσον αφορά τη δικομματική Ουάσιγκτον, είναι απολύτως αδιανόητο να επιτραπεί σε μια αυτόνομη τοπική δύναμη στον Νότιο Ατλαντικό, ευλογημένη με την ακαταμάχητη οικολογική οικονομία (το δάσος του Αμαζονίου και όλο αυτό το νερό σε συνδυασμό με τον υδροφορέα Guarani) και επιπλέον στενά συσχετισμένη με τα κύρια μέλη των BRICS (Ρωσία και Κίνα), που έχουν τη δική τους στρατηγική συνεργασία.

Ο προ άλατος παράγοντας είναι το κεράσι στην τροπική τούρτα. Είναι απαράδεκτο για το Μεγάλο Πετρέλαιο των ΗΠΑ να επιτραπεί στην Petrobras να έχει το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης. Και για την περίπτωση που χρειαστεί, το 4ος Στόλος των ΗΠΑ είναι ήδη στη θέση του  στον Νότιο Ατλαντικό.

Μια χώρα BRICS έπεσε και απομένουν δύο

Ο κηρυγμένος από το καθεστώς Cheney «πόλεμος στη Γη» απασχόλησε την Αυτοκρατορία του Χάους για πολύ καιρό και τώρα έρχεται μια συντονισμένη παγκόσμια επίθεση. Από τη Νοτιοδυτική Ασία, το όνειρο του Υβριδικού Πολέμου είναι ένα είδος ιρακινού χάους για την αντικατάσταση των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Πακιστάν και της Αιγύπτου όπως και στη Συρία αν και η δυναστεία του Άσσαντ ήταν «μυστικός» σύμμαχος των ΗΠΑ για δεκαετίες.

Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος υπεράνω του εφημεριδοπώλη Ομπάμα αποφάσισαν να μαχαιρώσουν πισώπλατα τον Οίκο του Σαούντ – όχι απαραιτήτως ένα άσχημο πράγμα – για το Ιράν. Η κρυφή επιθυμία τους ήταν το ιρανικό φυσικό αέριο να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο που πάει στην Ευρώπη, καταστρέφοντας έτσι τη Ρωσική οικονομία. Μεγάλη αποτυχία.

Υπάρχει όμως ακόμη μια επιλογή. Ο αγωγός φυσικού αερίου του Κατάρ μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας επίσης αντικαθιστά το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη. Αυτός παραμένει ο κύριος σκοπός της CIA στη Συρία – ό,τι και αν γίνει. Το Daesh, το ψευδοχαλιφάτο – είναι απλώς πρόφαση.

H CIA επίσης επιδιώκει να καταστρέψει η Σαουδική Αραβία τη Ρωσική οικονομία μέσω του πολέμου του πετρελαίου που δεν θέλει να σταματήσει. Έτσι κρατά τους Σαουδάραβες με εκείνες τις περίφημες 28 σελίδες σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου για να συνεχίσει τον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου.

Η CIA προσπαθεί επίσης μανιωδώς να παρασύρει τη Μόσχα σε μια συριακή παγίδα όπως και τη δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν και, όπως έκαναν με το πραξικόπημα του Κιέβου, δεν δίστασε να διατάξει τον τουρκικό στρατό να καταρρίψει ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24. Το «πρόβλημα» είναι ότι το Κρεμλίνο δεν δάγκωσε το δηλητηριασμένο μήλο.

Πολύ παλιότερα, στη δεκαετία του 1980, το μίγμα της απελευθέρωσης των αποθεμάτων του Οίκου του Σαούντ και της συμμορίας των πετροδολαρίων Συμβουλίου Συνεργασίας Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council, GCC) που οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου στα $7 το βαρέλι το 1985, σε συνδυασμό με την επιχείρηση Αφγανιστάν κατέληξε να οδηγήσει την ΕΣΣΔ σε χρεοκοπία. Ομολογουμένως, η όλη επιχείρηση ήταν ευφυέστατη και στη σύλληψη και στην εκτέλεση: Ο Υβριδικός Πόλεμος των οικονομικών συν το «Βιετνάμ». Τώρα, «καθοδηγώντας από πίσω», ο Δρ. Zbig Brzezinski «της μεγάλης σκακιέρας» και μέντορας της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, προσπαθεί να κάνει ένα παρόμοιο κόλπο.

Αλλά έχουμε ένα πρόβλημα. Η ηγεσία του Πεκίνου, ήδη απασχολημένη με τις μικροδιορθώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της Κίνας, διέκρινε την προσπάθεια της Αυτοκρατορίας του Χάους να διαιρεί και να βασιλεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αν η Ρωσία πέσει, η Κίνα θα είναι η επόμενη στη σειρά.

Ήταν γύρω στο 2010 όταν οι μυστικές υπηρεσίες της ΗΠΑ θεώρησαν την Κίνα ως μεγάλη στρατιωτική απειλή και άρχισαν να κινούνται εναντίον της με τη «Στροφή προς την Ασία». Αλλά ξαφνικά η CIA αντελήφθη ότι η Μόσχα είχε δαπανήσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια κάνοντας άλμα δύο γενεών μπροστά στε αμυντικούς και επιθετικούς πυραύλους – να μην αναφέρουμε τα υποβρύχια, τα όπλα προτίμησης για τον Γ΄ΠΠ. Τότε ήταν που η Ρωσία έγινε η μεγάλη απειλή. Προσεκτικά κοιτώντας τη σκακιέρα, η ηγεσία του Πεκίνου επιτάχυνε τη συμμαχία της με τη Ρωσία και τις BRICS ως εναλλακτική δύναμη, προκαλώντας έναν τεραστίου μεγέθους σεισμό στην Ουάσιγκτον.

Τώρα το Πεκίνο έχει επιδέξια σχεδιάσει μια δομή ισχύος με το δικό της νομισματικό ταμείο, το ηλεκτρονικό σύστημα τραπεζικών πληρωμών και τη δική της τράπεζα.

Προσοχή όμως στην οργή μιας Αυτοκρατορίας του Χάους που έχει περιφρονηθεί, διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα εναντίον των BRICS. Η Βραζιλία υπό πολιορκία, η πτώση της Νοτίου Αφρικής, η αδυναμία της Ινδίας, η Κίνα και η Ρωσία σταδιακά περικυκλωμένες. Οι παραλλαγές του Υβριδικού Πολέμου από την Ουκρανία έως τη Βραζιλία, η άσκηση πίεσης στην Κεντρική Ασία, η πυριτιδαποθήκη στη Συρία και στο Ιράκ, όλα δείχνουν προς μια συντονισμένη επίθεση Επικράτησης Πλήρους Φάσματος με σκοπό να διασπαστούν οι BRICS, η Ρωσο-Κινεζική συνεργασία και τελικά οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού που ενώνουν την Ευρασία. Ομοίως και οι  πόλεμοι των τιμών του πετρελαίου, η κατάρρευση του ρουβλίου, η προσφυγική πλημμύρα στην ΕΕ, η Επιχείρηση Gladio του 21ου, η απόσπαση της προσοχής των μαζών εναντίον φανταστικών εχθρών και η τρομοκρατία του Ντάες.

Μπορεί να είναι ευφυέστατο στη σύλληψη και στην εκτέλεση και εντυπωσιακό κατά την κινηματογραφική έννοια. Αλλά θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Πηγή