Προσφυγικός εφιάλτης 2 – το δεύτερο μεταναστευτικό τσουνάμι της ΕΕ έχει αρχίσει

https://i2.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/ed4f59d91f566d8e14ffee7ed9100aeb_XL.jpg

Το μεταναστευτικό τσουνάμι που κατέκλυσε την Ευρώπη με 1,5 εκατομμύριο «πρόσφυγες» το 2015 επανέρχεται με βοή σαν παλιρροϊκό κύμα που μπορεί να είναι και διπλάσιο σε μέγεθος από την περσυνή πλημμύρα. Και μάλιστα οι περισσότεροι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι οι μη εκλεγμένοι και μη υπόλογοι ηγέτες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ίδια τους την έκθεση  Ευρωπαϊκή Οικονομική Πρόβλεψη  που εκδόθηκε το περασμένο Φθινόπωρο ανακοίνωσαν ακριβώς αυτό. Δηλαδή, προέβλεπαν (με προφανή αποδοχή και έγκριση) ότι τρία εκατομμύρια πρόσφυγες/μετανάστες θα φτάσουν στην Ευρώπη το 2016.

Ο θερμός ανοιξιάτικος ή καλοκαιρινός καιρός σε όλη τη Μεσόγειο τώρα σημαίνει ότι οι ήρεμες θάλασσες επιστρέφουν, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που στρατοπεδεύουν στη Βόρεια ακτή της Αφρικής, στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη και την Ιορδανία, σύντομα θα κατευθυνθούν προς την Ιταλία και την Ελλάδα πάνω σε πλοιάρια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση για το Spiegel International Online, την ιστοσελίδα της εφημερίδας Der Spiegel, η διπλή αναποδιά που προβλέπονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να γίνεται στην πραγματικότητα τριπλή ή τετραπλή αναποδιά, από απόψεως μεγέθους σε σύγκριση με το 2015. «Η Ευρώπη συνεχίζει να επικεντρώνεται πρωτίστως στους πρόσφυγες πολέμου που έρχονται από τη Συρία, το Ιρακ και το Αφγανιστάν,» σημειώνει ο ανταποκριτής του Der Spiegel Γουώλτερ Μάυρ. «Αλλά συχνά ξεχνιέται το γεγονός ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων από χώρες νότια της Σαχάρας προσπαθούν επίσης να πάνε βόρεια. Μόνο το 2015, σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου συνόρων Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 108.000 Αφρικανοί έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 42 τοις εκατό σε σχέση με το 2014 – και οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνολο δεν είναι παρά ένας οιωνός για το τι θα αντιμετωπίσει σύντομα η Ευρώπη.»

«Μόνο τον Μάρτιο, η Ιταλία κατέγραψε 9.676 αφίξεις προσφύγων – τέσσερις φορές περισσότερους από τον Μάρτιο του 2015,» έγραψε ο Μάυρ. «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν – ομάδες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική Οδό – δεν έχουν επιστρέψει απέναντι από τη Μεσόγειο. Σήμερα, οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία κυρίως έρχονται από τη Νιγηρία, την Γκάμπια, τη Σενεγάλη και την Γουϊνέα, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις τους για άσυλο μάλλον θα απορριφθούν, όπως είναι η περίπτωση για τους περισσότερους που έρχονται από την Αφρική. Λιγότεροι από το 30% των αιτούντων άσυλο από τη Νιγηρία και το Μαλί, για παράδειγμα, μπορούν να περιμένουν την έγκριση των αιτήσεών τους στην ΕΕ.»

Εντούτοις, η απόρριψή τους δεν σημαίνει απαραίτητα και την απέλασή τους. Πολλοί των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε καταφέρνουν να μεταναστεύσουν παράνομα στην ΕΕ ενώ οι υποθέσεις τους εξετάζονται. Η μετακίνησή τους μπορεί να γίνει αδύνατη.

Νέα τακτική για «φτηνό εισιτήριο» προς την ΕΕ: Στείλε σήμα κινδύνου και διασώσου

Αυτοί που φέρνουν λαθραία τους μετανάστες στην Ευρώπη έχουν βρει μια ευφυέστατη τακτική που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τους κινδύνους και το κόστος των επιχειρήσεών τους στην πλάτη των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Το Der Spiegel εξηγεί:

Οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν τώρα στη Βόρειο Αφρική για την ευκαιρία να φύγουν στην απέναντι πλευρά της θάλασσας. Ιδιαίτερα από τη Λιβύη, το όνειρο της Ευρώπης φαίνεται πιο κοντά από ποτέ: Τα συχνά ανεπαρκώς εξοπλισμένα σκάφη που ρίχνονται στη θάλασσα από τους «λαθρέμπορους ανθρώπων» πρέπει να απομακρυνθούν από τα Λιβυκά ύδατα 12 μίλια από την ακτή πριν εκπέμψουν σήμα κινδύνου.  Τα πλοία που περιπολούν την Νότια Μεσόγειο ως μέρος της επιχείρησης Σοφία της ΕΕ, οφείλουν να τους μαζέψουν σύμφωνα με τον διεθνή ναυτικό νόμο.  Από τον Σεπτέμβριο, κάπου 13,000 μετανάστες έχουν έλθει στην περιοχή της ΕΕ ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής.

«Πρόσφατα, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτζ προειδοποίησε για τη διαδικασία αυτή», σημειώνει ο Μάυρ, «αποκαλώντας την φτηνό ‘εισητήριο για την Ευρώπη’. Σε μια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο πριν από μια εβδομάδα περίπου ααυτός και οι αντίστοιχοί του στην ΕΕ προσέφεραν βοήθεια στον γενικά ανίσχυρο Λίβυο Πρωθυπουργό να δημιουργήσει ακτοφυλακή.  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όσο οι λιβυκές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν στα πλοία της ΕΕ να περιπολούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους λαθρέμπορους, το κύμα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη δεν κοπάζει.»

Εν τω μεταξύ, μην έχοντας διάθεση να περιμένει την Ιταλία να λάβει λογικά μέτρα για να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή, η Αυστρία έχει αρχίσει να χτίζει φράχτες σε τέσσερα από τα περάσματα της χώρας με την Ιταλία, περιλαμβάνοντας σημαντικά στο Brenner Pass, τον δρόμο με την πυκνή κυκλοφορία μέσω των Άλπεων. Παρομοίως η Ουγγαρία και οι βαλκανικοί γείτονές της έχουν ενωθεί με την Αυστρία στο να αψηφούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλοντας τους δικούς τους ελέγχους στα σύνορα, αντίθετα με τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν περί ελευθέρας μετακινήσεως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε σήμερα με δύο αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες, κάθε μια αποσκοπώντας να κατευνάσει τα αντίθετα στρατόπεδα στη συζήτηση για το μεταναστευτικό:

Από τη μια μεριά η Επιτροπή ενέκρινε  την επέκταση για έξι αόμη μήνες τους συνοριακούς ελέγχους που έθεσαν κάποιες από τις χώρες της Σένγκεν – για «έκτακτους» σκοπούς, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό είναι εν γένει ένα μέτρο διατήρησης γοήτρου, επειδή η ΕΕ πραγματικά δεν μπορεί να επιβάλει κάποιο ισχυρότερο μέτρο για να αναιρέσει τους εκ των πραγμάτων συνοριακούς ελέγχους που η Αυστρία και οι γείτονές της έχουν εγκαταστήσει.

Από την άλλη μεριά, η Επιτροπή αποκάλυψε τα πραγματικά της χρώματα προτείνοντας επίσης σήμερα να εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο της Επιτροπής για την απόδοση του δικαιώματος ταξιδιού χωρίς βίζα σε 80 εκατομμύρια Μουσουλμάνους της Τουρκίας.

Αυτό είναι μια τεράστια εξέλιξη που, αν υιοθετηθεί, θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης. Αδιαφορώντας εντελώς για τα θέματα ασφάλειας (τρομοκρατία, εγκληματικότητα, υπονόμευση, κλπ), η οικονομική πίεση μόνο από τα εκατομμύρια φτωχών, ανέργων, ανεκπαίδευτων Τούρκων που περιμένουν να πάνε στην ΕΕ θα ήταν αρκετή να βυθίσει την ήπειρο.

William F. Jasper