Η συμφωνία TTIP για τη συγχώνευση των ΗΠΑ με την ΕΕ προκαλεί κατακραυγή μετά τις διαρροές

https://i1.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/5d084fb2d518a6a0d3ac3fd46f083ee1_M.jpg

Η κατακραυγή του κόσμου αυξάνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού μετά από μια μαζική διαρροή της προτεινόμενης Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership ή TTIP), μια  παγκοσμιστική «εμπορική» συμφωνία που διαπραγματεύονται η κυβέρνηση Ομπάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα  διαρρεύσαντα έγγραφα χρησιμοποιούνται, κατάλληλα σε μερικές περιπτώσεις, για να εμφανίσουν τη συμφωνία ως ένα γιγαντιαίο δώρο στην παρέα των Μεγάλων Επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικά, οι σχεδόν 250 σελίδες του κειμένου επίσης επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι το αμφιλεγόμενο νέο καθεστώς του «εμπορίου»  αποσκοπεί στη συγχώνευση των ρυθμιστικών καθεστώτων των ΗΠΑ και της ΕΕ κάτω από μη υπόλογους υπερεθνικούς θεσμούς. Εν συντομία, οι απειλές για την tελευθερία, την ιδιωτικότητα, την αυτοδιοίκηση και την εθνική κυριαρχία είναι πραγματικές. Αλλά οι επικριτές ανταποδίδουν.

Με τη  υποστήριξη του κοινού για το σχέδιο αυτό να καταρρέει και με τις νέες αποκαλύψεις να πυροδοτούν οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα, μερικοί αναλυτές στην πραγματικότητα προαναγγέλλουν τον θάνατο της TTIP. Κορυφαίοι πολιτικοί, ηγέτες επιχειρήσεων και μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη υπονοούν ότι ίσως το τέλος είναι κοντά για την μη δημοφιλή συμφωνία του ψευδο-ελευθέρου εμπορίου. Εντούτοις, παρά τις δηλώσεις από κάποιους ηγέτες κυβερνήσεων, χωρίς μια πιο μαζική δημόσια κατακραυγή στις ΗΠΑ, η TTIP δεν πρόκειται να πεθάνει ειρηνικά τόσο σύντομα. Αντίθετα, οι παγκοσμιστές (globalists) θα συνεχίσουν να επιβάλλουν το αντι-κυριαρχικό πρόγραμμά τους στον κόσμο, με περισσότερους κανόνες για να κατευνάσουν την ελεγχόμενη από την Αριστερά αντιπολίτευση που απαιτεί περισσότερες περιβαλλοντικές, καταναλωτικές και εργασιακές «εξασφαλίσεις». Όλοι συμφωνούν ότι οι πιθανότητες για το σχέδιο να καρποφορήσει είναι καλύτερες ενόσω ο Ομπάμα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν υπήρχαν περισσότερα από δώδεκα τμήματα κλειδί της τεράστιας συμφωνίας. Η ειδησεογραφική κάλυψη των τμημάτων αυτών επικεντρώθηκε στις αιτιάσεις της Γκρήνπης, η οποία διέρρευσε τα έγγραφα, σχετικά με την υποτιθέμενη έλλειψη επαρκών κανόνων σε οτιδήποτε από την προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας έως την προστασία των επενδύσεων και των καταναλωτών. Υπάρχουν κάποιες βάσιμες ανησυχίες όσον αφορά το ρυθμιστικό τσουνάμι που αναδύεται από τις διαπραγματεύσεις. Σε μια δήλωση, η Γρήνπης εξήγησε γιατί διέρρευσε τα έγγραφα και γιατί πιστεύει ότι πρέπει να νοιαστείς για το τι αποκαλύπτουν. Βασικά η ιδέα είναι μια «τεράστια μεταφορά ισχύος από τους λαούς προς τις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε η Γρήνπης.

Βέβαια η αυξανόμενα ριζοσπαστικές ρυθμιστικές γραφειοκρατείες της ΕΕ και της κυβέρνησης Ομπάμα δεν είναι «λαοί» – και ήδη κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από το κατεστημένο και τοςυ φίλους του. Όμως η γκρίνια για τους ειδικούς κανόνες είναι εντελώς άστοχη. Η πραγματική ιστορία δεν είναι ότι το καθεστώς της TTIP δεν θα ρυθμίζει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ή το «κλίμα» με επαρκή ζήλο. Αν και γενικά δεν παρατηρήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, η πραγματική ιστορία είναι ότι οι γραφειοκράτες και οι εκπρόσωποι των ειδικών συμφερόντων δουλεύουν πίσω από κλειστές πόρτες για να σχεδιάσουν κανονισμούς που δυνητικά θα κυβερνούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και τη μισή παγκόσμια οικονομία, όλα χωρίς να είναι υπόλογοι στους λαούς που υφίστανται αυτές τις μεγάλες μηχανορραφίες.

Η συμφωνία επίσης επιτρέπει στους επονομαζόμενους «ευρωκράτες» να ανακατεύονται στην πολιτική των ΗΠΑ και αντιστρόφως. Μια πρόταση που έριξε η κυβέρνηση Ομπάμα και που εμφανίστηκε στις διαρροές, για παράδειγμα, θα ανάγκαζε την ΕΕ να δίδει στις εταιρείες των ΗΠΑ έγκαιρη προειδοποίηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και μετά θα τις επέτρεπε να παρέχουν «την άποψή τους» (input) ως προς τον επηρεασμό του ρυθμιστικού καθεστώτος. «Πριν ακόμη η ΕΕ περάσει μια ρύθμιση, θα έπρεπε να περάσει από μια εξουθενωτική διαδικασία εκτίμησης επίδρασης, στην οποία διαδικασία η ΕΕ θα έπρεπε να δείξει στα ενδιαφερόμενα μέρη στις ΗΠΑ ότι δεν ήταν πιθανά κάποια εθελοντικά μέτρα ή λιγότερο απαιτητικά ρυθμιστικά μέτρα», είπε αγανακτισμένα ο επικεφαλής της Γκρήνπης ΕΕ, Γκιόργκο Ρις, αδυνατώντας τελείως  να πιάσει το νόημα για τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργεί η TTIP.

Ο Ρις εξοργίστηκε για διάφορες άλλες προτάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα που περιλαμβάνονταν επίσης στα έγγραφα. «Τα έγγραφα αυτά που διέρρευσαν μας δίνουν μια ανεπανάληπτη ματιά στο φάσμα των απαιτήσεων των ΗΠΑ για τη μείωση ή την παράκαμψη των μέτρων προστασίας της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ως μέρος της TTIP,» είπε. «Η θέση της ΕΕ είναι πολύ άσχημη και η θέση των ΗΠΑ είναι απαίσια. Το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού για την TTIP εντός του φάσματος αυτού είναι φοβερό. Ο δρόμος έχει προλειανθεί για έναν αγώνα ταχύτητας μέχρι τον πάτο όσον αφορά τα πρότυπα ποιότητας για το περιβάλλον, την προστασία του καταναλωτή και τη δημόσια υγεία.»

Άλλες δηλώσεις της Γκρήνπης και των υπευθύνων έδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις προτείνοντας ότι η αντίθεσή τους με την TTIP αφορά περισσότερο μερικές ασήμαντες ενστάσεις για τον αριθμό και το εύρος των ειδικών ρυθμιστικών σχεδίων παρά για τα πραγματικά ζητήματα. Η Σύλβια Βόρρεν, διευθύντρια της Γκρήνπης της Ολλανδίας, που δημοσίευσε τη διαρροή, το διατύπωσε αυτό πρακτικά. «Καλούμε τους πολίτες, την αστική κοινωνία, τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στη συζήτηση ανοιχτά και χωρίς φόβο,» είπε. «Καλούμε τους διαπραγματευτές να δημοσιεύσουν το πιο πρόσφατο, πλήρες κείμενο για να διευκολύνουν τη συζήτηση αυτή και απαιτούμε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι αυτές οι ερωτήσεις και άλλες πολλές να απαντηθούν. Μέχρι να μπορέσουμε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε πλήρως σε μια συζήτηση για τα πρότυπα τα οποία εμείς και ο πλανήτης μας χρειάζονται.»

Αφού η Γκρήνπης και ο «πλανήτης» πάρουν τις υπερεθνικές ρυθμίσεις της Μεγάλης Κυβέρνησης τις οποίες «χρειάζονται και θέλουν», η TTIP μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο, όσον αφορά προφανώς την Γκρήνπης. «Το κάναμε αυτό για να παρέχουμε την πολύ αναγκαία διαφάνεια και να ξεκινήσουμε με πληροφορημένη συζήτηση για τη συμφωνία,» είπε ο όμιλος. «Η συμφωνία αυτή απειλεί να έχει ευρύτατες συνέπειες για το περιβάλλον και για τη ζωή περισσοτέρων από 800 χιλιάδων ανθρώπων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αν ενδιαφέρεσαι για περιβαλλοντικά θέματα, τη μεταχείριση των ζώων, τα δικαιώματα των εργαζομένων ή το ιδιωτικό απόρρητο, πρέπει να ανησυχείς για το περιεχόμενο των εγγράφων που διέρρευσαν. Υπογραμμίζουν τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει η αστική κοινωνία και εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο: Η TTIP είναι για μια μεγάλη μεταβίβαση εξουσίας από τους λαούς στις μεγάλες επιχειρήσεις.» Αν οι ευρωκράτες στις Βρυξέλλες όμως διατηρήσουν αυτή την εξουσία, τότε προφανώς είναι εντάξει.

Κάποιες από τις ανησυχίες της Γκρήνπης όμως έχουν επίδραση στη συζήτηση. Για παράδειγμα, η Γκρήνπης, η οποία αντιτίθεται στους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (genetically modified organisms, GMOs) στην τροφή, έχει επιτεθεί στις εξελίξεις για την TTIP. Τα έγγραφα δείχνουν ότι την κυβέρνηση Ομπάμα να προσπαθεί να κάνει χάρες  για τον γίγαντα των GMO, τη Monsanto, που αφειδώς χρηματοδοτεί τις εκστρατείες των πολιτικών και στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Με τη συμφωνία, θα μπορούσαν να επιτραπούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που περιέχουν ίχνη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Σήμερα τα προϊόντα αυτά απαγορεύονται λόγω ανησυχιών για μόλυνση και ασφάλεια και στην Ευρώπη η απαγόρευση είναι πολύ δημοφιλής στο κοινό.

Βέβαια μερικοί επιχειρηματικοί ηγέτες μίλησαν εναντίον της διαδικασίας. «Πιστεύω απλά ότι αυτό που κάνει η ΕΕ είναι βασικά εναντίον της βούλησης των ευρωπαϊκών λαών που είναι γενικά ευχαριστημένοι από τις ρυθμίσεις και διακατέχονται από σκεπτικισμό για τις γενετικά τροποποιημένες σοδιές.» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Γκάρρεττ της αυστριακής εταιρείας χημικών Borealis. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι κυβερνήσεις δεν θα ενεργούσαν προς το συμφέρον του ίδιου τους του λαού. Αλλά μετά, μένω στην Ελβετία, όπου η κυβέρνηση οφείλει να ενεργεί προς όφελος του λαού.» Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει επιτεθεί φραστικά εναντίον των Ελβετών, οι οποίοι σχεδόν ομόφωνα αρνούνται να συμμετάσχουν στην ΕΕ, σε πολλές περιπτώσεις ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Επίσης περιλαμβανόμενο στις διαρροές ήταν ένα έγγραφο που περιέγραφε τις εσωτερικές θέσεις του υπερ-κράτους της ΕΕ και της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς και τις φημολογούμενες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ οι περισσότερες από αυτές θα διευθετηθούν στις επερχόμενες συνεδρίες των διαπραγματεύσεων, μερικές από τις διαφορές περιγράφονταν ως δυνητικά «ασύμβατες». Τουλάχιστον στον τύπο, η ΕΕ παρουσιάζεται ότι ενδίδει στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη χαλάρωση της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλα κυβερνητικά «πρότυπα» για να τους βοηθήσουν όλους. Αλλά τα δύο μέρη λέγεται ότι κόλλησαν σε θέματα όπως τα καλλυντικά, όπου η απαγόρευση των πειραμάτων πάνω σε ζώα στην ΕΕ προφανώς δεν πρόκειται να χαλαρώσει.

Αμέσως μετά τη διαρροή, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να καταδικάσουν τη συμφωνία. Ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μόνον ελαφρώς λιγότερο δημοφιλής από το ευρέως μισητό Κονγκρέσο των ΗΠΑ, πρότεινε μάλιστα μετά τη διαρροή ότι το σχέδιο του «εμπορίου» ήταν καταδικασμένο – τουλάχιστον «στο παρόν στάδιο.» Ακόμη και πριν τις νέες αποκαλύψεις όμως η TTIP ήταν εντελώς μη δημοφιλής. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς και Γερμανούς υποστήριζαν τη συμφωνία στις δημοσκοπήσεις του 2014, μόνο 17 τοις εκατό των Γερμανών και 15 τοις εκατό των Αμερικανών την υποστηρίζουν τώρα  σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov. Αν οι τάσεις συνεχιστούν, το σχέδιο σύντομα δεν θα έχει υποστηρικτές εκτός από τους καπιταλιστές, το κατεστημένο της παγκοσμιοποίησης και τους υπηρέτες τους.

Αλλά η πρόσφατη φασαρία σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρέπει να εξεταστεί από κριτική σκοπιά. Ενώ η πληροφορία της διαρροής είναι αξιόλογη, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν να διακρίνουν μέσα από το αφήγημα των μέσων ενημέρωσης και της Γκρήνπης. Το πραγματικό πρόβλημα με την TTIP δεν είναι ότι μειώνει τους δρακόντειους περιβαλλοντικούς περιορισμούς της ΕΕ ή τους κανόνες «προστασίας των καταναλωτών.» Επομένως, η λύση δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι η διαπραγμάτευση του τμήματος εκείνου που αφορά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, όπως η ελεγχόμενη αντιπολίτευση έχει προτείνει.

Αντίθετα, το πραγματικό πρόβλημα με την TTIP είναι συστημικό: Το γεγονός ότι η συμφωνία αποσκοπεί στο να αφαιρέσει από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους το απαράγραπτο δικαίωμα για αυτοδιοίκηση και αυτοδιάθεση, επιτρέποντας σε ρυθμίσεις και σε άλλους εκβιαστικούς ελέγχους να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν από μη εκλεγμένους και μη υπόλογους σε κανέναν υπερεθνικούς θεσμούς. Επιπλέον, το πραγματικά ελεύθερο εμπόριο, υποθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό, δεν απαιτεί εκατοντάδες ή χιλιάδες σελίδες ρυθμίσεων και αποφάσεων κατασκευασμένων από τους γραφειοκράτες και τους εκπροσώπους των ειδικών συμφερόντων.

Όπως επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά τα έγγραφα που διέρρευσαν, η ριζοσπαστική συνωμοσία για τη συγχώνευση της ΕΕ και των ΗΠΑ κάτω από ένα υπερεθνικό ρυθμιστικό καθεστώς είναι μια βδελυγμία – μια απειλή στην ελευθερία, την εθνική κυριαρχία και την ευημερία. Στην Ευρώπη η κυριαρχία έχει ήδη κλαπεί ύπουλα για γενεές κάτω από την παραπλανητική μεταμφίεση της προώθησης του ψευδο-«ελευθέρου εμπορίου.» Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτρέψουν τις ίδιες δυνάμεις να κάνουν το ίδιο πράγμα εδώ. Ο αμερικανικός λαός  πρέπει να απαιτήσει το Κονγκρέσο να απορρίψει και την TTIP και την εξίσου επικίνδυνη Διειρηνική Εταιρική Σχέση (Trans Pacific Partnership ή TPP). Μπορεί ακόμη και τώρα να εμποδιστεί.

Alex Newman