Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε την Αλ Κάϊντα πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά όχι ανήμερα;

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/05/image97-300x199.jpg

Το BBC στο άρθρο του το 2004 «Η προέλευση της Αλ Κάϊντα και οι διασυνδέσεις της,» παραδέχονταν ειλικρινά ότι (η έμφαση προστέθηκε):

Η Αλ Κάϊντα, που σημαίνει «η βάση», δημιουργήθηκε το 1989 καθώς οι σοβιετικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συνάδελφοί του άρχισαν να ψάχνουν για νέους ιερούς πολέμους (τζιχάντ). 

Ο οργανισμός αναπτύχθηκε από το δίκτυο των Αράβων εθελοντών που είχαν πάει στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 για να πολεμήσουν κάτω από το λάβαρο του Ισλάμ εναντίον του σοβιετικού Κομμουνισμού. 

Κατά τη διάρκεια της αντισοβιετικής τζιχάντ ο Μπιν Λάντεν και οι μαχητές του έλαβαν αμερικανική και σαουδαραβική χρηματοδότηση. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπιν Λάντεν ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί από τη CIA.

Το άρθρο του BBC απλώς αναφέρει αυτό που είναι αποδεκτό ως κοινή γνώση και αποδεδειγμένο γεγονός σχετικά με τη σύλληψη αυτής της περιβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης που αλλάζει μορφή και αντέχει… ότι ήταν δημιουργία των κοινών συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Το γεγονός αυτό θα επέφερε ένα ειρωνικό τσίμπημα το 2001 όταν η Αλ Κάϊντα, υπό την ηγεσία του Μπιν Λάντεν όπως φημολογείται, χτύπησε το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον και το Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους και επισπεύδοντας έναν παγκόσμιο πόλεμο 15 ετών σήμερα.

Χωρίς αμφιβολία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δημιούργησαν την Αλ Κάϊντα και πολλοί πιστεύουν ότι ακόμη ελέγχουν την τρομοκρατική οργάνωση στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η απέραντη υλική υποστήριξη που αυτή και οι θυγατρικές της απαιτούν μαζί με την κυριολεκτική ατιμωρησία που απολαμβάνουν καθώς λειτουργούν παγκοσμίως θα μπορούσε να οφείλεται μόνον σε κρατική χρηματοδότηση, ουσιαστική και με επιρροή.

Πολλοί έχουν προτείνει ότι επειδή τα 15 χρόνια πολέμου που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν ωφελήσει μόνον μερικά ειδικά συμφέροντα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη καθώς επίσης και στον Περσικό Κόλπο, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα συμφέροντα αυτά ήταν κάπως αναμεμειγμένα στις επιθέσεις που δικαιολόγησαν αυτόν τον μακροχρόνιο πόλεμο εξαρχής.

Τουλάχιστον ένα κέντρο εξουσίας που εμπλέκεται στη δημιουργία της Αλ Κάϊντα έχει επισημανθεί από μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι συνέχισε να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση συμπεριλαμβανομένης και της 11ης Σεπτεμβρίου 2011: Το Ριάντ.

Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της 11ης Σεπτεμβρίου (9/11)

Κάνοντας πρόσφατα πρωτοσέλιδα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιχειρεί να καταστήσει εφικτές τις μηνύσεις εκ μέρους θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον του Ριάντ για τον ρόλο του στην υποστήριξη των τρομοκρατών που υποτίθεται ότι είναι πίσω από αυτές.

Οι 15 εκ των 19 υποτιθεμένων αεροπειρατών ήταν Σαουδάραβες, 2 από έναν στενό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος ένας από την Αίγυπτο (μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και ο τελευταίος από τον Λίβανο. Παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα των αεροπειρατών και οι προφανείς δεσμοί τους τόσο με τους τυράννους του Περσικού Κόλπου όσο και με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι ΗΠΑ επέλεξε πρώτα να εισβάλει στο Αφγανιστάν και κατόπιν, με ανεξήγητο τρόπο, στο Ιράκ αμέσως μετά τις επιθέσεις.

Το άρθρο του Independent «Σαουδική Αραβία, 9/11 και τι ξέρουμε για τις μυστικές σελίδες που μπορούν να πυροδοτήσουν έναν διπλωματικό πόλεμο,» εξηγεί:

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μελετά νομοθεσία που θα επιτρέπει σε οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία, που παρουσιάζεται από τη Δύση ως ο πιο αξιόλογος σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή, για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. 

Το θέμα είχε ρίξει μεγάλη σκιά στην πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Ριάντ, με τους Σαουδάραβες να απειλούν να πουλήσουν $750 δισεκατομμύρια αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν αν ο νόμος περάσει στο Κογκρέσο.  

Οι μυστικές σελίδες είναι σε έναν φάκελο με τίτλο «Η εύρεση, η συζήτηση και η διήγηση που αφορά κάποια ευαίσθητα αφηγηματικά θέματα», που ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν από τα ευρήματα της Κοινής Εξέτασης του Κογκρέσου των επιθέσεων που σκότωσαν 3.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 6.000.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία από κοινού δημιούργησαν την Αλ Κάϊντα προς το τέλος της δεκαετίας του 1980. Είναι επίσης σαφές ότι κάτι κρύβεται σχετικά με τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην Αλ Κάϊντα κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είναι ακόμη σαφές ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου 2011, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση οπουδήποτε από το Ιράκ έως τη Λιβύη, έως την Υεμένη, έως τη Συρία. Μάλιστα, μια έκθεση του Στρατού των ΗΠΑ που αφιερώνει στοιχεία σχετικά με ξένους μαχητές που πολεμούν κα σκοτώνουν στρατιώτες των ΗΠΑ κατά την κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι ξένοι μαχητές ήταν κυρίως (και χρηματοδοτούνταν) από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και αυτοί που σήμερα ονομάζονται «αντάρτες» υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στη Συρία.

Η έκθεση της του Κέντρου Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ “ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. Ο δρόμος της Αλ Κάϊντα μέσα και έξω από το Ιράκ,” θα αποκάλυπτε μερικά πολύ ανησυχητικά στοιχεία για έναν από τους πιο πιστούς και παλαιούς συμμάχους της Αμερικής, τη Σαουδική Αραβία, και τον ρόλο που έπαιζε το Ριάντ στη διακίνηση όπλων και μαχητών από όλη την περιοχή και μέσα στο Ιράκ όπου μοιραία θα συγκρούονταν και θα σκότωναν εν υπηρεσία μέλη του στρατού των ΗΠΑ.

Η έκθεση θα επιβεβαίωνε ότι η Σαουδική Αραβία (κατά 41%) και η Λιβύη (19% και ειδικότερα, από εκείνες τις περιοχές που σχετίζονται με την επονομαζόμενη «εξέγερση» το 2011) εφοδίαζαν τους περισσότερους ξένους μαχητές στο Ιράκ. Η έκθεση επίσης κατέληγε στο ότι 46% όλης της χρηματοδότησης προέρχονταν από Σαουδάραβες πολίτες και τόνιζε ειδικά ότι η Σαουδική Αραβία τουλάχιστον είχε λίγα να κερδίσει από τον περιορισμό της ροής των πολιτών της προς τις γραμμές της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ, εξ αιτίας της επιθυμίας να περιοριστεί η «διαφαινόμενη επιρροή του Ιράν.»

Παρόμοια επιχειρήματα γίνονται για να δικαιολογήσουν τη σαουδαραβική χρηματοδότηση και την εξόπλιση της Αλ Κάϊντα στη Συρία σήμερα, που είναι λιγότερο αμφιλεγόμενης φύσης από όσο η έκθεση αναφέρει για τον ρόλο της κατά την κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την Αλ Κάϊντα σήμερα  

Ο Independent ανέφερε σε ένα άρθρο του Μαΐου 2015 με τίτλο «Τουρκία και Σαουδική Αραβία ανησυχούν τη Δύση υποστηρίζοντας Ισλαμιστές εξτρεμιστές που οι Αμερικανοί βομβάρδισαν στη Συρία,» ότι:

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ενεργά έναν σκληροπυρηνικό συνασπισμό Ισλαμιστών ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσσαντ που περιλαμβάνει συνεργάτες της Αλ-Κάϊντα στη Συρία, σε μια κίνηση που έχει ανησυχήσει τις δυτικές κυβερνήσεις. 

Οι δύο χώρες επικεντρώνουν την υπστήριξή τους των Σύριων ανταρτών στην ενωμένη Jaish alFatah, ή τον Στρατό της Νίκης, μια διοικητική δομή για τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία που περιλαμβάνει την Jabhat alNusra, μια εξτρεμιστική αντίπαλο του ISIS που χαρακτηρίζεται και αυτή από πολλές φιλοδοξίες (όπως και το ISIS) για ένα ακραία θρησκευτικό χαλιφάτο.

Και καθώς η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ανοιχτά οπλίζουν και χρηματοδοτούν μια τρομοκρατική οργάνωση που απαγορεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί της συνεχίζουν να αποστέλλουν όπλα στη Σαουδική Αραβία και να της παρέχουν πολιτική και στρατιωτική προστασία σε πρωτοφανή κλίμακα. Μάλιστα, μια συμφωνία όπλων που έγινε μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Guardian ανέφερε στο άρθρο του «Ο Μπαράκ Ομπάμα θα εγκρίνει μια πώληση όπλων ρεκόρ $60 δισεκατομμυρίων προς τη Σαουδική Αραβία,» ότι:

Ο Μπάρακ Ομπάμα πρόκειται να προχωρήσει με τα σχέδιά του να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία προηγμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα αξίας έως $60 δισεκατομμυρίων (£39 δισεκατομμυρίων), τη μεγαλύτερη συμφωνία όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ, μια στρατηγική που ενισχύει τους Άραβες συμμάχους του Κόλπου για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από το Ιράν.

Με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία να έχουν από κοινού δημιουργήσει την Αλ Κάϊντα και με τη Σαουδική Αραβία να συνεχίζει μέχρι τη σημερινή ημέρα να οπλίζει ανοιχτά και να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως με μια ενθουσιαστική έγκριση ($60 δις), μάλλον δεν είναι μόνον οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που προστατεύονται κρατώντας μυστικές τις σελίδες που εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι μάλλον η ίδια η ύπαρξη της άρχουσας τάξης της Ουάσιγκτον και της Γουώλ Στρητ που διακυβεύεται.

Ανεξάρτητα από το αν τα χαρτιά θα δημοσιευτούν, ή ποιο είναι το περιεχόμενό τους, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι ΗΠΑ εμπλέκονται στην υποστήριξη ενός καθεστώτος υπεύθυνου για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ αποτελεί κατηγορητήριο όχι μόνον για την ηθική χρεοκοπία των ΗΠΑ, αλλά και για το σαθρό αφήγημα ότι είναι μια δύναμη που μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας διεθνώς και όχι μια δύναμη που διαδίδει την τρομοκρατία στις τέσσερις γωνιές της υδρογείου και που πρέπει να αποκαλυφθεί και να εμποδιστεί.

Ulson Gunnar

 

 

Advertisements