Το ΝΑΤΟ προκαλεί την Ρωσία με το σύστημα Aegis που εγκατέστησε στην Ρουμανία

Το ΝΑΤΟ προκαλεί την Ρωσία με το σύστημα Aegis που εγκατέστησε στην Ρουμανία

Η χερσαία εκδοχή του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Aegis Ashore εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση του Deveselu στην νοτιοδυτική Ρουμανία. Το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα άμυνας που θα εγκατασταθεί και σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης αναστέλλει την υπάρχουσα στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και οδηγεί αναγκαστικά την Μόσχα σε λήψη αντιμέτρων. Η εγκατάσταση του Aegis στην Ρουμανία έγινε με το πρόσχημα της υποθετικής απειλής πυρηνικής-πυραυλικής επίθεσης του Ιράν και της Βορείου Κορέας εναντίον της ευρωπαϊκής ηπείρου!

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει την εγκατάσταση αυτής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη ως απόρροια της απειλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Μετά την πρόσφατη όμως συμφωνία για τα πυρηνικά αυτής της χώρας, ο προβαλλόμενος κίνδυνος δεν υφίσταται. Κατά συνέπεια το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα έπρεπε να μην υλοποιηθεί. Βέβαια σε όλους τους στρατιωτικούς αναλυτές είναι γνωστό ότι το σύστημα Aegis δεν εγκαθίσταται για να προστατεύσει την Ευρώπη από το Ιράν, αλλά για να απειλήσει την Ρωσική Ομοσπονδία. Ας δούμε όμως σε τι χρησιμεύει αυτή η περίφημη αντιπυραυλική ασπίδα Αιγίς, που πήρε το όνομα της από την ασπίδα του Διός.

Το Aegis Combat System (ACS) της Lockheed Martin είναι ένα προηγμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου που χρησιμοποιεί υπολογιστές και ραντάρ για την παρακολούθηση και την καταστροφή εχθρικών στόχων στον αέρα. Η καρδιά του Aegis περιλαμβάνει το τριών διαστάσεων παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης ραντάρ AN/SPY-1, το σύστημα ελέγχου πυρός MK 99, συστήματα αντιβαλλιστικών πυραύλων SM-3 της Raytheon και ελέγχει 100 στόχους σε απόσταση 190 περίπου χιλιομέτρων. Έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μετά την φάση εκτόξευσης και προ της επανεισόδου τους. Οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι  το σχέδιο εγκατάστασης του Aegis θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί, η πυραυλική αυτή άμυνα θα πρέπει να είναι πλήρης, έως το 2020.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας συστήματα Aegis είχαν εγκατασταθεί σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που ελλιμενίζονται στην στρατιωτική βάση Ρότα της Ισπανίας στη Μεσόγειο και ένας σταθμός ραντάρ είχε τεθεί σε λειτουργία στην Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ το κέντρο διοίκησης των ανωτέρω βρίσκεται στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν της Γερμανίας. Στην επόμενη φάση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017, προβλέπεται η εγκατάσταση αντιβαλλιστικών πυραύλων στο έδαφος της Ρουμανίας και συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού σε πολεμικά πλοία (φρεγάτες) της Ολλανδίας. Από το 2018 έως το 2020  αντιπυραυλικά συστήματα θα εγκατασταθούν στην Πολωνία και πιθανόν σε χώρες της Βαλτικής. Έτσι ολοκληρώνεται το αμερικανικής εμπνεύσεως πρόγραμμα που ονομάζεται NMD (National Missile Defence), το οποίο είχε προγραμματισθεί επί προεδρίας George W. Bush. Το πρόγραμμα είναι διάδοχος του σχεδίου SDI (Strategic Defence Initiation) και τέθηκε σε τροχιά ολοκλήρωσης ως απάντηση για την προσχηματική απειλή, όπως προαναφέραμε, των ιρανικών και βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων που θα έφεραν πυρηνικές κεφαλές.

Το ΝΑΤΟ παρά την πρόσφατη συμφωνία των P5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα και το σχετικό πρόγραμμα υλοποίησης έως το 2020 παραμένει σε ισχύ. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε πρόσφατα ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η Μόσχα. Αναρωτιόμαστε βέβαια όλοι οι νοήμονες το εξής. Εφόσον η ασπίδα δεν στρέφεται πλέον κατά του Ιράν, αλλά και κατά της Ρωσίας, τότε εναντίον ποίου στρέφεται και από ποιόν μας προστατεύει; Η Μόσχα μετά την εγκατάσταση του Aegis στην Ρουμανία επισημαίνει ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη δεν στρέφονται κατά του Ιράν ή της Βορείου Κορέας αλλά είναι μια ευθεία απειλή κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι ο απώτερος στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αντιπαράθεση και η περικύκλωση της Ρωσίας.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ δαιμονοποίησης της Ρωσίας και των ηγετών της. Γίνονται συχνότατα επικλήσεις από επίσημα χείλη  για «ρωσική απειλή» ή για «ιρανική απειλή με στόχο να δημιουργηθεί ένας μπαμπούλας-εχθρός. Οι γεωπολιτικές συνθήκες δείχνουν ότι η Ρωσία και η Ευρώπη μπορούν και πρέπει να είναι σύμμαχοι και καλοί γείτονες και μόνο η Ρωσία δύναται να εγγυηθεί την ασφάλεια της ηπείρου χωρίς ηγεμονικές βλέψεις. Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας και η τυφλή υπακοή στους Αμερικανοσιωνιστές της Ουάσιγκτον είναι εναντίον των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης και οδηγούν στην καταστροφή του έθνους-κράτους.

Γ. Λιναρδής

Advertisements