Στενή στρατηγική συνεργασία Γερμανίας – Τουρκίας

Στενή στρατηγική συνεργασία Γερμανίας - Τουρκίας

Σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού ιδρύματος Konrad Adenauer που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Καγκελαρίου Μέρκελ, η Τουρκία είναι χώρα τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της Γερμανίας, ουσιαστικά είναι μια σημαντικότατη χώρα- γέφυρα προς την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, πάντα σύμφωνα με το ίδρυμα Konrad Adenauer, στο μέλλον θα συνεχίσει να αποτελεί χώρα-βάση για τις δραστηριότητες της Γερμανίας και της ΕΕ στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, στην περιοχή δηλαδή πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων.

Το Βερολίνο εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας με την Αγκυρα, παρά τις όποιες δήθεν διαφωνίες για το θέμα των προσφύγων-λαθρομεταναστών και της βίζας. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) ξεκίνησαν την κατασκευή αεροπορικής βάσης στο Inçirlik των Αδάνων και σκοπεύουν να μετασταθμεύσουν εκεί προσωπικό και αεροσκάφη σε μακροπρόθεσμη βάση, κάτι που η Αγκυρα επιθυμούσε διακαώς τα τελευταία χρόνια μετά την ανάφλεξη της κρίσης στην Συρία και στο Ιράκ. Η αεροπορική βάση θα κοστίσει 65-70 εκ. ευρώ και η μεταστάθμευση περιλαμβάνει 400-500 άτομα προσωπικό και δυο μοίρες μαχητικών-βομβαρδιστικών Tornado. Οι γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις όταν εγκατασταθούν στο Inçirlik σαφέστατα και θα αποτελούν μια επιπλέον νατοϊκή επιθετική συνιστώσα έναντι της ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάλυση του ιδρύματος Konrad Adenauer διατείνεται επίσης ότι το γερμανικό ενδιαφέρον δεν έχει σχέση μόνο με τα στρατηγικά συμφέροντα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αλματώδης ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας η οποία το έτος 2023, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του νεοτουρκικού κράτους, θα κατέχει μια από τις 10 πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών. Η οικονομία της χώρας σύμφωνα με το Ιδρυμα του CDU διαθέτει σημαντικές δυνατότητες και μακροχρόνιους στόχους, κάτι που οδηγεί στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Η Γερμανία προσδοκά να επωφεληθεί από τις επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των ενεργειακών υποδομών.

Αναμένεται ότι την επόμενη δεκαετία το σιδηροδρομικό δίκτυο θα ενισχυθεί με 10.000 χλμ σιδηροτροχιάς, ενώ ο τομέας της ενέργειας θα απορροφήσει επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ. Η Τουρκία έχει λοιπόν για την Γερμανία αναμφισβήτητα μεγάλη γεωστρατηγική σημασία ως γέφυρα προς την Κεντρική Ασία-Κασπία και Μέση Ανατολή. Το Βερολίνο θεωρεί την Αγκυρα ως ένα σπουδαίο γεωστρατηγικό παίκτη στην περιοχή ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και την Μεσόγειο και ταυτόχρονα ως ένα οχυρό στην γεωπολιτική διεισδυτικότητα και δραστηριότητα της Ρωσίας και του Ιράν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση των τουρκογενών Τατάρων της Κριμαίας ως επιθετική και ανατρεπτική δύναμη της Αγκυρας έναντι των συμφερόντων της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα, κάτι που βρίσκει σύμφωνο το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο επιζητεί την στρατηγική συνεργασία με την Αγκυρα και η πρώην κομμουνίστρια Καγκελάριος κλείνει τους οφθαλμούς, τουτέστιν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, στην εγκληματική δραστηριότητα της Τουρκίας έναντι των Κούρδων και των άλλων μειονοτήτων αυτής της χώρας, στην πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της διευκόλυνσης και υποδαύλισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και στην πολιτική υποστήριξης των κανιβάλων ισλαμοσυμμοριτών στην Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα τι κάνει εν όψει όλων αυτών των γεγονότων; Αφού έχει καταστεί στρατιωτικά ανυπόληπτη, συνεχίζει να προσκυνά τα υποδήματα της κυρίας Μέρκελ και να επιζητεί ρόλο χανούμισσας στο χαρέμι της Αγκυρας. Η Αθήνα των Τσίπρα και Καμμένου ολοκληρώνει την μετατροπή της χώρας σε αποικία, αφού η κυριαρχία του ελληνικού κράτους περιορίζεται πλέον σε επίπεδο ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα καταργείται η εθνολογική σύσταση του πληθυσμού της χώρας.

Η Ελλάδα περικυκλώνεται από εχθρικές «συμμαχικές» δυνάμεις και οφείλει σύντομα να ξυπνήσει και να αντισταθεί!.

Γ. Λιναρδής