Θα προκαλέσει η μετανάστευση βίαιων κακοποιών και βιαστών την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ;

https://i2.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/152a81a283e6b1cf4947bef55afb29c9_XL.jpg

Ενώ οι ανησυχίες για τη μετανάστευση στη Μεγάλη Βρετανία έχει επικεντρωθεί, όπως είναι κατανοητό, στους τρομοκράτες και άλλους βίαιους κακοποιούς από τη Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι η μετανάστευση των «ευρω-κακοποιών» στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) ίσως δώσει την τελευταία ώθηση στους Βρετανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Βρετανία ψηφίζει στις 23 Ιουνίου για το αν θα κόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ και οι ψηφοφόροι στο ΗΒ δέχονται αμείωτη πίεση υπέρ της παραμονής από τους ίδιους τους τους πολιτικούς αρχηγούς, από τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά επίσης και από ξένους ηγέτες από την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακόμη και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει κάνει κήρυγμα στους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμείνουν στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται τώρα πολύ οριακό και «μη προβλέψιμο.»

Αλλά η απειλή των βίαιων κακοποιών και των βιαστών από άλλα μέρη της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βρετανία, ίσως γείρει τη ζυγαριά υπέρ των δυνάμεων της Αποχώρησης. Οι συγκεκριμένοι κακοποιοί φθάνουν στη Βρετανία και δεν απελαύνονται ή φυλακίζονται.

Βρίσκονται στη Βρετανία κυρίως λόγω του γεγονότος ότι (η Βρετανία) είναι μέλος της ΕΕ. Οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ μπορεί ελεύθερα να διασχίσει τα σύνορα προς οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Προφανώς χιλιάδες βίαιοι εγκληματίες έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν στο Η.Β.

Σχεδόν 1000 είναι από την Πολωνία, ενώ άλλοι 600 είναι από τη Ρουμανία. Η Ιρλανδία είναι η πηγή σχεδόν 800 από αυτούς τους κακοποιούς. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 4000 βίαιοι μετανάστες φυλακισμένοι στην Αγγλία ή την Ουαλία. Μεταξύ των κατηγοριών που τους απευθύνονται είναι βιασμός, ληστεία, παιδεραστία και εμπόριο ναρκωτικών. Απίστευτο, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 13000 ξένοι εγκληματίες στη Βρετανία είτε στη φυλακή είτε, ακόμη πιο ανησυχητικό, περιφερόμενοι ελεύθεροι!

Το πρόβλημα είναι – ακόμη και αυτοί που τώρα βρίσκονται στη φυλακή – ότι όλοι αυτοί οι εγκληματίες έχουν τα «δικαιώματά τους», που περιλαμβάνουν το «δικαίωμα» να μείνουν στη Βρετανία. Μόλις τελειώσει η ποινή τους, μπορούν να πουν ότι «έχουν εκτίσει την ποινή τους» και, όντας πολίτες της ΕΕ, μπορούν να παραμείνουν όπου βρίσκονται – στο Η.Β. Τεχνικά μπορούν να σταλούν πίσω στην ευρωπαϊκή χώρα προέλευσής τους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Τελικά το επονομαζόμενο ελεύθερο εμπόριο περιλαμβάνει όχι μόνο την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσα από τα διάτρητα εθνικά σύνορα, αλλά επίσης και την ελεύθερη ροή ανθρώπων. Οι Αμερικανοί που ανησυχούν για την πλημμύρα των μεταναστών στη χώρα τους θα πρέπει να προσέξουν τι ακριβώς σημαίνουν αληθινά αυτές οι «συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», που στην πραγματικότητα είναι «συμφωνίες ελεγχόμενου εμπορίου».

Αν η Βρετανία δεν ήταν στην ΕΕ, τότε οι εγκληματίες θα απελαύνονταν χωρίς επιστροφή.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ένα άτομο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ φτάνει στο Η.Β>, ελέγχεται το ιστορικό του σχετικά με εγκληματικές πράξεις. Το σύστημα όμως δεν μπορεί να πιάσει πολλούς από τους εγκληματίες που ταξιδεύουν και αν το έγκλημα δεν θεωρείται αρκετά σοβαρό, το εγκληματικό τους παρελθόν δεν εμφανίζεται καν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η ιδιότητα μέλους της ΕΕ κάνει τη Βρετανία «λιγότερο ασφαλή.» Και συνέχισε «Αυτή η έκθεση κατηγορητήριο δείχνει ότι η ΕΕ δυσκολεύει την αποπομπή επικίνδυνων εγκληματιών που μας βάζουν σε κίνδυνο. Επίσης κοστίζει στους φορολογούμενους του Η.Β. τεράστια ποσά χρημάτων για να διατηρηθούν οι άνθρωποι αυτοί στις φυλακές αντί να στέλνονται στην πατρίδα τους.»

Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τους εγκληματίες που εξέτισαν την ποινή τους αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τους 416 ξένους εγκληματίες που αφέθησαν ελεύθεροι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου πέρυσι, μόνο 6 απελάθηκαν.

Κι όμως ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ συμβάλλει στην αυξημένη ασφάλεια για τους Βρετανούς. «Όταν οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να σκοτώσουν και να σακατέψουν πολίτες στους δρόμους της Βρετανίας, η στενότερη δυνατή συνεργασία για την ασφάλεια είναι πολύ πιο σημαντική από την κυριαρχία στην πιο αγνή θεωρητική της μορφή,» είπε ο Κάμερον, καλώντας τους ψηφοφόρους της Βρετανίας να παραμείνουν στην ΕΕ.

Επιχειρηματολογώντας ότι το Η.Β. θα πρέπει να παραδώσει την κυριαρχία του για λίγη ασφάλεια είναι ήδη αρκετά κακό. Στην περίπτωση αυτή, τι καλό κάνει να κρατάμε έξω τους τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή, αν οι δολοφόνοι, οι ληστές και οι βιαστές μπορούν να κινούνται ελεύθερα από άλλα μέρη της Ευρώπης προς το Η.Β.; Εν τέλει, τι διαφορά έχει αν φονιάδες, κακοποιοί και άλλοι εγκληματίες είναι από τη Συρία ή την Πολωνία;

Ας ελπίσουμε ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν το μάθημα για το τι συνέβη στους φίλους μας στη Βρετανία επειδή έχουν πάρει μέρος σε μια «οικονομική» συμμαχία που σταθερά διαβρώνει τη βρετανική κυριαρχία και ασφάλεια. Αυτό που άρχισε ως μια συμφωνία εμπορίου άνθρακα και χάλυβα (η ΕΕ) έχει τώρα μετατραπεί σε ένα αυξανόμενα αυταρχικό υπερκράτος. Και οι εισαγωγές δεν είναι συσκευασμένα προϊόντα, αλλά επίσης περιλαμβάνουν χιλιάδες υπότροπους εγκληματίες.

Steve Byas

Καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Randall (ΗΠΑ).

Πηγή