Τα 2/3 των παγκόσμιων εξαγωγών στρατιωτικού υλικού γίνονται από χώρες του ΝΑΤΟ

Τα 2/3 των παγκόσμιων εξαγωγών στρατιωτικού υλικού γίνονται από χώρες του ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει το βρετανικό έγκυρο περιοδικό στρατιωτικών εξοπλισμών Jane’s, τα 2/3 των παγκοσμίων εξαγωγών στρατιωτικού υλικού πραγματοποιούνται από 7 χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που προφανώς ενδυναμώνει τις δομικές σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών και τον ρόλο τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Περιοχές όπου εξάγεται το αμυντικό υλικό των χωρών του ΝΑΤΟ είναι σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία.

Τα πρωτεία στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ τα κατέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία,  Βρετανία, Γαλλία, ενώ το τελευταίο διάστημα ανερχόμενη χώρα στις εξαγωγές αμυντικού υλικού είναι και η Τουρκία.

Όπως αναφέρει το έγκυρο Jane’s οι παγκόσμιες εξαγωγές οπλικών συστημάτων το έτος 2015 έφτασαν σε αξία στο ύψος των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 6,6 δισ, ενώ αναμένεται το 2016 να φτάσουν στο ύψος ρεκόρ των 70 δις δολαρίων. Οι 7 χώρες του ΝΑΤΟ από την παγκόσμια πίτα των 65 δισ. του 2015 καρπώθηκαν τα 43, ήτοι τα 2/3 των παγκόσμιων εξαγωγών στρατιωτικού υλικού. Παρεμπιπτόντως οι εξαγωγές της Ρωσίας για το 2015 ανέρχονται στο ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων, ενώ της Κίνας στα 1,75 δισ.

Οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού είναι όπως προαναφέραμε χώρες της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής το έτος 2015 προμηθεύτηκαν στρατιωτικό υλικό αξίας 21,6 δισ, δηλαδή σε αξία το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών. Η Σαουδική Αραβία, η οποία εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το τρομοκρατικό ισλαμιστικό κίνημα παγκοσμίως, αγόρασε υλικά αξίας 11,5 δισ.δολαρίων, ήτοι το 17,5% των παγκόσμιων εξαγωγών. Σύμφωνα με το Jane’s το ποσοστό αυτό το έτος 2016 θα ανέλθει στο 19-20%. Στον κατάλογο των χωρών της Μέσης Ανατολής με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές προμήθειες είναι πλην της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ιράκ και η Αίγυπτος. Όσον αφορά την Νοτιοανατολική Ασία οι εξαγωγές όπλων προς αυτή την περιοχή έχουν αυξηθεί από το έτος 2009 έως το 2015 κατά 70%. Η Νότιος Κορέα κρατά τα σκήπτρα των προμηθειών στρατιωτικού υλικού με 2,2 δισ. δολάρια το 2015, με δεύτερη της Αυστραλία (2,3 δισ) και τρίτη την Ταϊβάν (1,5 δισ), ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Μπρουνέι.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Jane’s την δεκαετία 2016-2025 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ θα ανήκουν στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες δαπάνες προμηθειών στρατιωτικού υλικού.

Αυτό που προκύπτει από τα αναφερθέντα στατιστικά στοιχεία είναι ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και Νοτιοανατολική Ασία (κυρίως Νότιος Κορέα, Αυστραλία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ) ανήκουν στις χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές στρατιωτικού υλικού, ουσιαστικά εξοπλίζονται με φρενήρεις ρυθμούς με νατοϊκά και αμερικανικά οπλικά συστήματα, κάτι που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει και να εντείνει την επιθετική κυκλωτική της πολιτική έναντι της Ρωσίας στις κρίσιμες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ασίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Γ. Λιναρδής

Advertisements