Η στρατηγική σημασία των τουρκικών ελικοπτεροφόρων

Η στρατηγική σημασία των τουρκικών ελικοπτεροφόρων

Η ανακοίνωση της έναρξης ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού ελικοπτεροφόρου ANADOLU της κλάσης Juan Carlos από τα τουρκικά ναυπηγεία Sedef και η εξαγγελία ναυπήγησης και ενός δευτέρου της ιδίας κλάσης με το όνομα TRAKYA (Θράκη) δημιουργεί μια πολύ σοβαρή μετατόπιση της στρατιωτικής ισχύος προς όφελος της Τουρκίας, με την επίσημη Ελλάδα απλώς να παρακολουθεί τα γεγονότα οραματιζόμενη θάλασσες χωρίς σύνορα και ψάρια χωρίς ταυτότητα και έχοντας μετατρέψει την άμυνα της χώρας σε ασήμαντη στρατιωτική εφεδρεία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανοσιωνιστών.

Το αμυντικό δόγμα της Τουρκίας που περιλαμβάνει την αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο επιτάσσει κατά την άποψη του τουρκικού επιτελείου την απόκτηση 2 ελικοπτεροφόρων τύπου LHD (Landing Helicopter Dock). Η ναυπήγηση του πρώτου ελικοπτεροφόρου ANADOLU γίνεται σε συνεργασία με τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia. Το ANADOLU είναι όμοιου τύπου με το ισπανικό Juan Carlos I που είναι εκτοπίσματος 27.000 τόνων, τα δε τεχνικά του χαρακτηριστικά και η ικανότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών θα προσαρμοστούν στις ανάγκες αποβατικών επιχειρήσεων και μάχης για την «κλειστή» θάλασσα του Αιγαίου. Το τουρκικό LHD θα δύναται να αναπτύξει ταχύτητα 21 κόμβων και θα έχει ακτίνα δράσης 9.000 ναυτικά μίλια. Στο κατάστρωμα του δύναται να μεταφέρει 6-8 μαχητικά F-35B κάθετης προσνήωσης και απονήωσης (VSTOL, Vertical Short Take Off and Landing), 4-6 μαχητικά ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV). Συνολικά στα δυο καταστρώματα του δύναται να μεταφέρει 30 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο εξοπλισμός του ANADOLU περιλαμβάνει επίσης κατευθυνόμενα βλήματα και πυροβόλα των 25 mm.

Τα πλοία της κλάσης LHD είναι πολλαπλής χρήσεως πολεμικά σκάφη με δυνατότητα υποστήριξης αμφίβιων-αποβατικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης με ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Τα ελικοπτεροφόρα δίνουν την δυνατότητα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας (Τürk Deniz Kuvvetleri, TDK) να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου, μεταφέροντας μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 1.000 πεζοναύτες με όλο τον εξοπλισμό τους συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και αμφίβιων σκαφών. Επίσης, τα ελικοπτεροφόρα αυτής της κλάσης (Juan Carlos)  έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δύνανται να πλεύσουν, να ελλιμενιστούν και να ελίσσονται σε πολύ ρηχά νερά, κάτι που τα κάνει ιδανικά για αποβατικές επιχειρήσεις σε νησιά του Αιγαίου και άλλες παράκτιες περιοχές.

Τα ελικοπτεροφόρα είναι επιθετικά πολεμικά πλοία και δίνουν την δυνατότητα στην Τουρκία να πραγματοποιήσει «αλλαγή βηματισμού» στην ανάπτυξη των ναυτικών της δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα ελικοπτεροφόρα ANADOLU και TRAKYA σε συνδυασμό με τις δυνάμεις της 4ης τουρκικής στρατιάς (γνωστή και ως στρατιά του Αιγαίου), η οποία έχει ως κύρια αποστολή την διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στην οποία υπάγονται κυρίως 2  Μ/Π ταξιαρχίες πεζικού, μια ταξιαρχία πυροβολικού και μια ταξιαρχία αμφίβιων δυνάμεων και υποστηρίζεται από 4 αρματαγωγά, 31 αποβατικά σκάφη και άλλα βοηθητικά πολεμικά πλοία, θα δώσουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την δυνατότητα να προβάλλουν και να ξεδιπλώσουν πλήρως την ισχύ τους.

Η Τουρκία με την ναυπήγηση των ελικοπτεροφόρων δημιουργεί ορόσημο στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, μια ισορροπία που θα διαταραχθεί πλήρως και αναμφίδρομα με την απόκτηση από την τουρκική πολεμική αεροπορία (Türk Hava Kuvvetleri, THK) των μαχητικών F-35 stealth. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πέραν της αριθμητικής της υπεροχής προσθέτει και την ποιοτική διάσταση στους εξοπλισμούς της. Η ανατροπή στο στρατιωτικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας σε συνδυασμό με την γεωπολιτική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε εθνική καταστροφή. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει αφελή και προδοτική πολιτική, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πλεονέκτημα στον εχθρό, τότε έχει μεγάλη πιθανότατα να υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αντιπαλότητα μας με την Τουρκία είναι αγεφύρωτη και δεν μπορεί να εξομαλυνθεί υπό το πρίσμα μιας «ευρωπαϊκής», «ατλαντικής» ή «ισραηλινής» λύσης, εξ άλλου η ιστορία των τελευταίων χρόνων είναι αδιάψευστος μάρτυρας περί αυτού.

Για αυτό η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, δυναμική και σύγχρονη Αμυντική Βιομηχανία σε συνδυασμό με νέους προσανατολισμούς στην εξωτερική μας πολιτική.

Γ. Λιναρδής

Advertisements