Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί: Η πολιτική του ΝΑΤΟ οδηγεί σε πόλεμο με την Ρωσία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί: Η πολιτική του ΝΑΤΟ οδηγεί σε πόλεμο με την Ρωσία

Το ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει την νεοϊμπεριαλιστική πολιτική του χρειάζεται έναν εξωτερικό εχθρό. Αυτή την δήλωση έκανε προ ημερών ο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, τονίζοντας εμφατικά ότι η Ρωσία υποχρεώνεται από τις εξελίξεις να αντισταθεί στα νατοϊκά σχέδια για ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis καθώς και στην εγκατάσταση επιθετικών στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα με την Ρωσία. Η Ρωσία εκ του αμυντικού της δόγματος είναι υποχρεωμένη να αντισταθεί στην απειλή του ΝΑΤΟ και να φροντίσει για την ασφάλεια της εδαφικής της κυριαρχίας.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier, καθώς και ο εντεταλμένος για ρωσικά θέματα της γερμανικής κυβέρνησης Gernot Erler προειδοποίησαν ότι η κλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε πόλεμο, κάτι που έχουμε αναλύσει πολλές φορές με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας. Όπως δήλωσαν οι δυο πολιτικοί, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis Ashore, καθώς και η άμεση αντίδραση της Μόσχας με εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με τα νεόκοπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας) μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, έως και πολεμική σύγκρουση.

Ο Steinmeier χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολεμική δίνη την οποία πρέπει άμεσα να την σταματήσουμε πριν είναι αργά», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με την Ρωσία για να διευθετηθεί η κρίση.

Στην Ατλαντική Συμμαχία εν τω μεταξύ κυκλοφορούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αναπτύξουν κεραυνοβόλα 20.000 άνδρες και μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού υλικού στα σύνορα με το ΝΑΤΟ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα κυρίως των Βαλτικών χωρών, της Ουκρανίας αλλά και της Γεωργίας. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ατλαντικής Συμμαχίας οι Ρώσοι μπορούν να μεταφέρουν στρατιωτικές μονάδες πολύ γρήγορα σε οποιοδήποτε θέατρο πολέμου στην Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ. Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ διατείνονται ότι η Συμμαχία αδυνατεί να προφυλάξει τα εδάφη των μελών της από μια πιθανή ρωσική εισβολή και ότι η Εσθονία και Λετονία μπορεί να υπερφαλαγγιστούν εντός 60 ωρών.

Τα ΝΑΤΟ προφανώς με αυτά τα σενάρια πολέμου προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του, που θα επισημοποιηθούν στην θερινή Σύνοδο αρχές Ιουλίου στην Βαρσοβία, για σημαντική αύξηση των δυνάμεων του στην Ανατολική Ευρώπη. Όμως αυτή η αύξηση των δυνάμεων του έχει καθαρά νεοιμπεριαλιστικούς στόχους, ήτοι περικύκλωση της Ρωσίας και απειλή της εδαφικής της ακεραιότητας, κάτι που αναγκαστικά οδηγεί την Ρωσία να λάβει αντίμετρα.

Η δίνη λοιπόν του πολέμου που επικαλείται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι υπαρκτή και επικίνδυνη για την χώρα του, αφού σε περίπτωση σύρραξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας η πρώτη χώρα που θα κονιορτοποιηθεί από τα ρωσικά αντίμετρα θα είναι η Γερμανία.

Γ. Λιναρδής