Η Αρμενία κατακλύζεται από δυτικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/06/St-Savior-church-Ani-western-armenia-turkey-300x200.jpg

Οι τακτικές της χρησιμοποίησης μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) για την προετοιμασία των επονομαζόμενων «χρωματιστών επαναστάσεων» (color revolutions) στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σε διάφορες πρώην Σοβιετικές χώρες έχει γίνει ο τρόπος του λειτουργείν των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους.

Είναι περίεργο που αυτές οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αφειδώς από την Ουάσιγκτον επιλέγουν να ενεργούν ακριβώς τις στιγμές εκείνες όταν μια συγκεκριμένη χώρα αντιστέκεται στην πίεση που δέχεται από τον Δυτικό Κόσμο. Η αντίσταση αυτή συχνά εμφανίζεται ως απροθυμία να υποστηρίξει κάποια έργα που προτείνονται από την Ουάσιγκτον.

Αν είναι να μιλήσουμε για τις μετά τη Σοβιετία περιοχές, όλες οι δυτικές ΜΚΟ και ιδιαίτερα οι αμερικανικές, είναι πολύ δραστήριες στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν «χρωματιστές επαναστάσεις» σε περισσότερες από αυτές.

ΟΙ δυτικές ΜΚΟ είναι ιδιαίτερα δραστήριες στην Αρμενία, μια χώρα που παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου. Προσπαθώντας να επαναλάβουν ένα σενάριο όπως στην Ουκρανία στην Αρμενία και να την αναγκάσουν να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, αυτές οι υποστηριζόμενες από τη Δύση οργανώσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μικρή ανησυχία του λαού για να προκαλέσουν διαδηλώσεις και αναταραχή, εκμεταλλευόμενες τα τεράστια ποσά χρημάτων που λαμβάνουν.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 5 χρόνια, ένα ερευνητικό κέντρο στο Αμερικανο-Αρμενικό Πανεπιστήμιο υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων του είναι ξένοι (μετανάστες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη), ή Αρμένιοι πολίτες που πήραν πτυχίο από το ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό ή έλαβαν μέρος της εκπαίδευσής τους στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω προγραμμάτων αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης της Ρωσικής γλώσσας στην Αρμενία και στην αποδόμηση της Σοβιετικής ιστορίας και κληρονομιάς. Η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι αυτά τα μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί στην Ουκρανία θα της επιτρέψουν να προκαλέσει δυσαρμονία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας.

Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, περιλαμβανομένης και  μιας έκθεσης που έκανανε ο ΟΗΕ, ο αριθμός των ΜΚΟ που συνεχώς λειτουργούν στην Αρμενία σε πεδία όπως “κοινωνική ισότητα,” “ελευθερία του λόγου,” και “προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων” ξεπερνά τις διακόσιες. Ταυτόχρονα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστηρίζει ενεργά τις πηγές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένης και της γνωστής “Φωνής της Αρμενίας.” Εκτιμάται ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ παρέχει οικονομική υποστήριξη σε πάνω από 60% όλων των μέσων ενημέρωσης στην Αρμενία, ελπίζοντας ότι αυτό θα της επιτρέψει να διατηρήσει στενό έλεγχο στη δημόσια γνώμη μέσα στη χώρα και να περιορίσει την ανάμιξη της Ρωσίας και του Ιράν στην Υπερκαυκασία.

Αλλά οι ομάδες προβληματισμού (think tanks) των ΗΠΑ σκοπεύουν να το πάνε ένα βήμα πιο πέρα υπονομεύοντας συστηματικά τις παραδοσιακές αξίες των Αρμενίων όπως η ηθική και οι οικογενειακές παραδόσεις. Ο σκοπός αυτός ακολουθείται μέσω της δημιουργίας ενός τεράστιου αριθμού θρησκευτικών σεκτών που εμφανίζονται στην Αρμενία κάθε εβδομάδα. Για κάποιον «παράξενο λόγο» τα κεντρικά γραφεία των σεκτών αυτών είναι πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα αν η σέκτα ακολουθεί την Μπαχάι, τους Χάρι Κρίσνα, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τους Μορμόνους, τους Σαϊεντολόγους, ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι περίεργο ότι αντίστροφα σε μια πραγματικά δημοκρατική Γαλλία, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επισήμως απαγορεύονται με νόμο ως «αίρεση».

Η σέκτα των Μορμόνων που πρωτοεμφανίστηκε στην Αρμενία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ιδρύθηκε από εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και από στρατιωτικούς εργολάβους. Δεν είναι μυστικό ότι η CIA δημιουργεί τέτοιες σέκτες σε χώρες όπου η ΗΠΑ σχεδιάζει ένα πραξικόπημα για να προετοιμάσει εγκαίρως μια πιστή σ’ αυτήν κυβέρνηση αντιπρόσωπο.

Η επονομαζόμενη «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» ακολουθεί παρόμοιους σκοπούς, επειδή διοικείται από επαγγελματίες αμερικανούς πράκτορες. Είναι λογικό ότι στις περισσότερες χώρες  οι δραστηριότητες της Σαϊεντολογίας απαγορεύονται δια νόμου και θεωρούνται παραβίαση της εθνικής ασφάλειας. Αλλά στις ΗΠΑ η σέκτα αυτή απολαμβάνει απόλυτης ελευθερίας, ακόμη και έμμεσης υποστήριξης από την Ουάσιγκτον. Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγους για το παράδοξο αυτό, επειδή πίσω στο 1959 ο τότε διοικητής της CIA, Allen Dulles, σύναψε μια συμφωνία με τον ιδρυτή της σέκτας, τον Ron Hubbard, σύμφωνα με την οποία η CIA θα επέτρεπε την «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» να λειτουργεί ελεύθερα στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις πληροφορίες της εκκλησίας αυτής σε ξένες χώρες.

Τα παραπάνω στοιχεία ίσως εξηγούν γιατί η Αρμενία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες πρεσβείες των ΗΠΑ στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή είναι σχετικά μικρή σε σχέση με άλλες χώρες. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ χρειάζονται 5.000 ΜΚΟ υπό τον έλεγχό τους στην Αρμενία, ενώ δαπανούν μέχρι και 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να τις διατηρούν σε λειτουργία.

Vladimir Platov

Πηγή