Η τρομοκρατία εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/07/4707943-300x205.jpg

Οι βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ από τις «συμμαχικές δυνάμεις» και στη Συρία από τη Ρωσία έχουν επιφέρει οικονομικές απώλειες στην οργάνωση αυτή που έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει τους μαχητές της.

Αρκετοί τζιχαντιστές επιστρέφουν στις χώρες τους ή ψάχνουν για εναλλακτικές χώρες όπου μπορούν να κρυφτούν. Η γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BfV επιβεβαιώνουν την άφιξη πρώην μαχητών του ISIS στην Ευρώπη μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών εντός της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης Στρατηγό Φίλιπ Μπρήντλοβ, το ISIS εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση για να εισχωρήσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τους τρομοκρατικούς του πυρήνες. Σύμφωνα με τον Μπρήντλοβ, πάνω από 1500 μαχητές του ISIS έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Μπρήντλοβ ανακοίνωσε ότι η ιδεολογία του ISIS εξαπλώνεται μεταξύ των προσφύγων σαν καρκίνος.

Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη περιοχή στην οποία εισχωρούν οι τρομοκράτες. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, συνολικά 6000 μαχητές από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο έχουν ήδη καταταγεί στον ISIS.

Μαχητές του ISIS αποσύρθηκαν από τη Συρία αμέσως μετά την έναρξη των αντιτρομοκρατικών βομβαρδισμών και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στη Λιβύη που είναι σήμερα η δευτερεύουσα βάση του ISIS. Επίσης, μεγάλος αριθμός μαχητών με οικογένειες πήγαν στην Τουρκία και διασκορπίστηκαν εκεί σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη δίωξη. Μερικές ομάδες δραπέτευσαν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Αν και υπάρχει σημαντική μείωση στη στρατολόγηση μελών από τον ISIS, άλλες οργανώσεις, όπως η Αλ Νούσρα στη Συρία και η Αλ Κάιντα, ενισχύονται.

Στα βόρεια του Αφγανιστάν και στους πυρήνες των Ταλιμπάν και του ISIS, μια νέα τρομοκρατική οργάνωση κερδίζει έδαφος, γνωστή ως Λασκάρ-ε-Χορασάν (Lashkar-e-Khorasan). Προφανώς αντικατέστησε το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU), που ήταν ορκισμένος σύμμαχος του ISIS πριν διαλυθεί. Η αντικαταστάτριά του δεν αποτελείται από Αφγανούς αλλά άλλους Κεντροασιάτες. Πιθανόν να σκοπεύει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στην Κεντρική Ασία αλλά δεν σχετίζεται με το ISIS , το οποίο ήδη διακήρυξε την ίδρυση της επαρχίας του Χορασάν.

Σύμφωνα με Ουζμπέκους αξιωματούχους, τουλάχιστον 300 Ουζμπέκοι πολίτες έχουν καταταγεί στο ISIS και πολεμούν στη Συρία. Η μεγαλύτερη ριζοσπαστική οργάνωση στο Ουζμπεκιστάν – Imam Bukhari Jamaat έχει συνδεθεί με τον ISIS στη Συρία. Πριν φτάσει στη Συρία, ο Sheikh Şeyh Salahuddin, που πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της οργάνωσης, διέμενε στο Αφγανιστάν για πολύν καιρό. Το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν σταθμεύει επίσης τώρα στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι ορκίστηκε πίστη στον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καζακστάν δήλωσε ότι πάνω από 300 πολίτες της χώρα αυτής είναι μέλη του ISIS πράγμα που επιβεβαίωσε το ISIS με βίντεο.  Τα τελευταία χρόνια, οι Καζάκοι μαχητές, μετά την εκπαίδευσή τους στη Συρία, έχουν επανειλημμένα επιτεθεί στην Αστυνομία του Καζακστάν. Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε στις 5 Ιουνίου στην πόλη Ακτομπέ που κατέληξε σε 19 νεκρούς, από τους οποίους οι 13 ήταν μαχητές του ISIS.

Πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 800 πολίτες του Κιργιστάν έχουν επισκεφθεί τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του ISIS. Πάνω από 1000 Ουζμπέκοι και Τατζίκοι μαχητές πολεμούν ακόμη μαζί με το ISIS. Φανατικοί Ισλαμιστές προσπαθούν να υπονομεύσουν πολλές πόλεις του Κιργιστάν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας – Μπισκέκ.

Η σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής στην μετα-σοβιετική Κεντρική Ασία, επιτείνεται από την υποστήριξη για τα ριζοσπαστικά Ισλαμιστικά κινήματα μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Μερικές από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ απαιτούν κάποιες επιθετικές ενέργειες αποσταθεροποίησης και οι Ισλαμιστές τρομοκράτες ταιριάζουν στο σκοπό αυτόν. Στην προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή, η Ουάσιγκτον παρείχε επανειλημμένα υποστήριξη σε τοπικές ακραίες και τρομοκρατικές οργανώσεις για να ανατρέψει τα τοπικά καθεστώτα.

Η υπόθεση της Ουάσιγκτον είναι ότι οποιεσδήποτε πολεμικές διαμάχες θα προκαλέσουν προβλήματα στη Ρωσία. Η Κίνα έπεσε θύμα αυτής της ανάμιξης εύκολα, καθώς αντιμετώπισε τον ριζοσπαστισμό από πλευράς των Ουϊγούρων αποσχιστών ξανά και ξανά. Ο πληθυσμός της Αυτόνομης Περιοχής Xinjiang Uygur της Κίνας είναι πάνω από 15 εκατομμύρια, από τους οποίους 60% είναι Τούρκοι και Μουσουλμάνοι. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να στηρίζουν τους εξτρεμιστές στην ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή για να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία και την Κίνα.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να εξοντώσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις αφού τις «χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό.» Εντούτοις, η άποψη της Ουάσιγκτον ότι θα μπορέσει να ελέγξει τους τρομοκράτες είναι απλώς παράλογη. Τέτοια «διπλά παιχνίδια» έχουν αποτύχει ξανά και ξανά στην ιστορία και συνεπώς πρέπει να παραμεριστούν οι διαφωνίες σε έναν κοινό αγώνα εναντίον του ISIS που αντιπροσωπεύει τη ναυαρχίδα της τρομοκρατίας.

Αρχική πηγή. Διασκευή Ε.Θ.

 

 

Advertisements