Το Πόκεμον Γκόου, η CIA, ο «ολοκληρωτισμός» και το μέλλον της παρακολούθησης

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/07/CnLLlWSVYAM8NTZ-300x170.jpg

Πώς συνδέονται το Pokémon Go, η Γκούγκλ, και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης των ΗΠΑ.

Η εταιρεία πίσω από το Pokémon Go είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού του Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται Niantic, Inc και ιδρύθηκε το 2010 από την Γκουγκλ. Ο θεμελιωτής και σημερινός πρόεδρος της Niantic είναι ο John Hanke που έχει διασυνδέσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με τη CIA.

Ο Hanke προηγουμένως είχε εργαστεί  για το Υπουργείο Εξωτερικών στην Μιανμάρ. Ο Hanke επίσης ίδρυσε την Keyhole, Inc το 2001, μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε εφαμογές απεικόνισης γεωσκοπικών δεδομένων (geospatial data visualization applications.) Η Γκούγκλ εξαγόρασε την εταιρεία το 2004, της οποίας εταιρείας πολλές εφαρμογές είναι ενσωματωμένες στη γνωστή εφαρμογή Google Maps και Earth. Το 2003, η εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital firm) της CIA, In-Q-Tel, επένδυσε στην Keyhole, ενώ η ίδια ιστοσελίδα της CIA  υπερήφανα ανακοίνωνε την επένδυση αυτή:

«Η βοηθούμενη από τη CIA τεχνολογία που είναι ίσως η πιο γνωστή σας και που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι είναι το Google Earth. Τον Φεβρουάριο του 2003, η χρηματοδοτούμενη από τη CIA εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών In-Q-Tel έκανε μια στρατηγική επένδυση στην Keyhole, Inc., πρωτοπόρα εταιρεία στη διαδραστική τρισδιάστατη απεικόνιση και δημιουργό του ρηξικέλευθου συστήματος χαρτογράφησης EarthViewer. Η CIA εργάστηκε στενά με άλλους οργανισμούς της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών (Intelligence Community)  για να προσαρμόσει τα συστήματα της Keyhole’s στις ανάγκες τους. Το τελικό προϊόν έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χειρίζονται τις γεωγραφικές πληροφορίες και την απεικόνιση της γης.”

Ένας άλλος οργανισμός πληροφοριών με τον οποίο συνεργάστηκε η CIA ήταν η Εθνική Υπηρεσία Γεωσκοπικών Πληροφοριών (National Geospatial-Intelligence Agency- NGA), η οποία τελεί εν μέρει υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

Έτσι έχουμε έναν κάπως αινιγματικό πρώην υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών με διασυνδέσεις με τη CIA και το Υπουργείο Αμύνης να είναι πρόεδρος μιας εταιρείας που δημιούργησε ένα προφανώς γελοίο και αβλαβές παιχνίδι. Τι συμβαίνει;

Η πώληση και η κοινή χρήση των στοιχείων σας

Το Pokémon Go συγκεντρώνει συνεχώς πληροφορίες για τον χρήστη και μετά παραδέχεται ανοιχτά ότι θα μοιραστεί τα στοιχεία αυτά με οποιονδήποτε τα ζητήσει.

Όπως παρατήρησε ο James Corbett σε ένα άρθρο με τίτλο Η εφαρμογή Pokémon Go της CIA κάνει αυτό που ο Νόμος Patriot Act δεν μπορεί, η πολιτική απορρήτου  της συγκεκριμένης εφαρμογής δηλώνει ότι η Niantic θα μοιραστεί όλες της πληροφορίες που συγκεντρώνει (και είναι πολλές) με κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς:

«Συνεργαζόμαστε με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της επιβολής του νόμου ή με ιδιωτικά μέρη για να επιβάλλουμε και να συμμορφωθούμε με τον νόμο. Ενδέχεται να αποκαλύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία για εσάς (ή για το παιδί σας) που βρίσκεται στην κατοχή ας ή στον έλεγχό μας στην κυβέρνηση ή στους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου ή σε ιδιωτικά μέρη όπως εμείς, κατά τη δική μας αποκλειστικά κρίση, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο ή κατάλληλο.”

Ο Corbett επίσης εξηγεί με λεπτομέρεια πώς το παιχνίδι απαιτεί από τον χρήστη να δώσει εκτεταμένη πρόσβαση στην Niantic/CIA/NGA/Υπουργείο Αμύνης (περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στον λογαριασμό Γκούγκλ του χρήστη και στην κάμερά του).

Ο Oliver Stone για το Πόκεμον Γκόου: «Ολοκληρωτισμός» και «Νέο επίπεδο εισβολής»

Το περιοδικό Vulture magazine ανέφερε ότι ο Stone καταδίκασε το παιχνίδι ως «ένα νέο επίπεδο εισβολής» και μια νέα μορφή «ολοκληρωτισμού:»

«Είναι ένα νέο επίπεδο εισβολής… Κανείς δεν έχει δει στην ιστορία του κόσμου κάτι σαν την Γκούκλ. Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη επιχείρηση και έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην παρακολούθηση, που είναι εξόρυξη στοιχείων… Εξορύσσουν στοιχεία για κάθε άνθρωπο, για το τι αγοράζεις, τι σου αρέσει και πάνω από όλα τη συμπεριφορά σου. Το Pokémon Go υπεισέρχεται σ’ αυτό. Είναι παντού και αποτελεί αυτό που μερικοί αποκαλούν καπιταλισμό της παρακολούθησης . Είναι το πιο καινούργιο σκηνικό. Θα δείτε ένα νέο είδος, ειλικρινά, μιας κοινωνίας ρομπότ, όπου θα ξέρουν πώς θα συμπεριφερθείτε και να φτιάχνουν το κατάλληλο τέχνασμα που ταιριάζει με τη συμπεριφορά σας και θα σας ταΐζουν με αυτό. Ονομάζεται ολοκληρωτισμός.»

Η πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Stone δεν προειδοποιεί μόνο για την εμπορική πλευρά της εξόρυξης δεδομένων, αλλά για το γεγονός ότι όσο πιο πολλά στοιχεία συλλέγουν οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες για τους πολίτες του κόσμου, τόσο διευκολύνεται η πρόβλεψη της συμπεριφοράς τους. Και δεν είναι μόνο ο Stone. Στις αρχές του 2015, ο ίδιος ο επίτροπος παρακολούθησης, Tony Porter, αποκάλυψε πώς τα στοιχεία που συλλέγονται από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «πρόβλεψη της συμπεριφοράς

Με τις μυστικές υπηρεσίες να μπορούν να προβλέψουν και να χειραγωγήσουν τον λαό με μεγαλύτερες δυνατότητες που προσφέρουν τα τεχνολογικά μέσα, έχουμε φτάσει πολύ μακρύτερα από όσο μπορούσε να φανταστεί ο George Orwell. Και ο αγώνας για το ιδιωτικό απόρρητο να γίνεται πεδίο μάχης σ’ αυτόν τον αιώνα για όσους εκτιμούν την ελευθερία.

Το Pokémon Go μοιάζει περισσότερο σαν Δούρειος Ίππος της CIA και του ευρύτερου συμπλέγματος του Μεγάλου Αδελφού, παρά σαν ένα αθώο παιχνίδι. Με όλες αυτές τις διασυνδέσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, τη CIA και το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλές χώρες σκέφτονται  να απαγορέψουν το παιχνίδι αυτό.

Steven MacMillan

Αρχική Πηγή. Διασκευή/συντόμευση: ΕΘ.


 

Advertisements