Εμπορική παγίδα: Η ΕΕ ως υπόδειγμα για τις λανθασμένα αποκαλούμενες συμφωνίες TPP και TTIP

https://i1.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/ec41851dc23251880da4106c55c82293_M.jpg

Δύο τεράστιες και επικίνδυνες «εμπορικές» συμφωνίες, η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) και η Δια-Ειρηνική Εταιρική Σχέση (Trans-Pacific Partnership – TPP) ελλοχεύουν στον κοντινό ορίζοντα. Σαν τα παγόφουνα του θανάτου, κείτονται περισσότερο βυθισμένα, απειλώντας να κάνουν κομμάτια το κύτος όλων των ανεξάρτητων πλοίων-χωρών που θα τολμήσουν να διασχίσουν τα νερά τους.

Βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη «εμπορικές» διότι αυτές οι δίδυμες συμφωνίες, τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει ως θέματα με κορυφαία προτεραιότητα στο πρόγραμμά της, είναι χιλιάδες σελίδες και θεσπίζουν διεθνείς «κανόνες» για εκατοντάδες εσωτερικά ζητήματα που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις παραδοσιακές έννοιες του εμπορίου, από τη γεωργία, την τραπεζική, την αλιεία, τη βιομηχανία, τη μετανάστευση, το εργατικό δυναμικό, το περιβάλλον, την ασφάλιση, την πνευματική περιουσία, τα υφάσματα, κλπ. Αν η ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη δίκαιη συσκευασία και τις ετικέτες (στα προϊόντα) εφαρμόζονταν στις TTIP και TPP, τότε ο Πρόεδρος Ομπάμα, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών John Kerry, ο Πρέσβης για το Εμπόριο των ΗΠΑ Michael Froman και όλοι οι διαπραγματευτές αυτών των δολίων και παραπλανητικών συμφωνιών θα έπρεπε να συλληφθούν για εγκληματική παραποίηση, για να μην αναφέρομε τη σοβαρότερη κατηγορία ότι προώθησαν αυτές τις σκευωρίες για να καταστρέψουν την εθνική μας ακεραιότητα και συνταγματική τάξη την οποία ορκίστηκαν να υπερασπίζονται.

Η συμφωνία TPP είναι ένας δυσνόητος λαβύρινθος νομικής ορολογίας 5.544 σελίδων. Μέσα από μυστικές διαπραγματεύσεις (παρά τις υποσχέσεις για «διαφάνεια»), η TPP προτείνει μια «ενοποίηση» που θα εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις 11 παράκτιων χωρών του Ειρηνικού: Αυστραλία, Μπρουνέϊ, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. Αυτά είναι τα σημερινά μέλη, αλλά ήδη υπάρχουν σχέδια «διεύρυνσης» για να περιληφθούν περισσότερες χώρες, όπως η Κομμουνιστική Κίνα και η Ρωσία.

Παρομοίως, η ακόμη μυστική συμφωνία TTIP επιβάλλει «βαθιά και συνολική» ένωση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τώρα αποτελείται από 28 χώρες μέλη (27 αν οι Βρετανοί ακολουθήσουν την εντολή του δημοψηφίσματος για το Brexit και βγουν από την ΕΕ)

Και να άλλη μια παγίδα: Η ένωση των ΗΠΑ με την ΕΕ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα δεσμεύονται από τους ίδιους αποπνικτικούς άνωθεν κανόνες (που θα εκδίδονται είτε από τους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες ή από άλλη διεθνή οντότητα). Οι Βρετανοί μόλις ψήφισαν να αποφύγουν τους κανόνες αυτούς με το Brexit και πολλές άλλες χώρες εύχονται να απορρίψουν αλλά δεν μπορούν επειδή εμποδίζονται από τις ελίτ των κυβερνήσεών τους.

Οι Βρετανοί είχαν δίκιο που απέρριψαν την ΕΕ διότι οι συνέπειες της παραμονής στην ΕΕ ήταν απίστευτα άσχημες, περιλαμβανομένης μιας αυταρχικής διακυβέρνησης, χωρίς τη γνώμη των ψηφοφόρων για τα περισσότερα θέματα. Ένα γρήγορα πληθωριστικό νόμισμα που οι πολιτικές αφρόκρεμες εκτυπώνουν και χρησιμοποιούν μεροληπτώντας υπέρ μιας χώρας εναντίον της άλλης για να διατηρηθούν στην εξουσία και να κατευθύνουν την πολιτική. Ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η οποία έχει σταθερά οδηγήσει σε πολιτισμική σύγκρουση και αυξανόμενες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια αυξάνοντας την ανεργία. Και κανόνες που διέπουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, περιλαμβανομένου και του μεγέθους και του σχήματος των φρούτων που επιτρέπεται να πωλούνται, που είναι απλώς αποχαύνωση.

Το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου ήταν μια εντυπωσιακή επίπληξη, όχι μόνο στην υπέρ της ΕΕ αφρόκρεμα όλων των μεγάλων βρετανικών κομμάτων, αλλά σ’ ολόκληρο το λόμπυ των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης διεθνώς. Ανακοινώνοντας την απαίτησή τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ, οι Βρετανοί ψηφοφόροι σηματοδότησαν την πρώτη μεγάλη ανατροπή σε μια πορεία σχεδόν επτά δεκαετιών προς το ευρωπαϊκό υπερκράτος. Χρόνο με χρόνο, δεκαετία με δεκαετία, η ΕΕ επεκτείνονταν προσθέτοντας ανένδοτα νέες χώρες μέλη και απαιτώντας επίσης νέες εξουσίες και δικαιοδοσίες και αυξάνοντας τους θεσμούς, τις αντιπροσωπείες και τα γραφεία της.

Χωρίς να συμμορφωθούν από το ξεκάθαρο μήνυμα του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ αρπάζουν ακόμη περισσότερη εξουσία. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault είχαν μυστική συνάντηση για να προωθήσουν τον έλεγχο της ΕΕ όσον αφορά την αμυντική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, τον έλεγχο των συνόρων και τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική. Διαρρεύσαντα κείμενα σχετικά με τα σχέδιά τους προκαλούν την οργή σε όλη την Ευρώπη.

Αντιπαράθεση επίσης και ανησυχία μεταξύ του πληθυσμού της ΕΕ προκαλεί η σαφής πρόθεση των πολιτικών ελίτ να σταματήσουν το Brexit αν και οι Βρετανοί το ψήφισαν. Ενώ οι ελίτ δημοσίως υποκρίνονται ότι δέχονται αυτό το τεράστιο κώλυμα στο εξελισσόμενο έργο τους της ΕΕ, στο παρασκήνιο δουλεύουν πυρετωδώς για να σαμποτάρουν τη διαδικασία του Brexit, να καθυστερήσουν τις «διαπραγματεύσεις» και να εξασφαλίσουν ότι η Βρετανία ποτέ δεν θα φύγει από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι υπέρ της ΕΕ κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ εκπέμπουν διεθνώς μικτά σήματα. Από τη μια μεριά, ο Πρόεδρος Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και άλλοι πολιτικοί αφιερωμένοι στην παγκοσμιοποίηση δηλώνουν δημοσίως ότι αποδέχονται τη θέληση των Βρετανών ψηφοφόρων και ότι θα συνεργαστούν για να επιταχύνουν μια διατεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς ταυτόχρονα συζητούν σχέδια για να ανατρέψουν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων.

Έξοδος της Αμερικής (Amexit) για να αποφευχθεί η παγίδα της ΕΕ

Χωρίς να μειώνουμε την ηρωϊκή προσπάθεια των Βρετανών στο δημοψήφισμα για το Brexit, πρέπει να αναφέρουμε ότι βρίσκονται πολύ  μακριά από την απελευθέρωσή τους από τις πολλαπλές παγίδες της ΕΕ που τους κρατούν δέσμιους. Όταν έλαβαν μέρος στην ΕΕ στην αρχική της μορφή γνωστή και ως Κοινή Αγορά (ή EEC, European Economic Community), οι Βρετανοί ποτέ δεν σκόπευαν να παραδώσουν τον έλεγχο για όλα τα θέματα της ζωής τους στους «ευρωκράτες» των Βρυξελών. Νόμιζαν – επειδή επανειλημμένα τους είχαν ψευδώς διαβεβαιώσει οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ – ότι απλώς έμπαιναν σε μια «εμπορική» συμφωνία που θα έφερνε περισσότερες θέσεις εργασίας, εμπόριο και ευημερία. Τα πάντα ήταν ρόδινα! Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Sir Peregrine Worsthorne έγραφε στη Sunday Telegraph του Λονδίνου το 1991: «Πριν από είκοσι χρόνια, όταν άρχισε η διαδικασία, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα απώλειας κυριαρχίας. Αυτό ήταν ψέμα, ή σε κάθε περίπτωση, μια ανήθικη συσκότιση.»

Αν και τα ψέματα της ΕΕ και η συσκότιση γίνονταν προφανέστερα όταν ο Sir Peregrine έκανε εκείνη την παρατήρηση, θα πάρει άλλο ένα τέταρτο του αιώνα κοπιαστικής εκπαίδευσης και οργάνωσης για να δημιουργηθεί η κατανόηση και η λαϊκή υποστήριξη που απαιτείται για να ξεφύγουμε από το ταχέως επερχόμενο υπερκράτος της ΕΕ. Και ακόμη δεν είναι τετελεσμένο γεγονός. Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και άλλες χώρες μέλη, μεγάλης απήχησης κινήματα είναι καθοδόν για δημοψηφίσματα τύπου Brexit. Αλλά, ιδιαίτερα επειδή αυτές οι χώρες, αντίθετα με τη Βρετανία, έχουν απωλέσει την οικονομική τους κυριαρχία αποδεχόμενες το ευρώ ως νόμισμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες από ό,τι οι Βρετανοί και επιτυχία τους δεν είναι βέβαιη. Θα απελευθερωθούν και θα ξανακερδίσουν το ανεξάρτητο καθεστώς τους ως γνήσια, κυρίαρχα έθνη, ή θα αποτύχουν και θα καταλήξουν να απορροφηθούν ως απλές διοικητικές μονάδες του υπερκράτους της ΕΕ; Κανείς δεν γνωρίζει στο σημείο αυτό.

Τα μαθήματα για την Αμερική είναι προφανή: Μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφική εμπειρία της Ευρώπης υπό το όλο και πιο τυραννικό καθεστώς των ελίτ της ΕΕ. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό επιβάλλοντας το δικό μας Amexit – πριν αυτές οι νέες «εμπορικές» συμφωνίες ξεκινήσουν και μας παγιδέψουν σε μια καταπιεστική μηχανορραφία ενσωμάτωσης τύπου ΕΕ. Οι αρχιτέκτονες των TTIP/TPP έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να κινήσουν αυτά τα νέα έργα μέσω των ίδιων διαδικασιών όπως η ΕΕ, αλλά με εξαιρετικά επιταχυμένο πρόγραμμα – που απαιτεί λίγα χρόνια για να ολοκληρωθεί σε αντίθεση με τις δεκαετίες που απαιτήθηκαν για την Ευρώπη.

Και λιγοστεύει ο καιρός για να πιεστούν οι Αμερικανοί ηγέτες να απορρίψουν την TPP και την TTIP.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σήμερα για δράση εναντίον των TTIP/TPP; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Οι ηγέτες στο Κογκρέσο και στις διάφορες ομάδες πίεσης των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης στέλνουν συγκεχυμένα σήματα ως προς το αν θα ψηφίσουν για την TPP πριν το τέλος του έτους. Μερικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να έλθει για ψήφιση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και πριν την επόμενη σύνθεση του Κογκρέσου. Άλλοι λένε ότι θα καθυστερήσει μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Ανεξάρτητα από το πότε θα έλθει για ψήφιση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταγραφεί μια ισχυρή αντιπολίτευση στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων τώρα. Αλλιώς τα λόμπι των τραπεζιτών, των εταιρειών και της πολιτικής της παγκοσμιοποίησης – τα οποία είναι πολύ ισχυρά, καλά χρηματοδοτημένα και καλά οργανωμένα – θα επιβάλουν την TPP κατά τα πρότυπα της ΕΕ.

Ο πιο δηκτικός κριτικός της TPP στο Κογκρέσο είναι ο Γερουσιαστής Jeff Sessions (R-Ala.), που έχει καταδικάσει με τόλμη τη συμφωνία, περιλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της που φέρουν αλάθητη και δυσοίωνη ομοιότητα με τις δομές της ΕΕ. Σχολιάζοντας τη συμφωνία που έμενε μυστική για πολύν καιρό αφού εν τέλει ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γερουσιαστής Sessions προειδοποίησε: «Τελικώς δεν πρόκειται για μια απλή εμπορική συμφωνία. Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εκκολαπτόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

«Αυτές οι 5.554 σελίδες είναι όπως οι Λιλλιπούτιοι που δένουν τον Γκιούλιβερ,» είπε ο νομοθέτης της Αλαμπάμα. «Θα εμπλέξουν τη μεγάλη μας χώρα και την οικονομία μας σε μια παγκόσμια επιτροπή όπου οι γραφειοκράτες από το Μπρουνέι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα ψήφου όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.»

Σύμφωνα με τον Γερουσιαστή Sessions, κάτω από τη φρασεολογία για το εμπόριο και τις θέσεις εργασίας, η TPP κρύβει ένα εντελώς νέο σύστημα διακυβέρνησης, που σταδιακά θα αντικαταστήσει το δικό μας. «Μέσα στις ατέλειωτες σελίδες της TPP’s υπάρχουν κανόνες για εργατικά θέματα, το περιβάλλον, τη μετανάστευση και κάθε πλευρά του παγκόσμιου εμπορίου – και μια νέα διεθνής ρυθμιστική δομή για να αποφασίζει, να εφαρμόζει και να επιβάλλει αυτούς τους κανόνες,» προειδοποιεί. «Αυτή η νέα δομή είναι γνωστή ως Δια-Ειρηνική Επιτροπή Συνεργασίας (Trans-Pacific Partnership Commission) — μια Ένωση του Ειρηνικού — που συνεδριάζει, διορίζει μη εκλεγμένους γραφειοκράτες, υιοθετεί κανόνες και αλλάζει τη συμφωνία μετά την υιοθέτησή της.»

Σύμφωνα με τη συνθήκη TPP, αυτή η νέα Επιτροπή της TPP — που είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα έχει τη δικαιοδοσία:

  • “Να εξετάζει οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την υλοποίηση ή τη λειτουργία αυτής της Συμφωνίας”.
  • “Να εξετάζει οποιαδήποτε πρόταση για την αλλαγή και τροποποίηση της Συμφωνίας αυτής”.
  • “Να επιβλέπει το έργο όλων των επιτροπών και των ομάδων εργασίας που ιδρύονται σύμφωνα με τη Συμφωνία αυτή”.
  • “Να συγχωνεύει και να διαλύει οποιαδήποτε θυγατρικά σώματα που ιδρύονται κάτω από αυτήν τη Συμφωνία για να βελτιώσει τη λειτουργία της Συμφωνίας αυτής.”

Ο γερουσιαστής προειδοποιεί ότι, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση του Ειρηνικού θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αφαιρέσει το θέμα της μετανάστευσης ξένων εργατών από τη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων. Το κείμενο γράφει: «Κανένα Μέρος δεν θα υιοθετήσει ή θα διατηρήσει … μέτρα που επιβάλλουν περιορισμούς στον συνολικό αριθμό των φυσικών προσώπων που μπορούν να εργαστούν σε έναν συγκεκριμένο κλάδο υπηρεσιών..» Η καταστροφική (και συνεχιζόμενη) μεταναστευτική/προσφυγική/τρομοκρατική κρίση στην Ευρώπη υπογραμμίζει τον ουσιαστικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στον τομέα αυτόν.

«Το αποτέλεσμα που προβλέπεται και στο οποίο βεβαίως αποσκοπεί η TPP είναι να θέσει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των κυβερνωμένων και των κυβερνήσεων,» προειδοποιεί ο Γερουσιαστής Sessions. «Θέτει αυτούς που φτιάχνουν τους κανόνες σε απόσταση από αυτούς που ζουν υπό τη διοίκησή τους.» Δεν ήταν η αντίσταση στον ίδιο τυραννικό ελιτισμό που επέφερε την επανάσταση του Brexit;

Όσον αφορά την TTIP, αν και το επίσημο κείμενό της είναι ακόμη μυστικό, τα τμήματα που έχουν διαρρεύσει επιβεβαιώνουν ότι έχει τα ίδια υπονομευτικά χαρακτηριστικά όπως και η TPP. Αυτό είναι αναμενόμενο, επειδή κυριολεκτικά όλα τα άτομα που φτιάχνουν την TTIP και την TPP είναι μέλη των σκιωδών οργανισμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης που συνέθεσαν τη μηχανορραφία για τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Το Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (Council on Foreign Relations – CFR) στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βασιλικό Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Υποθέσεις (Royal Institute for International Affairs  – RIIA) στην Αγγλία. Αυτοί οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης έχουν επανειλημμένως δηλώσει τις προθέσεις τους να χρησιμοποιήσουν σχέδια τοπικής συνένωσης σαν σκαλιά για την παγκόσμια συνένωση και διακυβέρνηση κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το 1994 ο μεγαλόσχημος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Robert Muller δήλωσε: «Ελπίζω ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες τοπικές κοινωνίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να μετασχηματιστούν σε μια πραγματικά Παγκόσμια Ένωση.» Ο Muller, ο οποίος για 40 χρόνια διατηρούσε τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ήταν επίσης ο δημιουργός του Παγκοσμίου Προγράμματος Υποχρεωτικών Μαθημάτων (World Core Curriculum) των Ηνωμένων Εθνών και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ειρήνης του ΟΗΕ. Ο Muller επαινούσε τοπικά μπλοκ όπως η ΕΕ ως «μια θαυμάσια ελπίδα για την ειρήνη και οικοδομικά στοιχεία για την Παγκόσμια Κοινότητα ή Ένωση.»

Η εμπειρία των Βρετανών υπό την ΕΕ μας παρέχει επαρκείς προειδοποιήσεις. Μπορούμε να την αγνοήσουμε με κίνδυνο την καταστροφή μας. Θα ήταν σοφότερο να καταφέρουμε ένα προληπτικό χτύπημα «Amexit» εναντίον των TTIP και TPP και να τις καταρρίψουμε στο Κογκρέσο πριν βάλουν το πόδι τους στην πόρτα. Μια μετά πρέπει να επιφέρουμε ένα Amexit από τον ΟΗΕ, τον ΠΟΕ, τη NAFTA, την CAFTA, και όλα τα τοπικά οικοδομικά στοιχεία που οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης οραματίζονται ως «Παγκόσμια Κοινότητα ή Ένωση.»

William F. Jasper

Πηγή

 

Advertisements