Η μάχη για το Χαλέπι και την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή

https://cdn5.img.sputniknews.com/images/104401/02/1044010276.jpg

 Η συριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει κλείσει το κενό που άνοιξαν πρόσκαιρα οι μαχητές στην ανατολική πλευρά της πόλης Χαλέπι που βρίσκεται υπό πολιορκία. Ο Βράϊαν Μπέκερ του Ραδιοφώνου Σπούτνικ μίλησε με τον ειδικό επί της Συρίας αναλυτή Κεβόρκ Αλμασιάν, που μεγάλωσε στο Χαλέπι, και συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Αλμασιάν, η συνεχιζόμενη μάχη για το Χαλέπι δεν είναι μόνον ένα μέρος του αγώνα εναντίον του Ντάες, αλλά επίσης μια συνέχιση του πολυετούς αγώνα εκ μέρους των τοπικών δυνάμεων για να επιβάλουν τη δική τους επιρροή σε μια στρατηγικά σημαντική πόλη. Ο Αλμασιάν τόνισε ότι το Χαλέπι έχει υπάρξει «πύλη» για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας η Τουρκία είναι η σημερινή κληρονόμος, για να επιβληθεί στη Μέση Ανατολή.

Άλλη μια μεγάλη δύναμη που θέλει να επιβάλει τον έλεγχό της στην πόλη είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες ενεργούν μέσω ενός κληρικού ονόματι Αμπτουλάχ Μουχαϊσινί, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του προς τους αντάρτες υποσχέθηκε 72 παρθένες στη μετά θάνατον ζωή αν πεθάνουν υπηρετώντας στη μάχη για το Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Αλμασιάν, οι Σαουδάραβες κάλεσαν τους μαχητές που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Συρίας, κυρίως στο Ιντλίμπ, να λάβουν μέρος στη μάχη και να σπάσουν την πολιορκία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Αν ελέγξουμε τα ονόματα των νεκρών μαχητών θα αντιληφθούμε ότι περισσότεροι από τους μισούς προέρχονται από το Ιντλίμπ και όχι από το Χαλέπι. Υπάρχουν πολλοί μαχητές από άλλες χώρες,» είπε.

Ένα ρήγμα 1,5 χιλιομέτρου στην πολιορκία που άνοιξαν οι μαχητές έκλεισε γρήγορα μετά από κοινή επιχείρηση των συριακών δυνάμεων, τη Χεζμπολάχ και την υποστήριξη της Ρωσικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας νίκη, λέει ο Αλμασιάν, καθώς οι μαχητές πλήρωσαν μεγάλο τίμημα με 2000 νεκρούς για να ανοίξουν το ρήγμα, που είναι ο μόνος τρόπος να παραδώσουν προμήθειες και πυρομαχικά στους πολιορκημένους μαχητές εντός της πόλης.

Όμως υπήρξε μεταβολή στη ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία πρόσφατα. Ο νέος Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, είπε ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να ανανεώσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της, καθώς η πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» απεδείχθη, σύμφωνα με τον ορισμό του Γιλντιρίμ, ότι ήταν «μηδενικές σχέσεις με τους γείτονες.»

«Χρειάζονται τους γείτονές τους. Στο κάτω κάτω δεν ζουν απομονωμένοι σε νησί.» είπε ο Αλμασιάν.

Η Συρία, λέει ο Αλμασιάν, είναι ένας στρατηγικός γείτονας καθώς προϊόντα από την Τουρκία και τη Δύση δεν μπορούν να φτάσουν στις αγορές του Κόλπου χωρίς την ανάμιξη της Δαμασκού.

Ο Αλμασιάν παρατηρεί ότι οι σημερινές προβλέψεις αναφορικά με την αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι απλώς εικασίες. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς οι μεταβολές στην τουρκική ρητορική, μετά την συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταφραστούν στο πεδίο της μάχης όπου υπάρχουν κάπου 8.000 μαχητές των οποίων η παρουσία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τουρκική βοήθεια.

«Αν η συριακή κυβέρνηση καταφέρει να ανακτήσει το Χαλέπι, τότε τα Νέο-Οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν θα σβήσουν,» είπε ο Αλμασιάν σημειώνοντας ότι η Ρωσική υποστήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις, που έχουν οδηγήσει στην κουρδική στρατιωτική και πολιτική άνοδο, έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ένα κοινό έδαφος μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας των Κούρδων μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Το Κατάρ, άλλη μια δύναμη που εμπλέκεται στη μάχή, σύμφωνα με τον Αλμασιάν, ο κύριος υποστηρικτής της επονομαζόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Νούσρα, που πρόσφατα άλλαξε όνομα μετά από πίεση από την Ντόχα και την Ουάσιγκτον, καθώς οι δύο επιζητούν απελπισμένα μια συμμαχία με κάποια «μετριοπαθή αντιπολίτευση» στη Συρία.

«Δεν υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση,” λέει ο Αλμασιάν, καθώς οτιδήποτε και να αποκαλέσουν τον εαυτό τους οι οργανώσεις αυτές, όλες επιδιώκουν να επιβάλουν τον νόμο της Σαρίας στη Συρία με τη μια ή την άλλη μορφή, είτε ως χαλιφάτο ή ως Ντάες.

Η μετονομασία της Αλ-Νούσρα ίσως επιτρέψει στις ΗΠΑ να την παρουσιάσει ως τη μετριοπαθή οργάνωση που αναζητεί, να της παρέχει όπλα και άλλη υποστήριξη, και έτσι να δημιουργήσει τη δικήτης «στρατιωτική πτέρυγα» στη Συρία. Ο Αλμασιάν προειδοποιεί όμως ότι ανεξάρτητα από το όνομα της οργάνωσης, η συμπεριφορά της θα παραμείνει γενοκτονική εναντίον οποιουδήποτε δεν ασπάζεται τις απόψεις της, περιλαμβανομένων και των Σουνιτών Μουσουλμάνων.

Ο Αλμασιάν παρατήρησε ότι το 70 τοις εκατό της συριακής κυβέρνησης είναι Σουνίτες.

Οι ΗΠΑ ακόμη αποτυγχάνει στην εύρεση κοινής θέσης με τη Ρωσία για τη μοίρα της συριακής κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και μετά τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Αν η Χίλαρι Κλίντον γίνει πρόεδρος, ο Αλμασιάν πιστεύει ότι ο πόλεμος θα ενταθεί σημαντικά, καθώς οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία της θα αυξήσει την υποστήριξη προς το Κατάρα και τη Σαουδική Αραβία. Αν ο Ντόναλτ Τραμπ έλθει στην εξουσία, υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα συνεργαστεί με άλλους παίκτες σε διεθνές επίπεδο, παρά την αμφιλεγόμενη ρητορική του στο εσωτερικό.

Ερωτώμενος για μια πρόγνωση της πιθανής στρατιωτικής λύσης στον ήδη πενταετή πόλεμο της Συρίας, ο Αλμασιάν είπε ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 100.000 αντικυβερνητικοί μαχητές. Επομένως, ακόμη και αν τα ενδιαφέροντα μέρη κόψουν την υποστήριξή τους προς τις πολεμικές οργανώσεις, θα πάρει δύο χρόνια να διαλυθούν οι οργανώσεις με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.

Πηγή