Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να είναι ελεύθερη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/08/scot_2109463b-300x188.jpg

Καθώς πλησιάζει η δίμηνη επέτειος από το δημοψήφισμα για το Brexit, η Βρετανία ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην έξοδό της από την ΕΕ. Το Άρθρο 50 δεν έχει ενεργοποιηθεί και η Πρωθυπουργός δηλώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί μέχρι το 2017. Συνεχίζουν δε να μαίνονται τα αιτήματα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα από τα ανδρείκελα του συστήματος, ενώ προκαλεί ναυτία η συνεχιζόμενη εκστρατεία φόβου από τα μεγάλα ΜΜΕ ότι ο κόσμος θα καταστραφεί αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ.

Το αν η Βρετανία ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 παραμένει άγνωστο, όπως επίσης το αν η πολύχρονη διαδικασία εξόδου διαρκέσει περισσότερο από την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, δεδομένης της σημερινής της αστάθειας. Ας επικεντρωθούμε όμως σε ένα κίνημα που αναζωπυρώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit, δηλαδή, την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Σκωτσέζικο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας 2;

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party – SNP) και Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, μιλά για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Στο προηγούμενο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014, η πλευρά υπέρ της παραμονής (με τη βοήθεια της προπαγάνδας του BBC) έλαβε 55,3% των ψήφων έναντι 44,7% της άλλης πλευράς και με συμμετοχή 84,6%.

Η δικαιολογία για το κάλεσμα του Sturgeon και του SNP για δεύτερο δημοψήφισμα βασίζεται στο εξής: Παρά το γεγονός ότι το 51,9% των πολιτών του ΗΒ συνολικά ψήφισαν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το 62% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (με 67,2% συμμετοχή στη Σκωτία). Αυτό βέβαια οδήγησε πολλούς στο SNP να ισχυριστούν ότι η Σκωτία βγαίνει από την ΕΕ ενάντια στις δημοκρατικές επιθυμίες του Σκωτσέζικου λαού.

SNP: Το κόμμα των αντιφάσεων

Αιχμή του δόρατος για το κίνημα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας είναι το SNP, ένα κόμμα που παίρνει εντελώς αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις σε πολλά θέματα. Το SNP είναι ένα κόμμα που προσπαθεί να αναμίξει τον εθνικισμό με τον τοπικισμό και τον διεθνισμό. Είναι αντίθετο με τα πυρηνικά όπλα, αλλά υποστηρίζει τη συμμετοχή στο ΝATO. Απαιτεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία, αλλά παρόλα αυτά θέλει η Βρετανή Βασίλισσα να είναι επικεφαλής του κράτους.

Αλλά το μεγαλύτερο οξύμωρο του SNP είναι ότι αρνείται σθεναρά να διοικείται από το Λονδίνο αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί διακαώς να διοικείται από τις Βρυξέλλες. Αυτή η ενθουσιώδης υποστήριξη της ΕΕ εκ μέρους του SNP είναι ο κύριος λόγος που τόσοι πολλοί Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ για να υποστηρίξουν το κόμμα που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά τους. Δεδομένου όμως ότι η ΕΕ είναι μια μη δημοκρατική πολιτική οντότητα που εξουσιάζεται από γραφειοκράτες και που δημιουργήθηκε από μια μυστική ελίτ σε συνεργασία με τη CIA, πώς θα αντιπροσωπευθούν τα συμφέροντα του μέσου Σκωτσέζου μέσα σε ένα τέτοιο τερατούργημα;

Λιτότητα = Θάνατος

Το SNP προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό που η ΕΕ – σε συνεργασία με το ΔΝΤ – έχει κάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η λιτότητα που έχει επιβληθεί στους Έλληνες από την Τρόικα υπήρξε απολύτως καταστροφική, φέροντας φτώχεια και δυστυχία στη χώρα.

Η ανεργία και ειδικά στους νέους είναι δραματικά υψηλή στην Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των αστέγων είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Από τότε που άρχισε η λιτότητα το 2012, πολλοί έχουν αυτοκτονήσει όπως ο 77-χρονος Δημήτρης Χριστούλας που δεν άντεξε τα μέτρα.

Το Ελβετικό μοντέλο

Πολύ λίγοι άνθρωποι στη Σκωτία βλέπουν την Ελβετία ως το υπόδειγμα για την ανεξάρτητη Σκωτία, μια χώρα που έχει το υψηλότερο βιωτικό επίπεδο στην Ευρώπη και δεν είναι ούτε μέλος της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ. Η εξωτερική πολιτική της Ελβετίας βασίζεται στην ουδετερότητα και στη μη εμπλοκή σε κοστοβόρους και επιζήμιους επεκτατικούς πολέμους σε όλη την Υφήλιο. Το ελβετικό σύνταγμα επίσης ενσωματώνει πλευρές της άμεσης δημοκρατίας με τη μορφή ενός μηχανισμού που προβλέπει ότι αν 100.000 πολίτες υπογράψουν ένα αίτημα, πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

 Ανεξαρτησία πρέπει να σημαίνει ανεξαρτησία

«Η ΕΕ και το NATO είναι διαβολικοί θεσμοί,» σύμφωνα με τα λόγια του πρώην Βοηθού Γραμματέα του Θησαυροφυλακίου για την Οικονομική Πολιτική των ΗΠΑ και πρώην συντάκτη της Γουώλ Στρητ Τζέρναλ, Δρα. Paul Craig Roberts. Γιατί θα ήθελε μια ανεξάρτητη Σκωτία να είναι μέλος μιας εντελώς αποτυχημένης πολιτικής οντότητας όπως η ΕΕ και εντελώς παρωχημένης στρατιωτικής οντότητας όπως το ΝΑΤΟ; Ανεξαρτησία θα έπρεπε να σημαίνει πράγματι ανεξαρτησία και όχι μόνον από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και από τους τυράννους του χρήματος που καταληστεύουν τον κόσμο για αιώνες.

Αρχική πηγή. Μετάφραση/επεξεργασία, ΕΘ.

 

Advertisements