Το κουρδικό ζήτημα στοιχειώνει την Άγκυρα και θα έπρεπε να προβληματίζει την Αθήνα

Το κουρδικό ζήτημα στοιχειώνει την Άγκυρα και θα έπρεπε να προβληματίζει την Αθήνα

Οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ προμηνύουν την αναζωπύρωση-ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος για την Τουρκία. Η απελευθέρωση κουρδικών περιοχών της Συρίας και του Ιράκ που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές-ισλαμοσυμμορίτες οδηγεί αναπόφευκτα σε δημιουργία αυτόνομων κουρδικών ζωνών στα τουρκοσυριακά και τουρκοιρακινά σύνορα. Υπενθυμίζουμε ότι στο βόρειο Ιράκ ήδη υφίσταται κουρδική αυτόνομη περιοχή με περιφερειακή κυβέρνηση και πρωτεύουσα την πόλη Αρμπίλ.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και ανακατατάξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα των Κεμαλιστών, η Άγκυρα και η κυβέρνηση του Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα, αντιμετωπίζει μια νέα έκδοση του κουρδικού ζητήματος. Πρόκειται περί ενός προβλήματος που απειλεί, μετά και τις εξελίξεις στην Συρία, την ακεραιότητα της Τουρκίας. Η τραγική πολιτική της Τουρκίας στην Συρία, τουτέστιν η συμμαχία με τους τζιχαντιστές-μισθοφόρους των ΗΠΑ, απέτυχε παταγωδώς και το αποτέλεσμα είναι η αναζωπύρωση του κινήματος των Κούρδων για ανεξαρτησία και αυτονομία των περιοχών τους στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το PKK μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την διάλυση της ιεραρχίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αύξησε γεωμετρικά τις επιθέσεις του εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι Κούρδοι της Τουρκίας διαβλέπουν μια μοναδική ευκαιρία, ευκαιρία η οποία έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την κατάσταση που επικρατεί στον τουρκικό στρατό, να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους για ανεξαρτησία και αυτονομία. Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να παγιώσει την εξουσία του μετά το πραξικόπημα θα θελήσει να διακινδυνεύσει την ολομέτωπη στρατιωτική αντιπαράθεση με το PKK, αλλά και με το κουρδικό κόμμα HDP.

Όμως ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή του κουρδικού ζητήματος για να φωτίσουμε περισσότερο την σημερινή απελπιστική θέση της Άγκυρας στο θέμα αυτό. Όταν το νεοτουρκικό κράτος ιδρύθηκε το 1923 πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναζητούσε μια νέα ταυτότητα. Η νεοτουρκική ελίτ του Κεμάλ επέλεξε το μοντέλο του εθνικού κοσμικού κράτους. Με την επιλογή αυτού του μοντέλου η Τουρκία δεν έπαψε να είναι αντιμέτωπη με την αυτοκρατορική της κληρονομιά των διαφόρων μεγάλων ή μικρών εθνοτικών ομάδων που ζούσαν στο νεοσύστατο κράτος. Αυτόχθονες λαοί όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι και πολλοί άλλοι που ζούσαν στην Ανατολία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, λαοί των οποίων η παρουσία ανιχνεύεται από την Εποχή του Χαλκού και πέρα, απειλούσαν την ακεραιότητα του νεοσύστατου τουρκικού κράτους.

Οι Τούρκοι κατάφεραν να «λύσουν» το ελληνικό ζήτημα με την γενοκτονία των Ποντίων, την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τον φόρο περιουσίας (Βαρλίκι) και τα Σεπτεμβριανά, ενώ το αρμενικό ζήτημα το έλυσαν με την γενοκτονία των Αρμενίων. Ένα ζήτημα το οποίο η Τουρκία δεν μπόρεσε να επιλύσει ήταν και είναι το κουρδικό ζήτημα. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να λύσουν το κουρδικό με την μέθοδο της αφομοίωσης. Απαγόρευσαν την κουρδική γλώσσα και μετονόμασαν τους Κούρδους σε Τούρκους της Ανατολίας. Οι Κούρδοι αντιστάθηκαν σθεναρά και το τουρκικό κράτος απάντησε με την στρατιωτική καταστολή και αναγκαστική μετεγκατάσταση. Έτσι η αντιπαράθεση κατέληξε σε σταθερή εξέγερση των Κούρδων και πόλεμο με την τουρκική κυβέρνηση, ένας πόλεμος που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και από τις δυο πλευρές. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα σε αριθμό και εξοπλισμό, φαίνεται να χάνει τον εσωτερικό πόλεμο στις νοτιοανατολικές της επαρχίες, σε μια περιοχή δηλαδή που οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ενώ οι κουρδικές οικογένειες έχουν διπλάσια έως τριπλάσια ποσοστά γεννήσεων σε σχέση με τις τουρκικές.

Η αποτυχημένη πλέον εισβολή δια αντιπροσώπων των Αμερικανοσιωνιστών στην Συρία και στο Ιράκ που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής δημιουργεί εκ των πραγμάτων την φύτρα ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για ανασύνταξη στους Κούρδους μαχητές που αγωνίζονται για την αυτονομία και ανεξαρτησία του λαού τους στην Τουρκία, κάτι που θα ήταν πολύ οδυνηρό για την Άγκυρα. Η σημερινή τουρκική ηγεσία μετά το απροσδόκητο της ρωσικής επέμβασης στην περιοχή αντιμετωπίζει μια καταστροφή επικών διαστάσεων. Αντί για ένα φιλικό καθεστώς στην Δαμασκό του τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας ή την διάλυση της Συρίας και του Ιράκ, οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την δημιουργία ενός δεύτερου κουρδικού ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα τους, μετά από αυτό του ιρακινού Αρμπίλ.

Η πολιτική αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που δεν ταιριάζουν ή δεν αποδέχονται τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους πρότυπα και συμφέροντα αποδείχτηκε τελικά επιζήμια και καταστροφική για τους ίδιους τους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα που ασφυκτιά και κινδυνεύει από τα απόνερα αυτής της πολιτικής που είναι η λαθρομεταναστευτική κρίση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους πολιτικούς-πολιτικάντηδες του συνταγματικού τόξου της χώρας μας είναι  τα εξής. Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη μιας συμμαχίας που μόνο την καταστροφή έχει επιφέρει στην Ελλάδα και Κύπρο; Μπορούμε ως μέλη αυτής της συμμαχίας να επωφεληθούμε εθνικά από την απελπιστική θέση της Τουρκίας σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα; Ο οικονομικός και στρατιωτικός μαρασμός της χώρας από αμερικανοσιωνιστικά κέντρα έχει σχέση με τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και την πιθανή απόσχιση κουρδικών επαρχιών της Τουρκίας με αποτέλεσμα επεκτατικές βλέψεις αντικατάστασης εδαφών στον γεωστρατηγικό χώρο του Ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης;

Η Ελλάδα για να επωφεληθεί από μια πιθανή διάσπαση της Τουρκίας θα πρέπει να πάψει να ακολουθεί τον οδικό χάρτη των Αμερικανοσιωνιστών και να προσχωρήσει σε άλλες συμμαχίες, αλλιώς θα πληρώσει το τίμημα του ατλαντισμού της.

Γ. Λιναρδής