Μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή

https://i2.wp.com/katehon.com/sites/default/files/styles/medium/public/1448868345_israelsyria.jpg

Θα ήμασταν πολύ αισιόδοξοι αν περιμέναμε η νίκη αυτή να δημιουργήσει μια τάση: Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας διέταξε το Ισραήλ να πληρώσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στο Ιράν μετά από διαφορές δεκαετιών σχετικά με την κατάσχεση ενός μυστικού αγωγού πετρελαίου.

[Σημ. ΕΘ: Πρόκειται για την εταιρεία Eilat Ashkelon Pipeline Company (EAPC), μια Ισραηλινο-Ιρανική κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 1968, όταν το Εβραϊκό κράτος είχε φιλικές σχέσεις με το μοναρχικό ιρανικό καθεστώς. Μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979, το Ισραήλ κρατικοποίησε την εταιρεία, της οποίας η λειτουργία είναι με νόμο μυστική.)

Οι ΗΠΑ έχουν παράνομα παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τελευταία 38 χρόνια από την επανάσταση του 1979. Οι πληρωμές που γίνονται από τις ΗΠΑ προς το Ιράν δεν είναι βοήθεια ή οτιδήποτε άλλο (όπως το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και οι υποψήφιοι για την προεδρία), αλλά χρήματα που δικαιωματικά ανήκουν στο Ιράν.

Γίνονται μεγάλες αλλαγές στο Ισραήλ. Από γεωπολιτική σκοπιά υπάρχει διχασμός απόψεων στην ηγεσία της Ισραηλινής κυβέρνησης. Δίνεται σήμα στους ακροδεξιούς ριζοσπαστικούς πολιτικούς όπως ο Νετανιάχου ότι είναι ώρα να σκεφτεί λίγο. Υπάρχουν επίσης οι απώλειες του ISIS σε όλη τη Συρία. Ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, σρατηγός Herzi Halevi στο συνέδιο “Herzliya” δήλωσε ανοιχτά ότι το Ισραήλ προτιμά το ISIS αντί για τη συριακή κυβέρνηση. Το Ισραήλ ανακοίνωσε δημοσίως ότι υποστηρίζει τους βαρβάρους του ISIS.

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την απόφαση του δικαστηρίου, διότι βλέπουμε τη διάσταση απόψεων στον μηχανισμό διαμόρφωσης πολιτικής του Ισραήλ και αλλαγή πλεύσης στην πολιτική. Η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην πολιτική της όσον αφορά την Ευρασία. Είμαστε στο σημείο μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή.

[ΕΘ: Για την έως τώρα στάση του Ισραήλ ως προς τη Συρία, δείτε εδώ.] 

Alexander Azadgan

Πηγή

 

Advertisements