Ο πόλεμος στη Συρία γίνεται για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου

https://i1.wp.com/deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2016/08/SYR3.jpg

Η γερμανική διαδικτυακή εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten λέει ότι οι μάχες στη Συρία γίνονται εκεί που υπάρχουν ήδη αγωγοί πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή εκεί που στο μέλλον σχεδιάζεται η δημιουργία νέων αγωγών.

Δύο από τις πιο σημαντικές αγορές πετρελαίου είναι στις πόλεις Manbij και al-Bab, που βρίσκονται στο Κυβερνείο του Aleppo. Από εκεί περνά ένας μεγάλος αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στη Συρία μέχρι την περιοχή του Idlib και ο ίδιος αγωγός περνά από την περιοχή του Aleppo, λέει η εφημερίδα.

Όποιος καταλάβει την Manbij, παίρνει υπό τον έλεγχό του τη μεταφορά πετρελαίου στη Συρία.
https://i0.wp.com/deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2016/08/SYR1.jpg

Το ίδιο ισχύει και για τις δυτικές πόλεις του Aleppo, το Idlib και το al-Bab. Στα ανατολικά, ο ίδιος αγωγός περνά μέσα από τις πόλεις Raqqa και Deir ez-Zor.

Το πετρέλαιο αυτό έρχεται από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης μέσω Sinjar και μετά στο Deir ez-Zor. Το δεύτερο παρακλάδι του έρχεται από την Ιρακινή πόλη al-Qaim προς το Deir ez-Zor.

Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν είχε πρόσβαση στους αγωγούς. Αλλά παίρνοντας την Manbij, η Άγκυρα θα έχει πρόσβαση στο συριακό σύστημα των αγωγών.

Το Aleppo είναι η τελευταία πόλη από την οποία περνά ο κύριος αγωγός της χώρας.

Όποιος ελέγχει το Aleppo, ελέγχει τα κλειδιά του αγωγού.

Η πιο έντονες μάχες διεξάγονται σε κομβικά σημεία του αγωγού, δηλαδή στη Raqqa, Deir ez-Zor, Aleppo, Idlib, Manbij στο Hasakah, al-Bukamal, Ayn Issa και al-Bab.

Λυσσαλέες μάχες διεξάγονται επίσης στις πόλεις  Homs και Hama. Και πριν γίνονταν στην Palmyra. Όλοι οι οικισμοί βρίσκονται κατά μήκος του σχεδιαζόμενου αγωγού που επρόκειτο να πηγαίνει από το Κατάρ στην Τουρκία.

Από πλευράς της, λέει η εφημερίδα, η Ρωσία υποστηρίζει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν μέσω Ιράκ και Συρίας μέσα από την πόλη Homs και επομένως η Ρωσία δεν θέλει να πέσει η πόλη αυτή στα χέρια των Ισλαμιστών.

Ο πολεμικός χάρτης της Συρίας επίσης δείχνει ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνουν τις αεροπορικές επιδρομές τους στα ανατολικά της χώρας ενώ οι Ρώσοι στις δυτικές περιοχές.

https://i0.wp.com/deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2016/08/SYR2.jpg

Η εφημερίδα συμπεραίνει ότι η Ρωσία θέλει να ελέγξει τη Δυτική Συρία για να εμποδίσει την κατασκευή των φιλοδυτικών αγωγών.

Για τις ΗΠΑ είναι σημαντικό να εμποδίσουν την κατασκευή φιλορωσικών αγωγών, όπως ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας στα ανατολικά.

Εκτός αυτών, υπάρχει και άλλος προτεινόμενος αγωγός που υποτίθεται ότι θα συνδέει το ισραηλινό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν με την Τουρκία μέσω της Δαμασκού.

Μια έκθεση από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών του Καυκάσου στην Άγκυρα έχει προτείνει ότι ο πραγματικός σκοπός πίσω από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας «κουρδικός διάδρομος» ήταν να μεταφέρει κουρδικό πετρέλαιο και αέριο από το Βόρειο Ιράκ μέσω της Βόρειας Συρίας προς τη Μεσόγειο.

Επίσης έχει επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν σχέδια για έναν αγωγό από τον Περσικό Κόλπο προς το Βόρειο Ιράκ και μετά στην Τουρκία μέσω της Βόρειας Συρίας.

Όμως το σχέδιο για τον κουρδικό διάδρομο απέτυχε διότι η Ρωσία επενέβη στη διαμάχη. Η Ρωσία είναι αντίθετη με τον διάδρομο αυτόν διότι θέλει να διατηρήσει την Ευρώπη ως τον κύριο πελάτη της για τα ενεργειακά προϊόντα της. Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκατέλειπε η Ρωσία τη θέση της στην Ευρωπαϊκή αγορά, λέει η εφημερίδα.

Πηγές: Sputniknews και Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Advertisements