Η συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας ανέβασε την τιμή του πετρελαίου κατά 5%

https://cdn.rbth.com/468x312/0x17/1298x865/all/2016/09/08/vladimir_putin_salman_bin_abdulaziz_al_saud_rian_02739045_b.jpg

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μνημόνιο για την υποστήριξη της αγοράς του πετρελαίου. Τις υπογραφές έβαλαν οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών, Αλεξάντερ Νόβακ και Χαλίντ αλ-Φαλίχ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5%.

Η συμφωνία θεωρείται ιστορική, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μνημόνιο υπογράφεται μεταξύ  μιας χώρας μέλος του OPEC και μιας χώρας που δεν είναι μέλος.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες όσον αφορά το πετρέλαιο (καθώς καλύπτουν μαζί το 20% της παγκόσμιας ζήτησης) και το πάγωμα της παραγωγής εκ μέρους τους, ίσως οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

Είναι όμως δύσκολο να επηρεαστούν οι τιμές χωρίς τη συμμετοχή άλλων χωρών.

«Η Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις κατά τη συνάντηση του OPEC στην Ντόχα σχετικά με τη μείωση της παραγωγής, αλλά η συμφωνία μόνο με το Ριάντ δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας,» είπε ο Ιβάν Καπιτόνωφ, καθηγητής στη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κλάδος παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ έχει δείξει αξιοσημείωτη ικανότητα αναζωογόνησης. Τον Αύγουστο του 2006 ο αριθμός των γεωτρήσεων αυξήθηκε χάρις στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια. Επομένως, αν οι χώρες του OPEC μειώσουν την παραγωγή, η Αμερική θα πάρει τη θέση τους και τότε όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Καπιτόνωφ.

Το Διεθνές Φόρουμ για την Ενέργεια (International Energy Forum) θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Αλγερία, όταν οι χώρες του OPEC πρόκειται να διεξάγουν μια άτυπη συνάντηση, προφανώς για τη συγκράτηση της παραγωγής.

Πηγή. Συντόμευση κειμένου: ΕΘ.