Ανεδαφικό και μη βιώσιμο το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκού στρατού

Ανεδαφικό και μη βιώσιμο το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκού στρατού

Η ιδέα μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ξεχωριστής από το ΝΑΤΟ κυκλοφορεί εδώ και αρκετό διάστημα στις Βρυξέλλες. Πρώτος έφερε το θέμα στην επικαιρότητα προ πολλών μηνών ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει απολέσει το κύρος της στην εξωτερική πολιτική και δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά, συμπληρώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός στρατός δεν θα είναι ανταγωνιστής του ΝΑΤΟ αλλά θα μοιραστεί μαζί με το ΝΑΤΟ την ευθύνη της Ευρώπης για τον κόσμο.

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε τι εννοεί ο Γιούνκερ με την λέξη «ευθύνη», τουτέστιν συμμαχίες με ισλαμιστές τρομοκράτες και αιματηρές επεμβάσεις σε ξένα κράτη κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα το θέμα σύστασης Ευρωπαϊκού Στρατού ετέθη από την Γαλλία και Γερμανία χωρίς ωστόσο να υπάρξει θερμή αποδοχή από τα άλλα κράτη μέλη. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο 2016 οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν υπό την πίεση της Μέρκελ και του Ολάντ στην δημιουργία κατ’ αρχήν ενός αρχηγείου για μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Κατά τα φαινόμενα η σύσταση Ευρωπαϊκού Στρατού θεωρείται απαραίτητη από την Γαλλία και Γερμανία για να σωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα λιμνάζει, αλλά έχει τρωθεί σοβαρά και από την αποχώρηση της Βρετανίας, τουτέστιν θεωρείται απαραίτητη η σύσταση για να δοθεί νέα πνοή στην καταρρέουσα ΕΕ. Στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ασφαλείας και όλες αυτές οι προσπάθειες είχαν καταλήξει σε αποτυχία, κυρίως λόγω ασυμβατότητας με τον παράλληλο οργανισμό του ΝΑΤΟ. Μια επανάληψη όμως αποτυχίας αυτή την εποχή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την παραπαίουσα ενότητα της ΕΕ και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ σχεδιάζουν λοιπόν να σώσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την δημιουργία ενός ενιαίου αρχηγείου Ευρωπαϊκού Στρατού, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σώσουν την ΕΕ από την οικονομική στασιμότητα και αποτελμάτωση. Το σχέδιο για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού φαίνεται μη βιώσιμο και ανεδαφικό κυρίως επειδή βασίζεται στην λάθος αντίληψη επανάκαμψης της ΕΕ σε ένα κανονικό και ενιαίο κράτος, με όλη την σημασία της λέξης «κράτος». Η ιστορία της ΕΕ έχει διδάξει όμως στον κόσμο, στους πολίτες της ΕΕ, ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήδη έχει αποτύχει από την στιγμή που δεν έγινε δυνατή η ψήφιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντάγματος, από την στιγμή που απέτυχε η οικονομική ολοκλήρωση. Όταν δεν υπάρχει κοινό σύνταγμα και κοινή οικονομική πολιτική, το να ζητάς κοινό στρατό είναι φενάκη. Το ότι η ΕΕ προσπαθεί να σώσει την ενότητα της δημιουργώντας μια κοινή στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να βάζει πολλούς ευρωπαϊστές σε σκέψεις, έχοντας επιπροσθέτως υπόψη  ότι οι Βρυξέλλες με την έως τώρα πολιτική τους δεν φημίζονται για τα βήματα που κάνουν μπροστά αλλά για ψεύτικες υποσχέσεις και αποτυχημένα προγράμματα ολοκλήρωσης και ενοποίησης.

Εν κατακλείδι για την Μέρκελ και τον Ολάντ η κύρια αιτία της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού είναι η αποτροπή εθνικιστικών τάσεων μεταξύ των κρατών – μελών και η προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή βάση για να σωθεί η ΕΕ, τουτέστιν η προστασία και η διασφάλιση της ελεγχόμενης από σιωνιστικά συμφέροντα γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Είναι όμως κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν απολέσει την πίστη τους για μια ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένας ευρωπαϊκός στρατός ουδόλως θα μπορούσε να μεταβάλλει αυτό το momentum. Ιδιαίτερα δε σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και αυτή η αναγκαιότητα ύπαρξης του ΝΑΤΟ αμφισβητείται από τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο  στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Γ. Λιναρδής