Οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής

https://i2.wp.com/www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/09/20/20160928_OPEC_0.jpg

Οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Χωρών αποφάσισαν στις 27 του μηνός να μειώσουν την παραγωγή τους για πρώτη φορά από το 2008, μετά τη συνθηκολόγηση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναγκάστηκε να μαλακώσει τη στάση της προς τον αντίπαλό της το Ιράν, λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ο οργανισμός θα μειώσει την παραγωγή του στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το τρέχον επίπεδο των 33,24 εκατομμυρίων βαρελιών, αλλά κάποιες χώρες όπως το Ιράν θα εξαιρούνται από τον κανόνα.

Για να θέσουμε όμως τον περιορισμό της παραγωγής στο σωστό πλαίσιο, το ανώτατο επίπεδο των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών (υποθέτοντας ότι κανείς δεν «κλέβει» και δεδομένου ότι μιλάμε για τον ΟΠΕΚ αυτό είναι δεδομένο) σημαίνει ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα επανέλθει στα επίπεδα της αρχής του 2016 λίγο πριν το υψηλότερο επίπεδο που έπιασε τον περασμένο μήνα, όπως δείχνει και το παραπάνω γράφημα.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ είπε ότι το Ιράν, η Νιγηρία και η Λιβύη θα επιτρέπεται να παράγουν σε «μέγιστα λογικά επίπεδα», ως μέρος των ορίων στην παραγωγή που θα καθοριστούν στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο. Αυτό αποτελεί μια δραματική μετατόπιση της θέσης του Ριάντ, που έχει πει ότι θα μειώσει την παραγωγή του για να διευκολύνει το παγκόσμιο πλεόνασμα του πετρελαίου μόνον αν το ακολουθήσει κάθε παραγωγός τόσο του ΟΠΕΚ όσο και εκτός ΟΠΕΚ. Το Ιράν είχε πει στις αρχές του 2016 ότι έπρεπε να εξαιρεθεί διότι η παραγωγή του ανακάμπτει μετά από την άρση των κυρώσεων από την ΕΕ.

Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο: Το πόσο θα επιτρέπεται να παράγει η κάθε χώρα θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο, όταν μάλιστα θα γίνει πρόσκληση σε χώρες και εκτός ΟΠΕΚ όπως και η Ρωσία να συμμετάσχουν.

Η σημερινή απόφαση ανάγεται στην εσφαλμένη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας τον Νοέμβριο του 2014, όταν διέσπασε μονομερώς τον ΟΠΕΚ και άρχισε να παράγει τη μέγιστη ποσότητα με την ελπίδα ότι θα λιώσει τον ανταγωνισμό από τον κλάδο του [αμερικανικού] σχιστολιθικού πετρελαίου. [Σχόλιο ΕΘ: Ή να καταστρέψει τη Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ και την επίθεση στο Ρούβλι και τη ρωσική οικονομία.] Έχοντας αντιληφθεί ότι απέτυχε στον στόχο της, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ανακαλέσει την απόφαση εκείνη για έναν απλό λόγο: Η οικονομία της καταρρέει.

Ενώ τόσο η σαουδαραβική όσο και η ιρανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, το Ιράν υποφέρει λιγότερο από τη μείωση στο μισό των τιμών από το 2014 και η οικονομία της θα μπορούσε να μεγεθυνθεί με ρυθμό σχεδόν 4% εφέτος σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ριάντ από την άλλη μεριά αντιμετωπίζει ένα δεύτερο χρόνο ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό του, μετά από ένα πρωτοφανές έλλειμμα 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, μια στάσιμη οικονομία και αναγκάζεται να κόψει τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου είναι καλύτερα για τους Σαουδάραβες να αυξηθεί για να αντισταθμίσει την απώλειά τους από τον όγκο παραγωγής, αλλιώς η οικονομία τους μπορεί και να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Εντούτοις, το χειρότερο ενδεχόμενο για τους Σαουδάραβες θα είναι αν οι παραγωγοί πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ εκμεταλλευτούν την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και ξαναρχίσουν να αντλούν σε πλήρη ισχύ. Επειδή δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία, είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν, ανεβάζοντας την παραγωγή σε υψηλότατα επίπεδα και αναγκάζοντας την Σαουδική Αραβία να αθετήσει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ άλλη μια φορά.

Ενδιαφέρον έχει ότι η συμφωνία έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου ανακοίνωσε ότι θα παράγει στο ιστορικώς μεγαλύτερο επίπεδο στην μετα-σοβιετική εποχή. Η ρωσική παραγωγή αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο 11,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, σε σχέση με 10,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Αύγουστο.

https://i2.wp.com/www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/09/20/russia%20production_0.jpg

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δείχνουν ευχαριστημένες από την πρόσφατη απόφαση για την ώθηση των τιμών υψηλότερα, αλλά στην ουσία τόσο τα μέλη του ΟΠΕΚ όσο και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ ετοιμάζονται να «παγώσουν» την παραγωγή σε ιστορικώς υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα η παραγωγή από σχιστόλιθο αναμένεται να αυξηθεί λόγω των υψηλοτέρων τιμών του πετρελαίου.

Πηγή