Η Ουγγαρία ψηφίζει για το προσφυγικό σχέδιο της ΕΕ. Εντείνεται η αντιμεταναστευτική διάθεση στην Ευρώπη.

https://i2.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/c767101dd389e3f45985ba9be73b566e_M.jpg

Εκθέσεις των πρακτορείων ειδήσεων AFP του Παρισιού και του Ρόιτερς του Λονδίνου στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ανέλυαν αυτό που περιγράφεται ως εντεινόμενη «λαϊκιστική», αντιμεταναστευτική διάθεση σε όλη την Ευρώπη. Οι εκθέσεις αυτές ήταν σε σχέση με το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας στις 2 Οκτωβρίου 3016 για το αν η χώρα αυτή θα έπρεπε να μπορεί να απορρίψει την υποχρεωτική εκ μέρους της ΕΕ εγκατάσταση προσφύγων στην Ουγγαρία αναφορές αυτές. Κατά λέξη το δημοψήφισμα λέει: “Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να υπαγορεύει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;»

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν (στη φωτογραφία παραπάνω), ο οποίος πριν ένα χρόνο άσκησε δημοσίως κριτική στις προσπάθειες των αρχηγών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις πριν ασφαλιστούν τα σύνορα της ηπείρου, υποστηρίζει το «όχι», λέγοντας ότι θα δείξει υποστήριξη στην κυριαρχία της Ουγγαρίας και την ανεξαρτησία της.

Μια αναφορά από το πρακτορείο AP έλεγε ότι τουλάχιστον 50% των 8,27 εκατομμυρίων Ούγγρων ψηφοφόρων πρέπει να ψηφίσουν για να ισχύσει το δημοψήφισμα.

Αφότου σχεδόν 400.000 μετανάστες διήλθαν από το έδαφος της Ουγγαρίας πέρυσι, η χώρα θέσπισε μέτρα που μείωσαν τη μετανάστευση στη χώρα στο μηδέν. Μεταξύ των αποτρεπτικών μέτρων ήταν ένας φράχτης 110 χιλιομέτρων που έστησε η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία, τη νότια γείτονά της. Κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και μετά την ανέγερση του φράχτη και μετά τη θέσπιση νόμων εναντίον λαθρομεταναστών στη χώρα, οι αρχές ανέφεραν είτε μηδενική είσοδο είτε μόλις έναν μετανάστη να διέρχεται τα σύνορα σε 12 διαφορετικές ημέρες.

Πολλά έχουν αναφερθεί για την προσφυγική κρίση της Ευρώπης. Το παρόν περιοδικό τόνιζε πέρισυ  ότι μετά από αίτημα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο για την κατανομή σε όλη την Ευρώπη 120.000 μεταναστών.

Ο Ορμπάν ήταν ένας από τους πρώτους και ο πιο μαχητικός μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που αντιτέθηκαν στο σχέδιο. Όταν όμως μίλησε πέρυσι, η κύρια αντίρρησή του στο να επιτραπεί σε μεγάλο αριθμό μεταναστών να εισέλθουν στην Ευρώπη βασίζονταν στην επίδραση που θα είχαν οι νέοι μετανάστες στον ιστορικά Χριστιανικό πολιτισμό της Ευρώπης, τονίζοντας ότι [οι μετανάστες] «είναι κυρίως μη Χριστιανοί, αλλά Μουσουλμάνοι

Κατόπιν συνέβησαν διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 σκοτώνοντας 129 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 350, βόμβες στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 2016 σκοτώνοντας 32 και ένας τζιχαντιστής οδηγώντας φορτηγό σκοτώνοντας 84 άτομα στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016.

Όλες αυτές οι επιθέσεις έγιναν από μετανάστες από τη Μέση Ανατολή ή Μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπου έχει παρουσία το ISIS. Με επιθέσεις να γίνονται από πραγματικά μέλη του ISIS ή τζιχαντιστές φανατικούς προσκείμενους στο ISIS, που όλοι τους είχαν έλθει στην Ευρώπη ως μετανάστες ή ως γιοί μεταναστών, τα λόγια του Ορμπάν έγιναν δικαίως πολύ πιστευτά.

Ενώ προηγούμενη αντίδραση στη μαζική μετανάστευση βασίζονταν κυρίως σε πολιτιστικά ή οικονομικά επιχειρήματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη κατά το 2015 και 2016 άλλαξαν το επίκεντρο και την ένταση της αντίδρασης. Το New American σημείωνε σε άρθρο του τον Αύγουστο ότι περισσότεροι από 1.300 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο στις 30 Ιουλίου για να διαδηλώσουν εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής της ανοιχτής εισόδου της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με πολλούς να φωνάζουν «η Μέρκελ πρέπει να φύγει!»

Πολλοί από τους διαδηλωτές έρριξαν το φταίξιμο στη φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ για τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν 13 ανθρώπους νεκρούς τον προηγούμενο μήνα. Μια έκθεση της βρετανικής Daily Mail παρατήρησε ότι τρεις από τους τέσσερις επιτιθεμένους ήταν αιτούντες άσυλο ενώ για δύο από τις επιθέσεις ανέλαβε την ευθύνη το ISIS.

Η Γερμανία είχε πρόσφατα κάνει μια αλλαγή στην πολιτική της και αποφάσισε να περιορίσει τη ροή των μεταναστών στα σύνορά της με τον Υπουργό Εσωτερικών Τόμας Μαζιέρ να ανακοινώνει την αλλαγή στην πολιτική στις 13 Σεπτεμβρίου, 2015.

Ο Μαζιέρ εξήγησε ότι οι νέοι περιορισμοί ήταν εν μέρει αναγκαίοι για λόγους ασφαλείας και πρόσθεσε: «Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο. Η μεγάλη προθυμία που έχει επιδείξει η Γερμανία για να βοηθήσει… δεν πρέπει να οδηγηθεί σε υπερβολή.»

Στην έκθεσή του σχετικά με αυτό που περιέγραψε ως «λαϊκιστικό κύμα» σε όλη την Ευρώπη, το πρακτορείο ειδήσεων AFP περιέγραψε την τάση αυτή ανά χώρα με τα εξής ευρήματα:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ υπέστη σοβαρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο στις 18 Σεπτεμβρίου λόγω της πολιτικής της «ανοιχτής εισόδου» ως προς το προσφυγικό.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Τον Μάρτιο, το Κόμμα του Λαού Η Σλοβακία μας κέρδισε 14 θέσεις στο κοινοβούλιο των 150 θέσεων της χώρας, τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του με ένα πρόγραμμα εναντίον της μειονότητας των Ρομά, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο «λαϊκισμός» έχει διαδοθεί και στα κύρια κόμματα επίσης, με τον Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο να παίρνει μια σκληρή στάση εναντίον της μετανάστευσης. Ονόμασε την προσφυγική κρίση «επέλαση» και αποκάλεσε την προσφυγική πολιτική της ΕΕ «τελετουργική αυτοκτονία

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο Ορμπάν, επικεφαλής του δεξιού κόμματος Fidesz έχει οργανώσει το επερχόμενο δημοψήφισμα στις 2 Οκτοβρίου σχετικά με την κατανομή των προσφύγων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις της ΕΕ.

Στο τέλος του 2015, η Ουγγαρία έστησε φράχτες κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία για  να ανακόψει τη μαζική πλημμυρίδα των μεταναστών. Άλλες χώρες στα Βαλκάνια την ακολούθησαν.

Αυτοί οι λαθρομετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν μέσα στην Ουγγαρία διώκονται με αθέμιτο τρόπο πέρα από τα σύνορα και συλλαμβάνονται παρανόμως, είπε η Διεθνής Αμνηστία την περασμένη Τρίτη.

Ο Ορμπάν αποκάλεσε τη μετανάστευση «δηλητήριο» και είπε ότι «ο κάθε ένας μετανάστης αποτελεί δημόσιο τρομοκρατικό κίνδυνο και κίνδυνο για την ασφάλεια

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μια ιστορική ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου για να βγει από την ΕΕ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία έως σήμερα των λαϊκιστικών κινημάτων από την εποχή της ίδρυσης της ΕΕ.

Στη νίκη της πλευράς της «Εξόδου» οδήγησαν εν μέρει οι ανησυχίες των Βρετανών για τη μετανάστευση, την οικονομική αβεβαιότητα και η αντίληψη ότι μια εκτός πραγματικότητας ελίτ στις Βρυξέλλες έφτιαχνε τους κανόνες.

ΓΑΛΛΙΑ: Το Εθνικό Μέτωπο (FN) ανέβηκε με πολλές εκλογικές επιτυχίες από το 2012. Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου παρομοίωσε την εισροή των μεταναστών με τις «βαρβαρικές εισβολές» του τετάρτου αιώνος.

Ωθούμενη από τις διαδοχικές Ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, η Λεπέν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να φτάνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2017.

Σχετικά τον ισχυρισμό της Διεθνούς Αμνηστίας εναντίον της Ουγγαρίας, αναρωτιόμαστε πώς η επιβολή εκ  μέρους της Ουγγαρίας των δικών της νόμων για τη μετανάστευση μπορεί να θεωρηθεί «παράνομη» και «αθέμιτη». Ως κυρίαρχο έθνος η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να θεσπίσει τους δικούς της νόμους για τη μετανάστευση και να αποφασίσει πώς θα επιβληθούν οι νόμοι αυτοί. Εκτός και αν η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η εθνική κυριαρχία των χωρών μελών της ΕΕ είναι υποτελής σε κάποιον «υπερεθνικό» νόμο της ΕΕ, πράγμα που είναι καλό επιχείρημα για άλλες χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν τη δική τους εκδοχή του «Brexit.»

Πηγή

 

Advertisements