Η Ρωσία αναστέλλει την συμφωνία όπλων πλουτωνίου με τις ΗΠΑ

Μετά την χάρη των αμερικανών στους τζιχαντιστές να διακόψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες: Η Ρωσία αναστέλλει την συμφωνία όπλων πλουτωνίου με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναστέλλει την συμφωνία με τις ΗΠΑ που αφορά την μείωση όπλων πλουτωνίου και στις δυο χώρες. Ως αιτία αναφέρεται η εχθρική στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, εχθρική στάση την οποία η Μόσχα αξιολογεί ως «απειλή για την παγκόσμια γεωστρατηγική ισορροπία».

Η συμφωνία Plutonium Management and Disposition Agreement (PMDA) του έτους 2000 προέβλεπε την μετατροπή των πυρηνικών κεφαλών Πλουτωνίου σε κατάλληλο σχάσιμο υλικό για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ισότοπο 239 του Πλουτωνίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών, όπως και το Ουράνιο-235. Η παραγωγή του Πλουτωνίου-239 είναι λιγότερο κοστοβόρα και για αυτό προτιμάται έναντι του Ουρανίου-235. Επειδή η κρίσιμη μάζα του Πλουτωνίου, δηλαδή η μάζα που απαιτείται ως ελάχιστη ποσότητα για να προκληθεί αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση, είναι μικρότερη από αυτήν του Ουρανίου-235, τα πυρηνικά όπλα Πλουτωνίου έχουν μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ από αυτά του Ουρανίου με την ίδια μάζα.

Η αναστολή της συμφωνίας σημαίνει ότι η Ρωσία θα πάψει να μετατρέπει τις πυρηνικές κεφαλές Πλουτωνίου σε σχάσιμο υλικό για τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, μειώνοντας έτσι το πυρηνικό της οπλοστάσιο, και θα τις διατηρήσει ως πυρηνικά όπλα. Η απόφαση της Μόσχας ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου και θεωρείται ως απάντηση στην αναστολή με υπαιτιότητα των ΗΠΑ των ειρηνευτικών συνομιλιών-διαδικασιών για την Συρία, κάτι που κλιμακώνει την ένταση στην Μέση Ανατολή και προμηνύει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Γ. Λιναρδής

Advertisements