Η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε αμερικανικό αεροσκάφος ή πύραυλο που στοχεύει τον συριακό στρατό (βίντεο)

Το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας προειδοποίησε τη συμμαχία υπό την αρχηγία των ΗΠΑ όσον αφορά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Συριακού στρατού, προσθέτοντας ότι στη Συρία υπάρχουν πολλά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και  S-400 που βρίσκονται σε λειτουργία.

Η Ρωσία επί του παρόντος διαθέτει  αυτά τα συστήματα για την προστασία των στρατιωτών της που σταθμεύουν στη  ναυτική βάση εφοδιασμού στην Tartus και στην αεροπορική βάση Khmeimim. Η ακτίνα δράσης των όπλων μπορεί να αποτελέσει «έκπληξη» για όλα τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, είπε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης Στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοβ.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο, οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή ή πύραυλος που χτυπά στόχους σε περιοχές που ελέγχει η Συριακή κυβέρνηση θα θέσει το Ρωσικό προσωπικό σε κίνδυνο.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι μέλη του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία εργάζονται στο έδαφος παραδίδοντας βοήθεια και επικοινωνώντας με πολλές κοινότητες στη Συρία.

«Συνεπώς, κάθε πύραυλος ή αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή που ελέγχεται από τη Συριακή κυβέρνηση θα δημιουργήσει σαφή κίνδυνο στους Ρώσους στρατιωτικούς.»

«Τα πληρώματα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας δεν θα έχουν τον χρόνο να προσδιορίσουν αμέσως την πορεία πτήσης των πυραύλων και σε ποιους ανήκουν οι πύραυλοι αυτοί. Και όλες οι ψευδαισθήσεις των ερασιτεχνών για την ύπαρξη «αοράτων» αεριωθουμένων θα αντιμετωπίσουν  μια απογοητευτική πραγματικότητα» είπε ο Κονασένκοβ.

Επίσης τόνισε ότι και η ίδια η Συρία έχει τους S-200 καθώς επίσης και τα συστήματα BUK και οι τεχνικές τους δυνατότητες έχουν αναβαθμιστεί κατά το περυσινό έτος.

Η δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης ήταν προς απάντηση σε αυτό που ονόμασε «διαρροές» στα δυτικά ΜΜΕ που υπονοούσαν ότι η Ουάσιγκτον σκέπτεται να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι αυτοί που άρχισαν αυτές τις προκλήσεις είναι αντιπρόσωποι της CIA και του Πενταγώνου, οι οποίοι, τον Σεπτέμβριο ανέφεραν στον Πρόεδρο [των ΗΠΑ] την υποτιθέμενη δυνατότητα ελέγχου επί των μαχητών της «αντιπολίτευσης», αλλά σήμερα πιέζουν για σενάρια «κινητικότητας» στη Συρία» είπε.

Προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να πραγματοποιήσει έναν «διεξοδικό υπολογισμό των πιθανών συνεπειών τέτοιων σχεδίων

Αεριωθούμενα της συμμαχίας υπό την αρχηγία των ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις των συριακών κρατικών δυνάμεων στις 17 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 83 στρατιωτικών. Η Ουάσιγκτον είπε ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός ήταν λάθος, αλλά η Δαμασκός ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ήταν «κατάφωρη επιθετικότητα».

Η μετακίνηση του συστήματος S-300 με σκοπό να προστατεύσει τα Ρωσικά πλοία και την ναυτική βάση στη Συρία επιβεβαιώθηκε από Ρώσους αξιωματούχους στις 4 Οκτωβρίου. Ο Κονασένκοβ διαβεβαίωσε ότι οι S-300 είναι ένα «καθαρά αμυντικό σύστημα και δεν αποτελεί απειλή.» Η Ρωσία επίσης έχει αντιπυραυλικά συστήματα S-400 στη βάση Khmeimim τα οποία τοποθετήθηκαν εκεί αφότου η Τουρκία κατέρριψε ένα Ρωσικό αεριωθούμενο SU-24 τον Νοέμβριο του 2015.

Πηγή