Γάλλος δήμαρχος με αφίσες εναντίον κέντρου λαθρομεταναστών

https://cdn4.img.sputniknews.com/images/104630/87/1046308715.jpg
Αφίσες με μηνύματα εναντίον των μεταναστών εμφανίστηκαν στη γαλλική πόλη Μπεζιέ (Beziers) με πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Robert Menard και προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς και μια εισαγγελική έρευνα εναντίον του δημάρχου με βάση ρατσιστικούς και αντισημιτικούς νόμους.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μπεζιέ ανακοίνωσε: «Η κυβερνητική επιτροπή εναντίον του ρατσισμού και του αντισημιτισμού θα στείλει μια αποστολή στο Μπεζιέ, που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει αν τα γεγονότα προκαλούν ή όχι διακρίσεις και ρατσισμό.» Η εκστρατεία με τις αφίσες ξεκίνησε από τις αρχές της πόλης επικεφαλής των οποίων είναι ο ακροδεξιός δήμαρχος Robert Menard, ο οποίος πρόσκειται στο εθνικιστικό κίνημα του Εθνικού Μετώπου.

Οι αφίσες γράφουν: «Έχουν φτάσει. Οι μετανάστες είναι στο κέντρο της πόλης μας» και δείχνουν (βλ. εικόνα) ένα πλήθος μαύρων και μελαμψών ανθρώπων με γένια και κουκούλες μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Μπεζιέ. Στην κορυφή γράφουν: «Η κυβέρνηση μας τους επιβάλλει.»

Το Μπεζιέ είναι μια μικρή πόλη στη Νότια Γαλλία με πληθυσμό περίπου 73.000. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να χτίσει ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην πόλη, μεταξύ άλλων πόλεων για να στεγάσει 12.000 μετανάστες από το Καλαί.

Ο δήμαρχος Menard είναι αντίθετος με την κατασκευή του νέου κέντρου μεταναστών στην πόλη του. «Το κάνουν αυτό όταν οι τοπικές αρχές δούλεψαν δύο χρόνια για να ανακαινίσουν το κέντρο της πόλης. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρά προβλήματα για την περιοχή,» είπε. Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για το χτίσιμο του κέντρου φιλοξενίας των μεταναστών ο δήμαρχος είπε ότι δεν ήθελε η πόλη του να γίνει ένα «μικρό Καλαί.» Σε μια συνέντευξη με το Sputnik, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για την ανικανότητά της στη λύση των προβλημάτων από τη μετανάστευση.

«Η κυβέρνηση θέλει να ‘κατανείμει’ το πρόβλημα σε όλη τη Γαλλία, αλλά εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με το πρόβλημα αυτό, γιατί έχω ήδη αρκετούς μετανάστες και δεν χρειάζομαι και άλλους. Είχα αντιτεθεί στην άφιξη των Συρίων «προσφύγων» στο Μπεζιέ και τώρα δεν θέλω και οι μετανάστες του Καλαί να έλθουν στην πόλη μου που έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει,» είπε ο δήμαρχος.

Πηγή