Χίλαρι Κλίντον: «Ήλθαμε, είδαμε, πέθανε» – Το χρονολόγιο της άγριας δολοφονίας του Καντάφι

https://cdn.rt.com/files/2016.10/original/5804d95ec461880b588b45c1.jpg

Πριν από πέντε χρόνια, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι σκοτώθηκε από τους επαναστάτες που τον συνέλαβαν μετά τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής του έξω από την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τη Σύρτη.

Την επόμενη ημέρα, το νεκρό του σώμα, καλυμμένο με αίμα, μεταφέρθηκε στην πόλη Μισράτα, όπου εκτέθηκε σε δημόσια θέα σε έναν τοπικό καταψύκτη.

Η πιο εντυπωσιακή αντίδραση στον θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης ήλθε από την τότε Γενική Γραμματέα του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον (υποψήφια σήμερα για την Προεδρία των ΗΠΑ) που είπε με έκδηλη χαρά: «Ήλθαμε, είδαμε, πέθανε.»

Το δίκτυο Russia Today παρουσιάζει τα κύρια σημεία στο χρονολόγιο της σύλληψης του Καντάφι και της βάναυσης δολοφονίας του.

[Σημείωση ΕΘ: Το θέμα δεν είναι τι έκαναν στον Καντάφι ή τι ήταν ο Καντάφι, όσο τι έγινε μετά, δηλαδή πώς η χώρα με το πλουσιότερο βιοτικό επίπεδο στην Αφρική διαλύθηκε. Πέντε χρόνια μετά τη θριαμβολογία των Άγγλων, Γάλλων και Αμερικανών ότι έφεραν τη «δημοκρατία» στη χώρα, η Λιβύη κατασπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο, μεγάλο μέρος της έχει καταληφθεί από φανατικούς Ουαχαμπιστές, ενώ η Ευρώπη δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες όχι μόνο Λίβυους αλλά από όλη την Αφρική μέσω Λιβύης.]

  17 Μαρτίου, 2011. Ο ΟΗΕ επιβάλλει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Λιβύη.

Στις 17 Μαρτίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει το Ψήφισμα 1973 που θέτει σε ισχύ τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίσουν υπέρ, ενώς η Ρωσία και η Κίνα και τρεις άλλες χώρες απέχουν. Ο Καντάφι κατηγορήθηκε ότι βομβάρδισε τον ίδιο του τον λαό και χρησιμοποίησε μισθοφόρους σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

19 Μαρτίου, 2011. Το ΝΑΤΟ αρχίζει να βομβαρδίζει τη Λιβύη.

Η επιδρομή των γαλλικών αεροσκαφών έχει αρχίσει. Η ενέργεια αυτή ακολουθείται από πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβλήθηκε κυρίως από τις δυνάμεις του NATO και υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σε επίπεδο υλικοτεχνικής βοήθειας.

29 Απριλίου, 2011. Αεροπορική επιδρομή του NATO στοχεύει το σπίτι του Καντάφι.

https://img.rt.com/files/2016.10/original/5804d85ac46188da048b459c.jpg

Στις 19 Απριλίου, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν ένα σπίτι στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, όπου έμεναν ο Καντάφι και η οικογένειά του, ανακοινώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο συνταγματάρχης επιβιώνει, αλλά ο νεότερος γιός του Σεΐφ αλ-Άραμπ Καντάφι και τρία εγγόνια του σκοτώνονται κατά την επίθεση.

27 Ιουνίου, 2011. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψης του Καντάφι.

Τη Δευτέρα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court, ICC) ενέκρινε στον εισαγγελέα Luis Ocampo Moreno το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Καντάφι. Επίσης, το ICC εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον γιό του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλαμ και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης.

21 Αυγούστου, 2011. Οι επαναστάτες εισέρχονται στην Τρίπολι, ο Καντάφι ορκίζεται να πολεμήσει «μέχρι τέλους»

Επαναστάτες μαχητές από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης (National Transitional Council, NTC) εισέρχονται στην πρωτεύουσα της χώρας την Τρίπολη και αρχίζουν την πολιορκία του κυβερνητικού κτηρίου. Ο ίδιος ο Καντάφι προβαίνει σε ραδιοφωνική ανακοίνωση μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ορκιζόμενος να παραμείνει στην πρωτεύουσα και λέγοντας ότι θα μείνει με τους πιστούς του μαχητές «μέχρι το τέλος.»

23 Αυγούστου, 2011. Μαχητές του NTC καταλαμβάνουν το οχυρωμένο κτήριο του Καντάφι στην Τρίπολη.

Στις 23 Αυγούστου οι επαναστάτες εισβάλλουν στο οχυρωμένο κτηριακό συγκρότημα Μπαμ παλ-Αζιζίγια στο κέντρο της Τρίπολης, γκρεμίζοντας τα σύμβολα της διακυβέρνησης του Καντάφι.

28 Αυγούστου, 2011. Ο Μουαμάρ Καντάφι και ο «στενός κύκλος» του δραπετεύουν από την Τρίπολη.

Μια εβδομάδα αφού η οπλισμένη αντιπολίτευση μπήκε στην πρωτεύουσα, ο Συνταγματάρχης Καντάφι δραπετεύει από την Τρίπολη με 10 άνδρες από τον «στενό του κύκλο», όπως καταγράφεται σε μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). Ο ηγέτης ταξιδεύει σε μια αυτοκινητοπομπή με ημιφορτηγά προς τη γενέτειρά του τη Σύρτη, μαζί με τον στενό του βοηθό Μαχμούντ Ντχάο, ο οποίος αργότερα περιέγραψε τις τελευταίες ημέρες του Καντάφι.

1 Σεπτεμβρίου, 2011. Ο Καντάφι ζητά να συνεχιστεί η αντίσταση.

Σε μια ομιλία του κατά την 42α επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία, ο Μουαμάρ Καντάφι καλεί τους υποστηρικτές του  να συνεχίσουν την αντίσταση εναντίον της επέμβασης του ΝΑΤΟ. Την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης (NTC) συναντώνται με διεθνείς ηγέτες στο Παρίσι και το NTC ονομάζεται ο «μόνος» εκπρόσωπος του Λιβυκού λαού.

15 Σεπτεμβρίου, 2011. «Επιλέξατε την ελευθερία»: Ο Σαρκοζί και ο Κάμερον επευφημούνται στην Βεγγάζη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον προσγειώνονται στην πόλη της Λιβύης Βεγγάζη λαμβάνοντας ένα καλωσόρισμα ηρώων. Σε μια εμπρηστική ομιλία ο Κάμερον λέει ότι οι Λίβυοι απαλλάχτηκαν από έναν «δικτάτορα» και «επέλεξαν την ελευθερία.»

21 Σεπτεμβρίου, 2011. Κύριο προπύργιο του Καντάφι πέφτει.

https://img.rt.com/files/2016.10/original/58072517c46188e9558b4603.jpg

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ένα από τα κύρια προπύργια των πιστών στον Καντάφι, η Σαμπά, κυριεύεται από μαχητές της αντιπολίτευσης. Τα δύο απομένοντα προπύργια – Μπανί Γουαλίντ και η γενέτειρα του συνταγματάρχη η Σύρτη – συνεχίζουν να αντιστέκονται στις ένοπλες ομάδες του NTC.

13 Οκτωβρίου, 2011. «Μετακινούμασταν κάθε 4 ή 5 ημέρες»

https://img.rt.com/files/2016.10/original/58064c15c3618829388b469c.jpg

Λίβυοι επαναστάτες ανακοινώνουν ότι έχουν καταλάβει όλη τη Σύρτη, εκτός από τη βόρεια γειτονιά «Υπ’ Αριθμόν Δύο», όπου ο Καντάφι κρύβονταν τότε. Σύμφωνα με τον στενό του βοηθό Μαχμούντ Ντχάο, ο εκλιπών ηγέτης και οι υποστηρικτές του πήγαν εκεί αφού το κέντρο της πόλης γίνονταν στόχος των πυραύλων των επαναστατών. «Μετακινούμασταν κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες» είπε σύμφωνα με το HRW.

19 Οκτωβρίου, 2011. Οι επαναστάτες βομβαρδίζουν την περιοχή «Υπ’ Αριθμόν Δύο»

Κατά τη νύχτα της 19ης Οκτωβρίου προς την 20ή Οκτωβρίου, οι επαναστάτες του NTC επιτείνουν τον βομβαρδισμό της τελευταίας εναπομένουσας περιοχής στη Σύρτη όπου ο Μουαμάρ Καντάφι και οι υποστηρικτές του αμύνονται. Η οπλισμένη αντιπολίτευση καταφεύγει στη χρήση βαρέων εκτοξευτών πυραύλων κατά την πολιορκία της «Υπ’ Αριθμόν Δύο» γειτονιάς.

20 Οκτωβρίου, 2011. Ο Καντάφι προσπαθεί να δραπετεύσει από τη Σύρτη, η αυτοκινητοπομπή πλήττεται από το ΝΑΤΟ

Στις 8:00 π.μ. τοπική ώρα, ο Καντάφι και οι υποστηρικτές του επιχειρούν να δραπετεύσουν από την πολιορκούμενη «Υπ’ Αριθμόν Δύο» περιοχή σε μια πομπή που αποτελούνταν από περίπου 50 ημιφορτηγά και 250 άτομα. Τα οχήματα αγωνίζονται να φτάσουν στον κύριο δρόμο έξω από τη Σύρτη, αλλά αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση και αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές δια μέσου μικρότερων δρόμων. Η αυτοκινητοπομπή χτυπιέται αργότερα από επιδρομή του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δεκάδες σύμφωνα με το HRW.

20 Οκτωβρίου, 2011. Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης συλλαμβάνεται (Προειδοποίηση: Βίαιες σκηνές)

Ο πρώην ηγέτης και κάποιοι από τους στενότερους βοηθούς του αναζητούν καταφύγιο σε σωλήνες αποχέτευσης. Μια χειροβομβίδα εκρήγνυται καθώς ρίπτεται με λανθασμένο τρόπο από έναν υποστηρικτή, πράγμα που οδηγεί στον τραυματισμό του Καντάφι από θραύσμα. Αμέσως μετά, αυτός και οι επιβιώσαντες πιστοί του συλλαμβάνονται από τους αντάρτες. Ο συνταγματάρχης κακοποιείται, καθώς και σεξουαλικά και δέχεται έναν πυροβολισμό στο πόδι, ανακαλύπτει το HRW. «Μερικοί ενήργησαν πέρα από τον έλεγχό μας.» είπε αργότερα στο HRW ένας επαναστάτης.

20 October, 2011. «Ήλθαμε, είδαμε, πέθανε»

Αφού ο Καντάφι αρπάχτηκε και φορτώθηκε σε ένα όχημα και μεταφέρθηκε στη Σύρτη, όταν έφτασε εκεί ήταν ήδη νεκρός. Η πιο ευρέως διαδεδομένη αντίδραση στον θάνατό του ήταν αυτή της Γενικής Γραμματέως του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον: «Ήλθαμε, είδαμε, πέθανε,» (we came, we saw, he died) λέει χαριτολογώντας η Κλίντον με τους δημοσιογράφους, μόλις έμαθε ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε.

21 Οκτωβρίου, 2011. Το σώμα του Καντάφι εκτίθεται σε δημόσια θέα στη Μισράτα

Το σώμα του εκλιπόντος Λίβυου ηγέτη μεταφέρεται στην πόλη Μισράτα στις 21 Οκτωβρίου, όπου εκτίθεται σε δημόσια θέα μέσα σε έναν καταψύκτη για πολλές ημέρες. Ο Καντάφι θάφτηκε ημέρες αργότερα σε μια μυστική τοποθεσία στη Λιβύη κατά παράβαση της Μουσουλμανικής παράδοσης, η οποία απαιτεί το σώμα του νεκρού να θαφτεί αυθημερόν.

Πηγή

 

Advertisements