Λευκά Κράνη: Προπαγανδιστές και απατεώνες

https://i1.wp.com/russia-insider.com/sites/insider/files/styles/s400/public/cats.jpg

Τα Λευκά Κράνη (White Helmets) δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή Πολιτική Άμυνα της Συρίας και είναι επινόηση του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

Τα μεγάλα ΜΜΕ της Δύσης χαρακτηρίζουν τα Λευκά Κράνη (ΛΚ) ως ήρωες που διασώζουν τραυματίες στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους επαναστάτες. Ο Guardian της Αγγλίας και ο Independent παρότρυναν την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ να δώσουν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στα Λευκά Κράνη. Αν και τελικά δεν έλαβαν το βραβείο αυτό, τελικώς πήραν το περίφημο “Right Livelihood Award.”

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα Λευκά Κράνη γίνονται ευρέως αποδεκτά χωρίς κριτική. Στις 17 Οκτωβρίου 2016 το περιοδικό TIME τους είχε ως κύριο θέμα του. Η Netflix εξέδωσε ένα ειδικό «ντοκιμαντέρ» σχετικά με τα Λευκά Κράνη. Ο αρθρογράφος των New York Times, Νίκολας Κριστόφ έγραφε ευνοϊκά άρθρα επί σειρά ετών, προωθώντας την μονομερή απεικόνιση των γεγονότων στη Συρία εκ μέρους της οργάνωσης αυτής, πράγμα που είναι το μόνο που ακούει το κοινό στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Και η αγάπη αυτή δεν περιορίζεται στα μεγάλα ΜΜΕ. Το DemocracyNow! Έπαιξε μια στημένη και φουσκωμένη συνέντευξη με τους σκηνοθέτες των διαφημιστικών των Λευκών Κρανών.

[ΕΘ: Πρέπει να έχει πέσει στην αντίληψή σας η εκπομπή της DemocracyNow στο κανάλι Attica TV από τον Αύγουστο του 2013 και στα Αγγλικά μάλιστα, με παρουσιάστρια την επικεφαλής (((Amy Goodman))).]

Το Intercept δημοσίευσε χωρίς κριτική μια διαφήμιση των Λευκών Κρανών και του αμφιλεγόμενου αρχηγού τους. Το Codepink σύστησε την ταινία της Netflix (αν και μετά την κατακραυγή για την υποστήριξη προς τα ΛΚ, το απέσυρε.)

Παρόλη την «έξωθεν καλή μαρτυρία» για την οργάνωση ΛΚ, υπάρχει μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Κατ’ αρχάς, όχι μόνο λειτουργούν στις περιοχές που ελέγχονται από τους επαναστάτες αλλά είναι και πηγή μιας τεράστιας προπαγάνδας σχετικά με τον πόλεμο, προπαγάνδας που αποσκοπεί στη λεγόμενη «ανατροπή του καθεστώτος» στη Συρία.

Την ιδέα των «Λευκών Κρανών» τη συνέλαβε και τη διηύθυνε  μια εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ονομάζεται “The Syria Campaign,”  (“Η Συριακή Εκστρατεία”) η οποία με τη σειρά της είναι δημιούργημα μιας μεγαλύτερης εταιρείας μάρκετινγκ με πολιτικό προσανατολισμό που ονομάζεται Purpose (Σκοπός).

Η εταιρεία Syria Campaign διαχειρίζεται την προώθηση των ΛΚ στα κοινωνικά δίκτυα και υποστηρίζει την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία. Μάλιστα, έχει ασκήσει κριτική στον ΟΗΕ που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που ζουν σε περιοχές που προστατεύονται από τη συριακή κυβέρνηση.

Υπερβολικοί ισχυρισμοί

Ισχυρισμοί ότι τα Λευκά Κράνη έχουν διασώσει 65.000 ανθρώπους είναι προφανώς υπερβολικοί. Οι περιοχές που δραστηριοποιούνται τα ΛΚ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αλ-Νούσρα και των συμμάχων τους και έχουν πολύ λίγους πολίτες που διαμένουν εκεί. Ένας γιατρός που επισκέφτηκε το ανατολικό Χαλέπι πριν από δύο χρόνια το περιέγραψε ως “πόλη φάντασμα”, αλλά παρόλα αυτά, τα δυτικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πληθυσμός είναι περίπου 250.000.

Χωρίς να το επιδιώκουν, τα Λευκά Κράνη το επιβεβαίωσαν αυτό σε ένα από τα βίντεό τους που έγινε ανάρπαστο στα κοινωνικά δίκτυα. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους ζωόφιλους που αγαπούν τις γάτες και να τους φέρουν προς την πλευρά της “ανατροπής του καθεστώτος” στη Συρία, το βίντεο των ΛΚ εμφάνιζε τα μέλη των ΛΚ να παίζουν με αδέσποτες γάτες σε άδειες γειτονιές λέγοντας: “Οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν αυτή τη γειτονιά και τα γατάκια της.”

Εκτός από το γεγονός ότι αυτοαποκαλούνται ανθρωπιστική οργάνωση, τα Λευκά Κράνη έχουν μετατραπεί σε βασικό στοιχείο της πολεμικής προπαγάνδας, αποκτώντας ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στην πληροφόρηση από τις περιοχές που ελέγχονται από τους επαναστάτες και παρέχοντας μια συνεχή ροή με σπαραξικάρδιες ιστορίες και εικόνες για παιδιά που υποφέρουν στα ευκολόπιστα δυτικά ΜΜΕ.

Ένας από τους λόγους γιατί τα «Λευκά Κράνη» είναι τόσο επιτυχή στο να τοποθετούν την προπαγάνδα τους στα δυτικά ΜΜΕ είναι ότι οι περισσότερες περιοχές των επαναστατών στη Συρία είναι εκτός ορίων για τους δημοσιογράφους και άλλους παρατηρητές. Δύο από τους τελευταίους δυτικούς δημοσιογράφους που επιχείρησαν να μπουν στην περιοχή των επαναστατών, ο James Foley και ο Stephen Sotloff, αποκεφαλίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

[ΕΘ: Αβίαστα τίθεται το ερώτημα: Τα Λευκά Κράνη, πώς δεν έχουν αποκεφαλιστεί ακόμη;]

Έτσι, καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εκδιώξουν τους τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα από το Ανατολικό Χαλέπι, τα Λευκά Κράνη έχουν γίνει η κύρια πηγή για τα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία μεταχειρίζονται αυτούς τους «εργάτες της ανακούφισης» ως αξιόπιστες πηγές επιτόπου πληροφόρησης.

Επομένως, η θετική εικόνα των ΛΚ και η επιδέξια χρήση των κοινωνικών δικτύων εκ μέρους τους, απομακρύνουν την προσοχή των ΜΜΕ από τη βίαιη και αντιλαϊκή φύση της Αλ-Νούσρα (που πρόσφατα άλλαξε όνομα για να γίνει Μέτωπο Κατάληψης της Συρίας) και άλλες οπλισμένες οργανώσεις, ενώ φουσκώνουν τις κατηγορίες ότι οι συριακές και οι ρωσικές επιθέσεις χτυπούν κυρίως πολίτες.

Με άλλα λόγια, τα Λευκά Κράνη έφτασαν στο σημείο να υπαγορεύουν το τι θα ειπωθεί. Οι ιστορίες των ειδήσεων χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τους μάρτυρες των ΛΚ ως πηγές, ακόμη και με τρόπους που προωθούν τον μύθο του ηρωϊσμού των ΛΚ. Μια μέρα, το CNN ανακοίνωσε  ότι ένα κέντρο βοήθειας των Λευκών Κρανών είχε χτυπηθεί. Άλλη μια μέρα, το περιοδικό TIME ισχυρίστηκε ότι κάποιοι “κυνηγούσαν” τα Λευκά Κράνη.

«Αυτόπτες μάρτυρες»

Αναφορές από τα Λευκά Κράνη επίσης έχουν παίξει τον ρόλο των αναφορών από «αυτόπτες μάρτυρες» σχετικά με τον συριακό στρατό που δήθεν χρησιμοποιεί «βόμβες βαρέλια» συμπεριλαμβανομένης και μιας επίθεσης για να καταστραφεί η αυτοκινητοπομπή της Συριακής Αραβικής Κόκκινης Ημισελήνου (Syrian Arab Red Crescent, SARC) και η αποθήκη της στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ορέμ αλ Κούμπρα. Αλλά υπήρχαν λόγοι να είναι κανείς καχύποπτος  για αυτόν τον ισχυρισμό, επειδή η πόλη αυτή ελέγχεται από την διαβόητη οργάνωση Νουρ αλ Ντιν αλ Ζινκί, η οποία πρόσφατα βιντεοσκόπησε τον εαυτό της να αποκεφαλίζει  ένα Παλαιστήνιο Σύριο αγοράκι.

Ήταν επίσης παράλογο τα συριακά ή τα ρωσικά αεροσκάφη να επιτεθούν στην πομπή της SARC, την οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν ότι ήδη βρίσκονταν σε περιοχή ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Επιπλέον, η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται με την SARC. Και αυτοί που ωφελούνται από την επίθεση είναι οι επαναστάτες και οι δυτικοί υποστηρικτές τους που ανέφεραν αυτήν την θηριωδία ως άλλον έναν λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» και καταδίκης των Ρώσων που βοηθούν τη συριακή κυβέρνηση. Η επίθεση επίσης απομάκρυνε την προσοχή του κοινού από την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε περίπου 70 Σύριους στρατιώτες στις 17 Σεπτεμβρίου 2016.

Μόλις χτυπήθηκε η αυτοκινητοπομπή, οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας ζήτησαν μια ανεξάρτητη έρευνα στο σημείο της επίθεσης, αλλά αυτό δεν έγινε, υποτίθεται επειδή οι τρομοκράτες που ελέγχουν την περιοχή δεν το επέτρεψαν. Παρόλα αυτά, το αφήγημα με το οποίο παρείχαν τα Λευκά Κράνη και άλλες φατρίες υπέρ των επαναστατών, κατηγορώντας την συριακή κυβέρνηση και τους Ρώσους συμμάχους τους, κυριάρχησαν στα δυτικά ΜΜΕ.

Τα Λευκά Κράνη επίσης έπαιξαν έναν αμφίβολο ρόλο στις φήμες ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιούσε αέριο χλωρίου το 2013 και το 2014 προειδοποιώντας τους κατοίκους πριν τις επιθέσεις να περιμένουν ο συριακός στρατός να ρίξει βόμβες χλωρίου, αν και είναι ασαφές πώς οι ακτιβιστές ήξεραν αυτό το γεγονός πριν συμβεί. Σε μια περίπτωση, επτά μάρτυρες είπαν στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι οι επαναστάτες είχαν σκηνοθετήσει την επίθεση με το αέριο χλωρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα Λευκά Κράνη ήταν μέσα στο κόλπο.

Έτσι, είναι τα Λευκά Κράνη ήρωες ή μια πολιτικά παρακινούμενη απάτη; Τώρα είναι ο καιρός να διερευνηθεί αυτό, επειδή δεν έχει νόημα να αποκαλυφθούν τα ψέματα και οι χειραγωγήσεις χρόνια αργότερα, όπως συνέβη με τις εισβολές για «αλλαγή του καθεστώτος» στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Μια επικίνδυνη επανάληψη

Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι βλέπουμε μια επανάληψη της απάτης για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής του 2003 και της σκηνοθετημένης υστερίας για την παρεμπόδιση της λιβυκής «γενοκτονίας» του 2011, που και οι δύο απορρίφθηκαν από έρευνες που έγιναν αργότερα, αλλά πολύ αργά για να σώσουν τις χώρες αυτές από τον μαζικό θάνατο και την καταστροφή.

Η καθυστερημένη αναγνώριση από μερικούς Αμερικανούς ότι τους «κορόϊδεψαν» πάλι στη Συρία έχει οδηγήσει σε μια απώθηση  της προώθησης εκ μέρους των ΜΜΕ των Λευκών Κρανών και άλλων ακτιβιστών υπέρ των επαναστατών. Τον Απρίλιο του 2005, η Dissidentvoice δημοσίευσε μια αποκάλυψη της δημιουργίας της οργάνωσης και του σκοπού της. Από τότες έχουν υπάρξει και άλλα άρθρα και βίντεο που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα πίσω από αυτό το προσωπείο.

Η Vanessa Beeley έχει βγάλει πολλά άρθρα για την απάτη ότι τα Λευκά Κράνη είναι η Συριακή Πολιτοφυλακή, περιλαμβανομένης και μιας τεκμηρίωσης  σχεετικά με την πραγματική Συριακή Πολιτοφυλακή, η οποία ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια. Ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών στο Change.org για να ΜΗ δοθεί το βραβείο Νόμπελ στα Λευκά Κράνη, μια πρωτοβουλία που προφανώς δυσαρέστησε κάποιους πολύ ισχυρούς ανθρώπους, διότι η Change.org κατέβασε τη συλλογή υπογραφών χωρίς εξήγηση (Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ.)

Η πραγματική Συριακή Πολιτοφυλακή εργάζεται με έναν πενιχρό προϋπολογισμό με πραγματικούς εθελοντές χωρίς ομάδες βίντεο να τους συνοδεύουν και να τοςυ προωθούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει η αληθινή Συριακή Πολιτοφυλακή. Η κατάσταση είναι παρόμοια για την Συριακή Αραβική Κόκκινη Ημισέληνο (SARC), η οποία είναι γνήσια ουδέτερη και ανεξάρτητη οργάνωση ανακούφισης και παρεμπιπτόντως έχει και καλή ιστοσελίδα.

Άλλη μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, επίσης στο change.org, που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, ζητά από το ίδρυμα Right Livelihood Foundation να ανακαλέσει το βραβείο του προς τα Λευκά Κράνη. Η συλλογή υπογραφών περιλαμβάνει διάφορους λόγους γιατί δεν της αξίζει αυτής της οργάνωσης το βραβείο:

Έκλεψαν το όνομα της Συριακής Πολιτοφυλακής από την πραγματική οργάνωση της Συρίας. Έκλεψαν το όνομα «Λευκά Κράνη» από τον αργεντινό οργανισμό διάσωσης Cascos Blancos/Λευκά Κράνη. Δεν είναι ανεξάρτητοι. Χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις. Δεν είναι πολιτικά ουδέτεροι. Κάνουν εκστρατεία υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (για την οποία ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε ότι θα «σκοτώσει πολλούς Σύριους» αν και συνεχίζει να στηρίζει την ιδέα αυτή). Δεν εργάζονται σε όλη τη Συρία. Εργάζονται μόνον σε περιοχές που ελέγχονται από την οπλισμένη αντιπολίτευση, κυρίως υπό τη διοίκηση της Αλ Νούσρα (συνεργαζόμενης με την Αλ Κάϊντα). Δεν είναι άοπλοι. Μερικές φορές φέρουν όπλα και επίσης θριαμβολογούν για τις νίκες των τρομοκρατών. Βοηθούν στις εκτελέσεις ανθρώπων εκ μέρους των τρομοκρατών.

Ο Max Blumenthal έγραψε ένα κείμενο αποκάλυψη στο Alternet: «Πώς τα Λευκά Κράνη έγιναν διεθνείς ήρωες ενώ προωθούν την παρέμβαση των ΗΠΑ και την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία» καθώς επίσης και το «Μέσα στη σκιώδη εταιρεία δημοσίων σχέσεων που κάνει λόμπι για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία» 

Ο πρώην ελεγκτής όπλων Scott Ritter, που ήταν ένας από τις λίγες φωνές που τόλμησε να διαφωνήσει με τους ισχυρισμούς του Προέδρου Τζορτζ Μπους σχετικά με τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, έγραψε ένα άρθρο  που διαφωνούσε με την «λεονταροποίηση» των ΛΚ.

Διεθνώς, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός I24 προέβαλε μια ειδική αναφορά με τον τίτλο «Λευκά Κράνη: Ήρωες ή Απάτη;» δίδοντας εξίσου κάλυψη και στους υποστηρικτές και στους επικριτές. Ακόμη και ο «Εθνικός» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει τεκμηριώσει   την αντιπαράθεση σχετικά με τα Λευκά Κράνη.

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, αυτή η διαφοροποίηση από την ερωτική σχέση των μεγάλων ΜΜΕ με τα Λευκά Κράνη προκάλεσε τα πυρά της αντίδρασης. Ο Βρετανός έμπορος όπλων που αρχικά δημιούργησε την οργάνωση κατηγόρησε τους επικριτές ότι είναι «υποχείρια» των κυβερνήσεων της Συρίας και της Ρωσίας (με τον ίδιο τρόπο που αποκλήθηκαν «απολογητές του Σαντάμ» όσοι αμφισβήτησαν την ιστορία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ το 2003).

Επίσης, η αντιπαράθεση δεν εμπόδισε τα δυτικά ΜΜΕ από το να χρησιμοποιούν τα Λευκά Κράνη ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης από τις ζώνες σύγκρουσης της Συρίας.

Πηγή