Ο γνωστός εγκληματίας πολέμου Χένρι Κίσινγκερ εξελέγη στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών

https://i2.wp.com/russia-insider.com/sites/insider/files/styles/s400/public/main/2016-Oct-31/kissinger.jpg

Η εκλογή του Κίσινγκερ είναι μια αμφιλεγόμενη απόφαση καθώς μερικοί τονίζουν ότι ο Κίσινγκερ έχει πάρει το βραβείο Νόμπελ ενώ άλλοι απαιτούν να δικαστεί για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Το μέλος της Ακαδημίας Boris Chetverushkin δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ (βραβείο Νόμπελ ειρήνης) έχει εκλεγεί για τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών μαζί με άλλους έξι κατόχους βραβείου Νόμπελ.

Οι άλλοι έξι που εξελέγησαν στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών περιλαμβάνουν τους Serge Haroche και Martinus Veltman (φυσική), τους Roger D. Kornberg, Jean-Pierre Sauvage και Dan Shechtman (χημεία), τον Kenneth J. Arrow (οικονομικά). Ο Κίσινγκερ εξελέγη επίσης στην Ακαδημία για τις «παγκόσμιες σπουδές» του.

Ο 93-χρονος πλέον Δρ. Χένρι Κίσινγερ, είναι ένας από τους συγγραφείς της της πολιτικής της χαλάρωσης της έντασης (détente) στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Το 1993 κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων που αποσκοπούσε στον τερματισμό του πολέμου μέσα και εναντίον του Βιετνάμ. Ο Κίσινγκερ έχει επίσης πολλά βραβεία από το κράτος των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, η υψηλότερη αναγνώριση σε πολίτες που απονέμεται σε άτομα που έχουν κάνει μια εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, την παγκόσμια ειρήνη, την πολιτιστική ή άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Τα τελευταία χρόνια μετά την απόσυρσή του από την «επίσημη» πολιτική, ο Κίσινγκερ προώθησε την εικόνα ότι τώρα επικεντρώνεται στη «συγγραφή των απομνημονευμάτων», άρθρων, βιβλίων για την εξωτερική πολιτική και διπλωματία, περιλαμβανομένων και των έργων του «Πυρηνικά όπλα και εξωτερική πολιτική», «Τα χρόνια στον Λευκό Οίκο» και «Χρειάζεται η Αμερική μια εξωτερική πολιτική;»

Κατά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία ο Κίσινγερ επίσης έγραψε ένα μακροσκελές άρθρο προτείνοντας την «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας, αλλά χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για τον συστηματικό σχεδιασμό της «κρίσης» από τις ομάδες πολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Ο Κίσινγκερ μπορεί να σταμάτησε ή να μη σταμάτησε να είναι ένας «από αυτούς που ανταλλάσσουν συντρόφους» (swinger) αλλά όπως είπε κάποτε ο ίδιος «η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό». Ίσως και να έχει αποσυρθεί από την «επίσημη» πολιτική αλλά ποτέ δεν αποσύρθηκε από την «εξουσία».

Όταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να ενδώσει σε πιέσεις για να ξεκινήσει μια έρευνα για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πρότεινε ο Δρ. Χένρι Κίσινγκερ να ηγηθεί της Επιτροπής 9/11.  Ο Κίσινγκερ αποσύρθηκε όμως όταν κάποιες από τις πενθούσες “Jersey Girls” ρώτησαν τον Κίσινγκερ αν η εταιρεία του, κατά τύχη, είχε μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν μεταξύ των πελατών της. Μια πραγματική «κακουργηματική» έρευνα για την 9/11 ποτέ δεν έλαβε χώρα και κορυφαία μέλη της Επιτροπής 9/11 έχουν έκτοτε γράψει ότι (η Επιτροπή) «στήθηκε για να αποτύχει» από την αρχή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Κίσινγκερ υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της πολιτικής των ΗΠΑ που οδήγησε στο αιματηρό πραξικόπημα στη Χιλή, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. Ένα κίνημα που ενέπνευσε πολλούς νέους ανθρώπους (όπως ο γράφων) στη Λατινική Αμερική και στη Δύση για να οργανώσουν μια στρατιωτική αντίσταση. Την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε ακολούθησαν δεκαέξι χρόνια τρόμου.

Ο Κίσινγκερ επίσης έπαιξε σημαντικούς ρόλους στον «βρώμικο πόλεμο» της Αργεντινής, που σημαδεύτηκε από μαζικές «εξαφανίσεις» με τα νεκρά σώματα των «αντιφρονούντων» να ρίπτονται στον Ωκεανό από ελικόπτερα, να πετάγονται σε μαζικούς τάφους και πολλούς από αυτούς που επέζησαν να διηγούνται την ιστορία τους σημαδεμένοι με τραύματα από τη σωματική και ψυχολογική βία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η «πολιτική» των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, της οποίας ο Κίσινγκερ ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας, θα διαδίδονταν και θα έχυνε αίμα στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα.

Το «ποινικό μητρώο» του Δόκτορος Κίσινγκερ είναι πολύ εκτενές για να δημοσιευτεί σε ένα άρθρο αλλά μπορεί κανείς αν θέλει να διαβάσει το βιβλίο του εκλιπόντος  δημοσιογράφου Christopher Hitchens με τίτλο “Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ”.

Ο Hitchens επιμελώς τεκμηρίωσε την ανάμιξη του Κίσινγκερ σε πολλά φημολογούμενα εγκλήματα πολέμου στην Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη), το Μπαγκλαντές, τη Χιλή, την Κύπρο και το Ανατολικό Τιμόρ. Ο Hitchens έδωσε πειστικά επιχειρήματα για την ανάγκη να ασκηθεί δίωξη στον Δρα Χένρι Κίσινγκερ.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, από πλευράς της, τόνισε δύο ευφυέστατα σημεία με το να εκλέξει τον Κίσινγκερ: Παρείχε πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι οι Ακαδημίες Επιστημών, παγκοσμίως, είναι όργανα της πολιτικοποιημένης επιστήμης, εφάμιλλα με  Χαλιφάτο που αποτελεί γάμο κράτους και θρησκείας. Επίσης απέδειξε ότι ο ωφελιμισμός στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών υπερέχει των επιστημονικών και ηθικών επιταγών.

Christof Lehmann

Πηγή


Advertisements