Γιατί ο Τραμπ;

https://hellenicaffairs.files.wordpress.com/2016/11/46191-trumpshadow.jpg?w=660

Δεν χρειάζεται κανείς να σκεφτεί πολύ για την κατάσταση της σύγχρονης Αμερικής για να εκτιμήσει την ανάγκη για τον Ντόναλτ Τραμπ. Ακριβώς όπως πριν από κάθε οικοδόμηση πρέπει να λάβει χώρα μια κατεδάφιση κάποιας μορφής, ο Τραμπ έχει στοχεύσει κάποιες από τις λανθασμένες και επίμονες σοφίες της σύγχρονης εποχής. Η υποψηφιότητά του έχει γίνει μάρτυρας της συντριβής των συνθημάτων ταμπού όσον αφορά την μετανάστευση και το ήθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Πιο σημαντικά, η εκστρατεία του Τραμπ έχει γίνει καταλύτης για ένα νέο πνεύμα που αψηφά μεταξύ των λευκών μαζών, αποθαρρημένων και εξαντλημένων από τις σιωπηρές υπαγορεύσεις της πολιτικής ορθότητας και μια προσκόλληση υποδούλωσης στο πολιτικό καθεστώς. Οι «αλήθειες» του Τραμπ, είναι κατά κάποιον τρόπο επαναστατικές.

Ο Τραμπ έχει ανοίξει τον δρόμο για τους ψηφοφόρους για να παραδέχονται ανοιχτά ότι η κυβέρνησή τους είναι διεφθαρμένη, ότι τα συμφέροντα των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης έχουν υπερβολική δύναμη, ότι ο  νόμος και η τάξη είναι εθνική προτεραιότητα, ότι έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του έθνους τους και ότι στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής είναι ηθικά σωστό να θέτουν τα συμφέροντα της Αμερικής πρώτα.

Οι «αλήθειες» αυτές ήταν παρούσες στις άκρες της αμερικανικής πολιτικής υποκουλτούρας για αρκετό καιρό, αλλά η προσωπικότητα του Τραμπ, η επιμονή του και οι αντοχές του τις έκαναν κυρίαρχες στο προσκήνιο. Γιατί λοιπόν ο Τραμπ; Διότι ίσως και να ξεκλειδώσει το μέλλον για το οποίο έχουμε αγωνιστεί όλοι.

Andrew Joyce

Πηγή