Η αντίδραση της ΕΕ στη νίκη του Τραμπ. Προς τι το σκυθρωπό ύφος;

https://i1.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/11/angela-merkel-re-L-300x200.jpg

Την περασμένη Τρίτη, η νίκη του Ντόναλτ Τραμπ ταρακούνησε κυριολεκτικά αυτούς που διεξήγαγαν δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το γεγονός ότι ο Τραμπ μπόρεσε να αντιληφθεί σωστά τις φιλοδοξίες των Αμερικανών, τόσο από τις επαρχιακές όσο και τις βιομηχανικές περιοχές, ήταν δύσκολο να το χωνέψουν οι διάφοροι πολιτικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τώρα ο Τραμπ προχωρά πάνω στο «κύμα της δυσαρέσκειας» που απελευθερώθηκε από τις αποτυχημένες πολιτικές των Δημοκρατικών.

Η εξέλιξη αυτή άφησε αποσβολωμένους τους περισσότερους Ευρωπαίους πολιτικούς, καθώς ήδη έμπαιναν στη γραμμή για να υποσχεθούν την υπακοή τους στην Χίλαρι Κλίντον και στο πλήθος των νεοσυντηρητικών της κουστωδίας της. Σύγχυση στόχων είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τώρα στην ΕΕ, επειδή οι εκτιμήσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική γίνονταν πάντα με τον τρόπο που θα ευχαριστούσε την Ουάσιγκτον. Και τώρα, τι πρέπει να πουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί; Επίσης, είναι ασαφές αν θα πρέπει η ΕΕ να συνεχίσει τον εξόφθαλμο πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και άλλων αντιπάλων της Ουάσιγκτον.

Ένα είδος ειδικής μέριμνας επιδεικνύονταν πάντα από τις άρχουσες ελίτ του Παρισιού, του Λονδίνου, του Βερολίνου, των Βρυξελλών και πολλών Ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, που ήταν πολύ διατεθειμένες να ρίξουν μια-δυό πέτρες προς την κατεύθυνση που έδειχνε η Ουάσιγκτον. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτές οι ελίτ ετοίμαζαν έναν ειδικό χαιρετισμό για την Κλίντον εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σήμερα να βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση.

Χωρίς αμφιβολία, οι Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν βαθιά για τη νίκη του Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν έχει απλώς υποσχεθεί να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνες οι χώρες δεν θα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το προνόμιο της πέμπτης παραγράφου του καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυούνταν στρατιωτική βοήθεια εκ  μέρους των ΗΠΑ σε περίπτωση που το έδαφός τους γίνονταν αντικείμενο επίθεσης.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ συμφωνούν ότι το στοίχημα εξ ολοκλήρου υπέρ της νίκης της Κλίντον αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα λάθη που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές. Μπορεί εύκολα να συγκριθεί με την απροθυμία τους να δεχθούν ότι το Brexit ήταν μια επιλογή του βρετανικού λαού και έτσι η νίκη του Τραμπ, όπως το έθεσε ο ίδιος, ήταν ένα «Brexit συν, συν, συν.»

Η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ συνεχίζουν να συκοφαντούν τον Τραμπ, λες και αγνοούν το γεγονός ότι είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Der Spiegel έχει δημοσιεύσει ένα πρωτοσέλιδο με τίτλο «Η νίκη του καταστροφέα» με παχιά γράμματα σε όλη τη σελίδα. Άλλη μια γερμανική εφημερίδα, η Stern, δεν ντρέπεται να παραδεχθεί ότι η Γερμανία δέχθηκε τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών με «έκπληξη, ανησυχία και πανικό.» Η Γερμανίδα Υπουργός Αμύνης Ursula von der Lyayen μάλιστα δήλωσε ότι διατελεί υπό «βαθύ συγκλονισμό», ενώ ο Αντι-Καγκελάριος Sigmar Gabriel περιέγραψε τη νίκη του Τραμπ ως προειδοποίηση προς όλους τους Ευρωπαίους. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προβλέπει δύσκολες εποχές στις σχέσεις της ΕΕ με την Αμερική. Με τη σειρά της η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμβούλεψε τον Τραμπ να «σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες», αν και είναι απίθανο ότι θα ξεχάσει το σχόλιο (του Τραμπ) ότι η προσφυγική πολιτική της Μέρκελ σύντομα θα καταστρέψει τη Γερμανία.

Η Handelsblatt έβαλε τον τίτλο «Ο Πρόεδρος που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ» σε ένα από τα άρθρα της. Ισχυρίστηκε ότι αν ο Τραμπ εκπληρώσει τουλάχιστον μισές από τις υποσχέσεις της, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στον πλανήτη από πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής σκοπιάς.

Η Γερμανική Die Zeit εκφράζει ξεκάθαρα τις σκέψεις της ελίτ που κυβερνούν, παρατηρώντας ότι για πολύ καιρό ο Τραμπ «ήταν ένα κακόγουστο αστείο» αλλά τώρα είναι χειρότερο, είναι, λέει η εφημερίδα, «ο χειρότερος εφιάλτης που θα στοιχειώνει τον κόσμο της διεθνούς πολιτικής για χρόνια.»

Η σεβαστή Sueddeutsche Zeitung δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα. Ο Γάλλος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Gerard Araud, αποκάλεσε τη νίκη του Τραμπ μια πραγματική καταστροφή, σημειώνοντας ότι «είμαστε μάρτυρες στην καταστροφή του κόσμου.» Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επίσης εξέφρασε απογοήτευση με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ το οποίο θα «ανοίξει μια περίοδο αβεβαιότητας.» Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο Ολάντ, «η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί.»

Η Libération με επικριτικό τρόπο έναντι παντός μη γαλλικού, παρείχε μια υστερική επισκόπηση των εκτυλισσόμενων γεγονότων: «Ο κόσμος βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι και το μόνο πράγμα που απέμεινε είναι ατέλειωτες ερωτήσεις για τις συνέπειες που έκανε η Αμερική, ενώ οι απαντήσεις είναι πραγματικά εφιαλτικές.» Ενώ η Figaro η οποία πάντα εξέφραζε τη διάθεση της άρχουσας γαλλικής πολιτικής ελίτ, το πήγε αρκετά μακρύτερα αποκαλώντας τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ «απειλή για την παγκόσμια ισορροπία.»

Οι Financial Times παρατηρούν ότι ο Ντόναλτ Τραμπ πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη εναντίον της Κλίντον, φέρνοντας σε αμηχανία τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο. Η νίκη ενός πολιτικά αγνώστου, ενισχυμένη από μια ρεπουμπλικανική σαρωτική νίκη στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημαδεύει την απόρριψη του Μπαράκ Ομπάμα η οποία τροφοδοτήθηκε από την αντίδραση εναντίον της παγκοσμιοποίησης μετά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο Ντόναλτ Τραμπ διέλυσε τις προσδοκίες όλων την Τρίτη με μια νίκη που αποκάλυψε τον βαθύ αντικαθεστωτικό θυμό μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων και έθεσε τον κόσμο σε τροχιά προς το πολιτικό άγνωστο.

Η Πολωνική Gazeta Wyborcza ήταν πολύ υστερική εναντίον της νίκης του Τραμπ, αναφέροντας ότι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει αλλάξει προς το χειρότερο και αυτή η εξέλιξη απειλεί τη σταθερότητα της Δύσης ως σύνολο.

Μπορεί κανείς λοιπόν μόνο να ελπίζει ότι η σωρεία των σκληρών δημοσιευμάτων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ να δείξουν ότι η απογοήτευση της ευρωπαϊκής ελίτ δεν θα ξεχαστεί ούτε από τον Τραμπ, ούτε από τους συμβούλους του, όταν είναι να διαμορφώσουν μια νέα προσέγγιση προς την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια στο Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που, κατά ειρωνεία της τύχης, επίσης βαδίζουν προς εκλογές οσονούπω.

Grete Mautner

Πηγή

 

Advertisements