Ποιους προστατεύει η «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη»;

https://i1.wp.com/www.xryshaygh.com/assets/images/preview/37560/isis-turkey__article.jpg

Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια για να νομιμοποιήσει την απρόσκλητη και παράνομη  εισβολή στη βόρεια Συρία, έχει φτιάξει διάφορα μέσα ενημέρωσης που κάνουν εκπομπές ειδικά για αυτό που ονομάζει «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη».

Η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές δηλώσεις, αποσκοπεί στην «εξασφάλιση» μιας ουδέτερης ζώνης, στη βόρεια Συρία που εκτείνεται από τον Ποταμό Ευφράτη στα Ανατολικά και φτάνει έως το Αζάζ στα Δυτικά. Παρεμπιπτόντως αυτή είναι ακριβώς και η ουδέτερη ζώνη την οποία ζητούσαν τα επιστημονικά επιτελεία (think tanks) των ΗΠΑ από το 2012 τουλάχιστον, επιδιώκοντας συγκεκριμένα να την πραγματοποιήσει η Τουρκία.

Το Ίδρυμα Μπρούκινκς (Brookings Institution), ένα χρηματοδοτούμενο από επιχειρήσεις επιστημονικό επιτελείο του οποίου οι χαράσσοντες πολιτική βοήθησαν να σχεδιαστεί η ανωτάτου επιπέδου στρατηγική για τις συγκρούσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τώρα τη Συρία και για μελλοντικές συγκρούσεις στο Ιράν και ακόμη παραπέρα, υπήρξε σαφές όσον αφορά την πραγματική φύση αυτών των «ουδετέρων ζωνών». Σε ένα άρθρο του το 2015 με τίτλο “Αποδομώντας τη Συρία: Μια νέα στρατηγική για τον πιο απεγνωσμένο πόλεμο της Αμερικής,” δηλώνει:

…η ιδέα θα ήταν να βοηθηθούν τα μετριοπαθή στοιχεία για να εγκαθιδρύσουν αξιόπιστες ουδέτερες ζώνες εντός της Συρίας μόλις μπορούσαν. Οι αμερικανικές, καθώς επίσης και οι σαουδαραβικές και τουρκικές και βρετανικές και ιορδανικές και άλλες αραβικές δυνάμεις θα ενεργούσαν υποστηρικτικά, όχι μόνο από αέρος, αλλά τελικώς και επί του εδάφους μέσω ειδικών δυνάμεων.

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας (η έμφαση προστέθηκε):

Το τελικό παιχνίδι για αυτές τις ζώνες δεν θα πρέπει να προσδιοριστεί από πριν. Ο ενδιάμεσος στόχος θα ήταν ίσως μια συνομοσπονδιακή Συρία με πολλές αυτόνομες ζώνες και μια περιορισμένη (τελικώς) εθνική κυβέρνηση. Η σύγκρουση πιθανόν να απαιτήσει την υποστήριξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, αν αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί με συμφωνία. Αλλά βραχυπρόθεσμα, οι φιλοδοξίες θα ήταν χαμηλότερες, να γίνουν οι ζώνες αυτές υπερασπίσιμες και κυβερνήσιμες, να βοηθηθεί η παροχή βοήθειας προς τους πληθυσμούς μέσα σ’ αυτές και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν περισσότεροι νεοσύλλεκτοι έτσι ώστε οι ζώνες να σταθεροποιηθούν και μετά σταδιακά να επεκταθούν.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι απαραίτητες για να «σταματήσουν» το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) και να βοηθήσουν να τελειώσει η φονική σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία, αντίθετα είναι σαφές ότι η Τουρκία αποκόπτει εδάφη ειδικά για να προστατέψει τους μαχητές που πολεμούν εναντίον της συριακής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να διαιωνίσει, ακόμη και να επεκτείνει, τη βία όσο περισσότερο και όσο και εκτενέστερα γίνεται.

Ο υπουργός της Τουρκίας έγινε αντικείμενο αναφοράς από τους Ουάσιγκτον Τάιμς σε ένα άρθρο που γράφηκε μόλις πριν η Τουρκία ξεκινήσει την εισβολή της με τίτλο  “Η Τουρκία προσφέρει κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, θέλει να αποκοπούν οι Κούρδοι,” όπου παραδέχεται ότι το ISIS προμηθεύεται και ενισχύεται ειδικά από μέσα από το Τουρκικό έδαφος. Το άρθρο δήλωνε (η έμφαση προστέθηκε):

Κοινές επιχειρήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο Manbji, ένα γνωστό σημείο αναφοράς για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τον προερχόμενο από την Τουρκία με κατεύθυνση τη Ράκα, ουσιαστικά θα άνοιγαν «ένα δεύτερο μέτωπο» στον συνεχιζόμενο αγώνα για να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS ή ISIL, από τα σύνορα της Συρίας [είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου].

Επομένως είναι πολύ σαφές ότι το ISIS ξεφύτρωσε και από τότε αυτοσυντηρείται μέσω εκτενούς κρατικής χρηματοδότησης, η οποία χρηματοδότηση έρρεε απρόσκοπτα δια μέσου των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και την Ιορδανία. Οποιαδήποτε γνήσια προσπάθεια να βλάψει την πηγή της μαχητικής ικανότητας του ISIS θα απαιτούσε την εξασφάλιση των τουρκικών και των ιορδανικών συνόρων με τη Συρία και όχι την ίδια την εισβολή στη Συρία.

Όσο εξαφανίζεται το ISIS, οι μαχητές ως δια μαγείας πολλαπλασιάζονται 

Την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει μέσω των κοινωνικών δικτύων, περιλαμβανομένου και του Τουίτερ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι σε τακτά διαστήματα αναρτούν αυτο-ενοχοποιητικές ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους εντός του εδάφους της Συρίας.

Στις 21 Οκτωβρίου 2016, ο επίσημος λογαριασμός της Επιχείρησης στο Τουίτερ ισχυρίστηκε ότι (έμφαση από τα ΕΘ):

Ο υποστηριζόμενος από τον Τουρκικό Στρατό FSA έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών του χάρη στα επιτεύγματά του εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων.

Όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι πάρα πολύ προβληματικός. Μόνον το να διασχίζει κανείς επιτυχώς ένα πεδίο μάχης μόνος του δεν «αυξάνει» τον αριθμό των στρατιωτών που πολεμά στον στρατό του εκτός και αν οι μαχητές εναντίον των οποίων εμπλέκεται στρατολογούνται στη επελαύνουσα δύναμη.

«Οι απελευθερωμένοι» πολίτες δεν θα ήταν ικανοί απλώς να «λάβουν μέρος» στις υποστηριζόμενες οργανώσεις πολιτοφυλακής. Ο υπεύθυνος στρατιωτικός διοικητής γνωρίζει ότι η ενσωμάτωση μη εκπαιδευμένων πολιτών σε μια στρατιωτική δύναμη χωρίς τουλάχιστον μια βασική εκπαίδευση 1-3 μηνών  δημιουργεί περισσότερα μειονεκτήματα και κινδύνους από τα οφέλη του «τριπλασιασμού» των στρατιωτών.

Επιπλέον, άνδρες που είναι σε ηλικία να πολεμήσουν που βρίσκονται στις περιοχές του μετώπου στις οποίες επελαύνουν τα υποστηριζόμενα από τους Τούρκους στρατεύματα πρέπει να ελεγχθούν για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις περιλαμβανομένου και του ISIS. Και όμως η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς αυτοί οι «νέοι μαχητές» ελέγχονται ή εκπαιδεύονται.

Με άλλα λόγια, φαίνεται απλά σαν η Τουρκία να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί – μέσα στην ουδέτερη ζώνη που δημιουργεί – οι αριθμοί των μαχητών διογκώνονται χωρίς να παραδέχεται ότι ο όλος σκοπός της ουδέτερης ζώνης εξ αρχής ήταν πάντα να παρέχει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες ακραίες δυνάμεις εντός της Συρίας ακριβώς όπως η Τουρκία τους παρείχε καταφύγιο στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια.

Η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη είναι πράγματι μια ασπίδα που κραδαίνει η Τουρκία και οι συνεταίροι της στις ΗΠΑ. Αλλά είναι μια ασπίδα που προτάσσεται όχι για την άμυνα του συριακού λαού ή του ίδιου του τουρκικού κράτους, αλλά αντίθετα υψώνεται κατά πρόσωπο στις δυνάμεις εκείνες που αποφασιστικά κατανικούν την Αλ Κάιντα και το ISIS βαθύτερα μέσα στη Συρία και είναι σε θέση να απωθήσουν τους εναπομείναντες μαχητές έξω από τη Συρία, οριστικά.

Με την εγκαθίδρυση μιας ουδέτερης ζώνης υπό την κατοχή της Τουρκίας – όπως τη φαντάστηκαν οι χαράσσοντες πολιτική στις ΗΠΑ οι οποίοι σχεδίασαν αυτήν την επιχείρηση για την Τουρκία πολύ παλιότερα – θα είναι τώρα όλο και δυσκολότερο να εξαλειφθούν οι εναπομένοντες μαχητές στο άκρο του συριακού εδάφους αφού θα έχουν νικηθεί και απωθηθεί από το εσωτερικό της χώρας.

Πράγματι η Τουρκία προστατεύει μια περιοχή δυτικά του Ευφράτη, όχι από τους τρομοκράτες, αλλά για τους τρομοκράτες.

Πηγή

 

 

Advertisements