Ο Νετανιάχου τορπιλίζει την επαναπροσέγγιση του Τραμπ με τη Ρωσία

https://i2.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2016/11/ShowImage-300x210.jpg

Το παιχνίδι αρχίζει. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν την πολιτική που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη Συρία και τώρα σχεδιάζουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους υποστηρίζοντας το ISIS. Για να αποφύγουν μια προφανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποστηρίξει όλες τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, περιλαμβανομένου και του ISIS και άλλων οργανώσεων που έχουν θεωρηθεί επισήμως «τρομοκρατικές», τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν πάει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για βοήθεια.

Ο Νετανιάχου, μέσω πλαγίας οδού, έχει πει σε όλες τις δυνάμεις της περιοχής, περιλαμβανομένου και του Ιράν, ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι να γίνει με τις ΗΠΑ πρέπει να περάσει από αυτόν. Στο Ιράν έχει ήδη δοθεί μια τιμή [προσφοράς] για να εκτραπεί η υποσχεθείσα από τον Τραμπ κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας. Ο Νετανιάχου τους έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες οικονομικές κυρώσεις όσο το Ιράν αναθέτει σημαντικές εργασίες του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει υπάρξει παραδοσιακά ο ενδιάμεσος για την περιορισμένη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε «επιλεγμένες» χώρες.

Εκεί που υποτίθεται ότι ο Τραμπ έκανε μεγάλο λάθος είναι όταν δήλωσε ότι θα σκέφτονταν να υποστηρίξει τον Άσαντ και τη Ρωσία εναντίον των τρομοκρατών οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Ισραηλινούς. Είναι απίθανο ότι ο Άσαντ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τον Νετανιάχου να αθετεί τον λόγο του, να επιτύχει την ίδια συμφωνία με τον Νετανιάχου όπως πέτυχε το Ιράν.

Με μια μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και τον Άσαντ να ξαναχτίζει τη χώρα του μετά την ήττα του ISIS, οι προσπάθειες βεβαίως θα ξαναστραφούν στην απομάκρυνση του Ισραήλ από τα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέχει παράνομα.

Βλέπετε, η συμφωνία για να επιτραπεί στο Ισραήλ να πάρει την υπόλοιπη Δυτική Όχθη, την απεριόριστη ισοπέδωση των οικιών των Παλαιστινίων και την απεριόριστη εθνοκάθαρση στο υπόλοιπο Ισραήλ εκ των πραγμάτων (περιλαμβανομένης της Ιουδαίας και της Σαμάρειας που χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ ως παλαιστινιακή πατρίδα και αποτελούν το 40% του προ-1967 Ισραήλ) υποστηρίζεται από όλους. Οι Σαουδάραβες και το Κατάρ περικόπτουν τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, ενώ η Ιορδανία από καιρό τους θεωρεί ως την πρώτιστη απειλή για την ασφάλειά του, πολύ περισσότερο από το Ισραήλ. (Η Ιορδανία είναι ένα ισραηλινό ανδρείκελο.)

Εκεί που έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή, είναι στο πώς ο Άσσαντ τώρα βλέπει τους Παλαιστίνιους που γρήγορα ενώθηκαν με τον ISIS, χρηματοδοτώντας μισθοφορικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας την Χαμάς εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Όλα αυτά πραγματοποιούνται λόγω της επιτρεπόμενης [από την ισραηλινή κυβέρνηση] διέλευσης μέσω του Ισραήλ των μαχητών της Χαμάς προς τη Συρία και προς την Ιορδανία σε εκπαιδευτικά κέντρα της CIA.

Ο Νετανιάχου θα μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την νέα του σχέση με το Ιράν, λόγω της μυστικής του φύσης να χειραγωγεί τις κεφαλαιαγορές κατά βούληση, προκαλώντας εντάσεις για εγχώρια κατανάλωση και εκμεταλλευόμενος κατά βούληση τον Ντόναλτ.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς η Ρωσία θα το διαχειριστεί αυτό μακροπρόθεσμα. Παρά τα μεγάλα λόγια του Τραμπ, για να μαζέψει η Αμερική τις δυνάμεις του εδάφους εντός της Συρίας, ενώ βοηθά την Τουρκία σε κινήσεις εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού, δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή από τη Μόσχα. Η Τουρκία απειλεί ενεργά την ακεραιότητα τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας και οι τουρκικές κινήσεις και στις δύο αυτές χώρες αποσκοπούν στην εξασφάλιση των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου. Με τη Ρωσία και το Ιράν να εμποδίζουν την Τουρκία από το να αρπάξει τα τεράστια πεδία φυσικού αερίου κοντά στο Χαλέπι (αυτές είναι παρθενικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, πολύ μεγαλύτερες από τα υπεράκτια αποθέματα στα οποία τώρα έχει πρόσβαση το Ισραήλ), η Τουρκία θα βαδίσει προς τα αποθέματα του πετρελαίου δυτικά της Ράκκα και ακόμη πιο νοτιότερα μέχρι το Ντέιρ Εζόρ, άλλη μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Συρίας.

Στο Ιράκ, η Τουρκία εργάζεται στενά με την κυβέρνηση στο Ερμπίλ για να καταλάβει τα πεδία του πετρελαίου του Κιρκούκ, που είναι κάποια από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έχουν κάνει εθνοκαθάρσεις στην περιοχή αυτή, που δεν είναι καθόλου κοντά στη Μοσούλη, ως κλειδί στις προσπάθειες προς υποστήριξη του πολέμου εναντίον του ISIS και της ανακατάληψης της Μοσούλης, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται. Παρά τις αρχικές ανακοινώσεις των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους του Ερμπίλ, στην πραγματικότητα αντιπροσώπους της Τουρκίας, που προελαύνουν εναντίον της Μοσούλης, οι δυνάμεις αυτές έχουν ουσιαστικώς στραφεί προς τα Ανατολικά και τώρα διεισδύουν σε περιοχές των Σουνιτών Ιρακινών, προβαίνοντας σε εθνοκάθαρση των αραβικών πληθυσμών.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι η μακρόχρονες σχέσεις των Κούρδων στο Ερμπίλ με το ISIS και πώς αμφότεροι ελέγχονται από τον Ερντογάν. Όταν η Ρωσία αποκάλυψε στον κόσμο τις δορυφορικές φωτογραφίες 12.000 βυτιοφόρων να μπαίνουν στην Τουρκία από το Ιράκ, αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι εκείνα τα φορτηγά, για τα τελευταία 200 μίλια του ταξιδιού τους φυλάσσονταν από δυνάμεις Πεσμπεργκά. Το περισσότερο πετρέλαιο του Ιράκ που έκλεψε το ISIS είχε ληφθεί από τις περιοχές που ελέγχονταν από τους Κούρδους και πουλήθηκε στον κόσμο από την κουρδική πρωτεύουσα του Ερμπίλ μεταφερόμενο με βυτιοφόρα σε τερματικούς σταθμούς πετρελαιαγωγών στην Τουρκία μέσω περιοχών του Ιράκ, οι οποίες περιοχές ελέγχονταν από τους Κούρδους, από το ISIS και ακόμη και από τους Τούρκους.

Το ISIS μάλιστα πήρε πολύ μικρό μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο αυτό και απλώς διευκόλυνε τη μεταφορά του κλεμμένου πετρελαίου από τους Κούρδους του Ερμπίλ και τους Τούρκους συνεταίρους τους, περιλαμβανομένου, σύμφωνα με αναφορές, και του γιού του Ερντογάν.

Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα επιτρέψει τελικά η Ρωσία; Θα επιτρέψει στην Τουρκία και στην Σαουδική Αραβία να διαμελίσουν τη Συρία; Θα παραμείνει σιωπηλή στις προσπάθειες των Τούρκων να υποστηρίζουν το ISIS ενώ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους ταυτόχρονα (ή έτσι λένε στον κόσμο). Πηγές στη Δαμασκό έχουν ισχυριστεί εδώ και πολύν καιρό ότι περιοχές που κατείχε το ISIS στη Βόρεια Συρία και επί του παρόντος υποτίθεται ότι δέχονται επίθεση των Τούρκων, ουσιαστικά πάντα ελέγχονταν από την Τουρκία.

Θα επιτρέψει ο Πούτιν στον Νετανιάχου να παίξει το παιχνίδι του, που περιλαμβάνει προδοσία της Ρωσίας; Πόσο μακριά θα πάει ο Νετανιάχου πριν η Ρωσία επιβληθεί στρατιωτικά;

Αυτό που επίσης λέει ο Νετανιάχου είναι ότι έχει επιρροή, ακόμη και έλεγχο, πάνω στην κυβέρνηση του Κιέβου. Δεν ξέρουμε αν ο Νετανιάχου λέει επίσης ότι έχει υποσχεθεί να βάλει τον Τραμπ να αναγνωρίσει την εξουσία της Ρωσίας επί της Κριμαίας. Αυτό θα [του] δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στη Ρωσία, ίσως αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο τη ρωσική υποστήριξη της Συρίας, την οποία ο Νετανιάχου βλέπει ως απειλή.

Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Αν ο Τραμπ αποτύχει να αντιμετωπίσει τόσο την Τουρκία όσο και την Σαουδική Αραβία σχετικά με την υποστήριξή τους προς το ISIS και εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού, αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια ήττα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ εξελέγη με σημαντικό αριθμό ψήφων εναντίον του και μια «νίκη» στηριγμένη σε στατιστικές ανωμαλίες που δεν είχαν προηγούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανατραπεί η κυβέρνησή του κάποια στιγμή στο μέλλον.

Gordon Duff, Veterans Today

Πηγή