Ο Τραμπ επιλέγει πρώην τραπεζίτη της Γκόλντμαν Ζακς για επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

https://i2.wp.com/www.thenewamerican.com/media/k2/items/cache/8dfd8f3ebac2ac71f557738e47ffd758_S.jpg

[ΕΘ: Πρόκειται για ενδιαφέρουσα είδηση λόγω της νευραλγικής σημασίας που έχει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Department of Treasury). Το υπουργείο αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των εσόδων του κράτους. Οι αρμοδιότητές του μεταξύ άλλων είναι και οι εξής:

 • Να παράγει όλα τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα γραμματόσημα των ΗΠΑ.
 • Να εισπράττει τους φόρους, τους δασμούς και τα χρήματα που πληρώνονται και οφείλονται προς τις ΗΠΑ.
 • Να πληρώνει όλες τις οφειλές του κράτους.
 • Να διαχειρίζεται τα ομοσπονδιακά οικονομικά.
 • Να διαχειρίζεται τους κρατικούς λογαριασμούς και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
 • Να εποπτεύει τις εθνικής εμβέλειας τράπεζες και τα αποταμιευτικά ιδρύματα.
 • Να δίδει συμβουλές για την εγχώρια και διεθνή χρηματοοικονομική, νομισματική, οικονομική, εμπορική και φορολογική πολιτική.
 • Να επιβάλλει τους ομοσπονδιακούς νόμους για τα οικονομικά και τη φορολογία.
 • Να ελέγχει και να καταγγέλλει τους φοροφυγάδες.
 • Να δημοσιεύει στατιστικές εκθέσεις.]

Μια από τις πρώτες κριτικές για την υποψηφιότητα του πρώην τραπεζίτη της Γκόλντμαν Ζακς, Στήβεν Μενούτσιν για τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ήλθε από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών: «Τόση ήταν η αποστράγγιση του βάλτου… Η υποψηφιότητα του Στήβεν Μενούτσιν είναι χαστούκι στους ψηφοφόρους που ήλπιζαν ότι [ο Τραμπ] θα ταρακουνήσει την Ουάσιγκτον.»

Και μόνο το όνομα «Γκόλντμαν Ζακς» προκαλεί ρίγη στη σπονδυλική στήλη των αμερικανιστών. Ο Μενούτσιν θα είναι ο τρίτος Υπουργός Οικονομικών που προέρχεται από την Γκόλντμαν Ζακς από το 1995, με τους άλλους δύο να είναι ο Χένρυ Πώλσον επί κυβερνήσεως Τζώρτζ Μπους και ο Ρόμπερτ Ρούμπιν επί Μπιλ Κλίντον.

Αλλά οι ανατριχίλες πάνε βαθύτερα: Η Γκόλντμαν Ζακς παρείχε τόσους πολλά πρώην στελέχη του στο παρελθόν που οι επικριτές αποκαλούν την εταιρεία «Κυβερνητική Ζακς». Αυτά τα πρώην στελέχη περιλαμβάνουν τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητή   της Τράπεζας του Καναδά, ο οποίος τώρα είναι διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, σημερινό πρωθυπουργό της Αυστραλίας.

Όσοι ανησυχούν θα θυμούνται ότι η Γκόλντμαν Ζακς διασώθηκε με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων μετά από την κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών δανείων το 2008 που πυροδότησε τη Μεγάλη Ύφεση. Θα θυμούνται ότι η Γκόλντμαν Ζακς ήταν «η εταιρεία από την οποία ο Ομπάμα πήρε τα περισσότερα χρήματα το 2008» όπως αναφέρει η Washington Examiner. Θα θυμούνται ότι ο γενικός διευθυντής της Γκόλντμαν, Λόιντ Μπλάνκφεϊν επισκέπτοναν τον Λευκό Οίκο συχνά και μιλούσε εμπιστευτικά με τον Πρόεδρο για θέματα που παραμένουν μυστικά έως σήμερα.

Ο Μενούτσιν έχει όλα τα προσόντα ενός ευνοούμενου του συστήματος. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Γιέιλ, άρχισε να εργάζεται στην Γκόλντμαν μόλις πήρε πτυχίο, βοηθούμενος χωρίς αμφιβολία από τον πατέρα του, Ρόμπερτ, που ήταν πλήρης συνέταιρος στην εταιρεία για τρεις δεκαετίες.

Μετά από 17 χρόνια στο τμήμα συναλλαγών, ο Μενούτσιν έφτιαξε μια περιουσία που εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Έφυγε από την Γκόλντμαν Ζακς λίγο πριν γίνει 40 ετών για να συνεργαστεί με έναν πρώην συγκάτοικό του στο Γιέιλ που διαχειρίζονταν ένα αντισταθμιστικό κεφάλαιο. Η δουλειά αυτή διήρκεσε δυο χρόνια όταν ο Μενούτσιν άρπαξε μια καλύτερη ευκαιρία: Να εργαστεί σε ένα αντισταθμιστικό κεφάλαιο που διαχειρίζονταν ο δισεκατομμυριούχος και χρηματοδότης δεκάδων αριστερών (λίμπεραλ) και αντι-Αμερικανικών οργανώσεων, Τζορτζ Σόρος, δηλαδή το Soros Management Fund.

Απέκτησαν οικειότητα μεταξύ τους και συνεργάστηκαν για να αγοράσουν τον αποτυχημένο δανειστή στην οικιστική αγορά IndyMac το 2009. Η συμφωνία εκείνη βρομούσε μέχρι τα ουράνια από την αρχή, με τις περισσότερες υποχρεώσεις της IndyMac να καλύπτονται από τον Αμερικανό φορολογούμενο και έκανε τον Μενούτσιν πολύ πλούσιο όταν πούλησε το μερίδιό του στον όμιλο CIT Group πέρυσι.

Έγινε παραγωγός ταινιών στο Χόλυγουν ακολουθώντας την εμπειρία του με τον Σόρος και χρηματοδοτώντας ταινίες όπως American Sniper, Avatar, και Suicide Squad.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα ανεύρεσης χρηματοδότησης για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλτ Τραμπ τον Μάιο, έκανε συμφωνία: Αν νικούσε ο Τραμπ, ο Μενούτσιν θα ήταν πρώτος για το Υπουργείο Οικονομικών. Άντλησε σχεδόν 170 εκατομμύρια δολάρια για τον Τραμπ, ο Τραμπ νίκησε και ο Μενούτσιν είναι μέσα.

Με την προϋπόθεση ότι η Γερουσία θα συμφωνήσει, ο Μενούτσιν θα διοικεί ίσως το πιο σημαντικό υπουργείο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα είναι ο τραπεζίτης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: Θα πληρώνει τους λογαριασμούς, θα αντλεί χρηματοδότηση μέσω πωλήσεων ομολόγων σε επενδυτές και κυβερνήσεις σ’ ολόκληρη τη Γη. Θα είναι υπεύθυνος για την Εφορία των ΗΠΑ, που απασχολεί τους 91.000 από τους 100.000 εργαζομένους στο υπουργείο. Με δυο λόγια θα είναι ο χρηματιστής του Τραμπ και αυτός που επιβάλλει τους οικονομικούς νόμους.

Ψάχνοντας για οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις ανατριχίλες, υπάρχει κάποια παρηγοριά στα εξής τρία σημεία: Πράγματι άντλησε 170 εκατομμύρια δολάρια για τον Τραμπ πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσε είτε στην Χίλαρι Κλίντον, τον Μπάρακ Ομπάμα ή τον Τσάρλς Σούμερ. (Ισχυρίστηκε ότι έκανε εκείνα τα προσωπικά δώρα «κυρίως ως χάρες προς φίλους του που ασχολούνταν με τη χρηματοδότησή τους»)

Ακούγεται καλός όσον αφορά την προώθηση του προγράμματος του Τραμπ:

 • Περικόπτοντας τους εταιρικούς φόρους, θα δημιουργήσουμε τεράστια οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουμε τεράστια [αύξηση] προσωπικού εισοδήματος…
 • [Η περικοπή αυτών των φόρων] θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων από την εποχή του Ρήγκαν…
 • Η πιο σημαντική προτεραιότητά μας είναι η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε μια διατηρήσιμη αύξηση του 3 έως 4 τοις εκατό στο ΑΕΠ και αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για τη χώρα…
 • Οι φόροι είναι υπερβολικά πολύπλοκοι και οι πολίτες αφιερώνουν υπερβολικά πολύ χρόνο ανησυχώντας πώς θα βρουν τρόπους να τους μειώσουν…
 • Πιστεύουμε στο δίκαιο εμπόριο και πιστεύουμε ότι πρόκειται να είναι μεγάλη ώθηση για την οικονομία.

Τέλος, υπάρχει μια μικρή παρηγοριά να γνωρίζουμε ότι ο Μενούτσιν ποτέ δεν ήταν συνέταιρος στην Γκόλντμαν Ζακς όπως οι δύο προηγούμενοι Υπουργοί Οικονομικών. Ήταν απλώς στις συναλλαγές βγάζοντας εκατομμύρια μέχρι που μπόρεσε να φύγει και να τα καταφέρει μόνος του. Και δεν έχει δουλέψει για την «Κυβερνητική Ζακς» από το 2002.

Πέραν αυτού, ο Μενούτσιν φαίνεται να είναι άλλο ένα πρώην στέλεχος της Γκόλντμαν Ζακς που είναι μέρος μιας «περιστρεφόμενης θύρας» μεταξύ της εταιρείας και των υψηλότερων κλιμακίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος και ποιο κόμμα εκπροσωπεί.

Πηγή