Ο θάνατος του αμερικανικού ονείρου

https://i2.wp.com/www.unzcloud.com/wp-content/uploads/2016/12/Screenshot-2016-12-08-16.48.331.png

Η φράση «αμερικανικό όνειρο» σημαίνει τη βελτίωση της ζωής και του πλούτου κάθε πολίτη μετά την ύφεση του 1929-1939. Δυστυχώς τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα να ξεφύγει κανείς από τη φτώχεια είναι μικρότερη από γενιά σε γενιά.

Το παραπάνω διάγραμμα που προέρχεται από τη δουλειά μιας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο κάθετος άξονας δείχνει την πιθανότητα να βγάζει κανείς περισσότερα από τους γονείς του. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την ποσοστιαία κλίμακα εισοδήματος της οικογενείας του όταν γεννήθηκε.

Για παράδειγμα, ένας που είχε γεννηθεί στην εισοδηματική τάξη του χαμηλότερου 30% το 1980 έχει 50% πιθανότητες να βγάζει περισσότερα από τους γονείς του.

Όμως πρόκειται για πολύ χειρότερο αποτέλεσμα διαχρονικά, διότι οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν το 1940, μέχρι τα τριάντα τους και με πιθανότητα 92% έβγαζαν περισσότερα από τους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για αυτούς που γεννήθηκαν το 1990, αλλά η τάση είναι ζοφερή.

Ως προς τις εξηγήσεις του φαινομένου, εν μέρει η παγκοσμιοποίηση που άρχισε τη δεκαετία του 1990 με τη μετατόπιση της παραγωγής από τις ΗΠΑ σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια και ταυτόχρονα με την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών χαμηλής παραγωγικότητας στη χώρα και την αύξηση των παροχών προς αυτούς, έχουν συμβάλει στη δραματική χειροτέρευση των προοπτικών για τις νεότερες γενιές των Αμερικανών.

Η μεταναστευτική πολιτική είναι επίσης ένας πολύ πιθανός παράγοντας και δεν είναι τυχαίο που οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των ψηφοφόρων στην πολιτική αυτή. Διότι σήμερα το αμερικανικό όνειρο έχει φτάσει πλέον να σημαίνει τη Μηδενική Αναθεώρηση του Συντάγματος,  δηλαδή, το αναμφισβήτητο δικαίωμα των ξένων πολιτών να μετακομίζουν στις ΗΠΑ χωρίς κανένα εμπόδιο.

Παρεμπιπτόντως, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση που έχει η λαθρομετανάστευση στην οικονομία γενικά. Οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι και οι αριστεροί κοινωνιολόγοι, όσοι δηλαδή είναι προσκολλημένοι στο Δημόσιο αλλά ταυτόχρονα προωθούν τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη αγορά, ασχολούνται περισσότερο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι παρά οι Έλληνες. Το δε γνωστό επιχείρημα, ότι οι λαθρομετανάστες βοήθησαν την ελληνική οικονομία, δεν έχει αποδειχθεί με στοιχεία.

Ας αναλογιστούμε ότι αν μια χώρα όπως οι ΗΠΑ χειροτερεύει εξ αιτίας της αλόγιστης λαθρομετανάστευσης παράλληλα με την κακή διαχείριση, πόσο μάλλον μια χώρα όπως η Ελλάδα. Μόνο μια κυβέρνηση που βάζει πρώτους τους Έλληνες μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, διότι έχει τη σωστή ιεράρχηση των αναγκών και των στόχων. Και εκ των πραγμάτων, αυτή είναι μόνο μια κυβέρνηση Εθνικιστική.

ΕΘ με πληροφορίες από εδώ και εδώ.