Υπόδικη η πρόεδρος του ΔΝΤ για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στη Γαλλία

Άπαξ τοκογλύφος, πάντα τοκογλύφος: Υπόδικη η πρόεδρος του ΔΝΤ για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στη Γαλλία

Η ραγδαία άνοδος των εθνικιστικών κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και η προοπτική ανέλιξης τους στην εξουσία, όπως έγινε πρόσφατα για παράδειγμα στην Αυστρία, προβλημάτισε ιδιαίτερα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία αντιμετώπισαν το εν λόγω ζήτημα με μια συντονισμένη εκστρατεία κινδυνολογίας και σεναρίων που αγγίζουν μέχρι και την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ολοκληρωτική κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος. Στην είδηση όμως της εμπλοκής θεσμών και προσώπων παγκόσμιου κύρους και βεληνεκούς σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και στην συμμετοχή σε αυτά από άτομα που παρουσιάζονται ως οι μεσσίες της ανθρωπότητας, αφού υποτίθεται πως εργάζονται για την ομαλή πορεία των κρατών από τη φτώχεια προς την «ευημερία» τα ΜΜΕ ουδόλως φαίνεται να ανησυχούν.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο που αφορά την περίοδο κατά την οποία διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και συγκεκριμένα για αμέλεια, καθώς το γαλλικό κράτος φαίνεται να μεταβίβασε το ποσό των 425 εκατομμυρίων δολαρίων σε μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος αργότερα αποδείχτηκε πως συνδέεται άμεσα με τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού Νικολά Σαρκοζί.

Κι ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Λαγκάρντ προτίμησε να ακολουθήσει την οδό της διαιτησίας για να δώσει τέλος στην μακροχρόνια αντιδικία ανάμεσα σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία και μια τράπεζα, με την ασυνήθιστη παραχώρηση δηλαδή του ως άνω ποσού, η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως διετέλεσε με πλήρη διαφάνεια τα καθήκοντα της ως Υπουργός Οικονομικών, αφού τήρησε κατά γράμμα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο η κατηγορία που αντιμετωπίζει μπορεί να της επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο ασήμαντου ποσού δεδομένου του ότι ηγείται ενός από τα μεγαλύτερα τοκογλυφικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Από καθαρά ειδησεογραφικής απόψεως η όλη υπόθεση μόνο εντύπωση δεν μπορεί να μας προκαλέσει και θα ήταν άτοπο να συζητάμε περί ηθικού ζητήματος που θέτει υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση ηγεμονικής θέσης στο ΔΝΤ από άτομο που κατηγορείται για οικονομικό σκάνδαλο. Έννοιες όπως ηθική, διαφάνεια και χρηστές μέθοδοι είναι λέξεις παντελώς άγνωστες στα κοράκια που θησαυρίζουν από την οικονομική κρίση ή λεηλατούν τις περιουσίες των λαών μέσα από τη διαιώνιση της. Η ελληνική περίπτωση είναι από τις πιο χαρακτηριστικές αφού στην Λαγκάρντ δίνουν λόγο για όλες τους τις κινήσεις οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις και από αυτήν περιμένουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση των τοκογλυφικών δόσεων με τις οποίες κρατείται υπόδουλη η χώρα.

Από καθαρά πολιτικής σκοπιάς όμως εντύπωση προκαλεί η στάση των εγχώριων υποτακτικών του ΔΝΤ που παριστάνουν τους κριτές των πάντων και τους αυστηρούς δικαστές. Αυτοί που από εκδικητικότητα και ανθελληνικό μίσος έσπευσαν να καταργήσουν κάθε έννοια δημοκρατικού θεσμού με αφορμή το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», τώρα σιωπούν μπροστά στη δυσωδία που αναδύεται από την τοκογλυφική γιάφκα του ΔΝΤ και αντί να ζητήσουν την άμεση παύση κάθε είδους συνεργασίας με έναν θεσμό του οποίου ο επικεφαλής είναι υπόδικος για οικονομικής φύσεως σκάνδαλα, γονυπετείς θα παρακαλέσουν για τις υπηρεσίες του ως παράτυπου οικονομικού συμβούλου της χώρας.

Ματθαιόπουλος Αρτέμης