Τα 15 πιο κοινά επώνυμα στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν 6 ισπανικά

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2016/12/16214111/mynamejosejimenez.jpg

[ΕΘ: Η εικόνα λέει «Γειά σας, το όνομά μου είναι… Τα 15 πιο κοινά επίθετα στις ΗΠΑ κατά σειρά.]

Ο δημογραφικός μετασχηματισμός της χώρας μας αντικατοπτρίζεται μερικώς στους καταλόγους των πιο κοινών επωνύμων. Εντάξει, δεν σας λένε τα πάντα διότι το πατρικό σας επώνυμο είναι μόνο μέρος της καταγωγής σας. Αλλά οι κατάλογοι αυτοί σας λένε κάτι.

Η Δημογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα πιο κοινά επώνυμα στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Απογραφή του 2010. Όπως αναφέρεται στην Daily Caller, έξι από αυτά τα επώνυμα είναι ισπανικά:

Βλ. Απογραφή: Το Λοπέζ, Χερνάντεζ και Γκονζάλες μεταξύ των πιο κοινών αμερικανικών επωνύμων, Daily Caller, 15-12-2016

Το άρθρο περιλαμβάνει μια εικόνα με τρεις στήλες που περιλαμβάνουν τα πιο πολυπληθή επώνυμα στις τελευταίες τρεις απογραφές: Του 1990, του 2000 και του 2010. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα λαμβάνει χώρα η μεταβολή.

Στην απογραφή του 1990, τα 15 πιο κοινά επώνυμα ήταν όλα αγγλικά: Σμιθ, Τζόνσον, Γουίλιαμς, Τζόουνς, Ντέιβις, Μίλερ, Γουίλσον, Μουρ, Τέιλορ, Τόμας, Τζάκσον, Γουάιτ, Χάρις.

Στην απογραφή του 2000, 4 ισπανικά επώνυμα ήταν στα κορυφαία 15. Ο Γκαρσία ήταν στο υπ’ αριθμόν 8, το Ροντρίγκεζ στο 9, το Μαρτίνεζ στο 11 και το Χερνάντεζ στο 15. Τα επώνυμα Μουρ, Τζάκσον, Γουάιτ και Χάρις είχαν εκτοπιστεί από τα κορυφαία 15.

Τώρα, στην απογραφή του 2010, υπάρχουν 6 ισπανικά επώνυμα. Το Γκαρσία είναι στο υπ’ αριθμόν 6, το Ροντρίγκεζ στο 9, το Μαρτίνεζ στο 10, το Χερνάντεζ στο 11, το Λόπεζ στο 12 και το Γκονζάλεζ στο 13. Τα επώνυμα Τέιλορ και Τόμας είχαν εκτοπιστεί από τα κορυφαία 15.

Τα επώνυμα Σμιθ, Τζόνσον και Γουίλιαμς παρέμειναν πρώτο, δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα, σε όλους τους καταλόγους.

Το άρθρο της Daily Caller επίσης περιείχε την παρακάτω πληροφορία:

Η Δημογραφική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης τα επώνυμα με την πιο μεγάλη αύξηση στη συχνότητα χρήσης από το 2000 έως το 2010. Αυτά είναι σε φθίνουσα σειρά τα εξής: Ζανγκ, Λι, Αλί, Λίου, Χαν, Βασκουέζ, Γουάνγκ, Χουάνγκ, Λιν, Σινγκ, Τσεν, Μποτίστα, Βελάσκεζ, Πατέλ και Γου. Υπήρχαν λιγότεροι από 50.000 Ζανγκ στις ΗΠΑ το 2000 και τώρα είναι σχεδόν 100.000. Περίπου ένα στα τέσσερα νεογέννητα Αμερικανόπουλα είναι παιδιά μεταναστών και παρά την προσοχή που δίδεται στη μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική, η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες ήταν μεταξύ των κορυφαίων χωρών προέλευσης για μετανάστες στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2014.

Επίσης, στο θέμα των επωνύμων, προσκαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν ένα προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο Τι περιέχει ένα επώνυμο; Πολλά, αν σχεδιάζεις αμνηστία .

Πίσω στη Βρετανία, το Σμιθ είναι ακόμη το πιο κοινό επώνυμο στην Αγγλία και τη Σκωτία. Όμως στο Ευρύτερο Λονδίνο, το Σμιθ είναι δεύτερο και πρώτο το Μπράουν, αλλά το τρίτο πιο κοινό όνομα είναι το Πατέλ, ινδικό επώνυμο. Το Χαν είναι δέκατο, το Αλί είναι δέκατο έβδομο και το Ροντρίγκεζ είναι εικοστό τρίτο.

Κατωτέρω ένας χάρτης  με τα πιο κοινά επώνυμα στην Ευρώπη ανά χώρα και τη σημασία τους από τον Τσέχο γλωσσολόγο Γιακούμπ Μαριάν.

https://static.independent.co.uk/s3fs-public/styles/story_medium/public/indy100/ZJmbZILQ51W/23435-13arfd1.jpg

Πηγή

 

Advertisements