Παρακαλάει η Τουρκία και η Δύση τη Συρία και τη Ρωσία να μην εξοντώσουν τους τρομοκράτες τους στο ανατολικό Χαλέπι

Παρακαλάει η Τουρκία και η Δύση τη Συρία και τη Ρωσία να μην εξοντώσουν τους τρομοκράτες τους στο ανατολικό Χαλέπι

Η παράνομη εισβολή των τούρκων στην Συρία άρχισε την 24η Αυγούστου 2016  με τον παραπλανητικό τίτλο «Ασπίδα του Ευφράτη». Ο τίτλος ήταν παραπλανητικός επειδή ενώ η δικαιολογία της εισβολής ήταν η προστασία της Συρίας από το ισλαμικό κράτος, η ενέργεια των τούρκων ήταν μια καθαρή εισβολή εναντίον ενός άλλου νόμιμου και κυρίαρχου κράτους, αυτού της Συρίας, με καθόλου αμυντικούς και άκρως επιθετικούς σκοπούς. Για την ακρίβεια ο αντικειμενικός σκοπός της τουρκικής εισβολής ήταν η κατάληψη περιοχών στην βόρεια Συρία από την Τουρκία καθώς και η αποτροπή της ενοποίησης περιοχών που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από Κούρδους της Συρίας. Επίσης αυτή η τουρκική εισβολή βοηθήθηκε καταλυτικά και από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα με την συμβολή ρουκετοβόλων συστημάτων HIMARS (Ηigh Mobility Artillery Rocket System).

Όμως οι πονηροί τούρκοι χρησιμοποίησαν μόνο 800 στρατιώτες τους και ένα αριθμό τεθωρακισμένων και άφησαν τους λιποτάκτες και τζιχαντιστές του FSA (Free Syrian Army) να πάρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της επιχείρησης στην βόρεια Συρία. Και για αυτό τον λόγο μεταφέρθηκε ένα μεγάλο μέρος των ανταρτών του FSA που έδρευαν και κατείχαν το ανατολικό Χαλέπι βορειότερα προς την πόλη Ελ-Μπάμπ (Al-Bab).

Όμως η έκβαση των γεγονότων ευτυχώς δεν εξελίχτηκε καλά για τους τούρκους εισβολείς και τζιχαντιστές. Οι τούρκοι και το FSA πολιορκούν την Αλ-Μπαμπ εδώ και πολλές εβδομάδες χωρίς να μπορέσουν να κυριεύσουν την πόλη και με πολλές απώλειες σε στρατιώτες και σε τεθωρακισμένα Leopard 2Α4 και Μ60 Sabra. Για την ακρίβεια η πρόσφατη κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει μιας και οι φιλοτουρκικές δυνάμεις έχουν χάσει το έλεγχο του κύριου αυτοκινητόδρομου 212 και Μ4 από το Χαλέπι προς την Ελ-Μπάμπ, δηλαδή δεν ελέγχουν πια την περιοχή των σιλό της Ελ-Μπάμπ.

Έτσι με την έλλειψη αρκετών τρομοκρατών του FSA στο Χαλέπι βρέθηκε η ευκαιρία για μια νικηφόρα επίθεση του Συριακού Στρατού για την εκκαθάριση της πόλης από τους εγκληματίες στασιαστές λιποτάκτες που εναντιωνόταν στην νόμιμη κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από το 2012.

Με αποτέλεσμα από τις 15 Δεκεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Συρίας να δηλώνει περήφανα την ιστορική απελευθέρωση του Χαλεπίου.

Βέβαια με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι πούλησαν τους συμμάχους τους τρομοκράτες του FSA που είχαν την βάση τους στο Χαλέπι. Επειδή όμως δεν ήθελαν να αποδεσμεύσουν και τις δυνάμεις που δρουν στην Ελ-Μπαμπ πάλι οι παμπόνηροι Τούρκοι αλλά και τα Δυτικά συμφέροντα (ενδεικτικά ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Καναδάς) που συμπλέουν με την διαιώνιση των αψιμαχιών στην Συρία σκέφτηκαν πρώτα την λύση των εκεχειριών, όπως αυτή που προτάθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Η δικαιολογία ήταν ότι από την προέλαση του Συριακού Στρατού άρχισαν να κινδυνεύουν αισθητά οι άμαχοι πολίτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι κάτω από την καταπίεση των στασιαστών του FSA. Βέβαια σύντομα έγινε κατανοητό ότι κάθε εκεχειρία σήμαινε και την ανατροφοδότηση του FSA στο Χαλέπι, άρα και την πίστωση χρόνου στην διατήρηση της ίδιας κατάστασης αλλά με λιγότερους στρατιωτικούς πόρους από το FSA. Και όταν αυτό αποδείχτηκε στους Σύρους και τους Ρώσους οι εκεχειρίες σταματήσανε.

Απελπισμένοι από την επερχόμενη ήττα οι τρομοκράτες του FSA και της Αλ-Νούσρα στο Χαλέπι άρχισαν με την βοήθεια των δυτικά ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον Συριακό Στρατό. Αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη η επιτετραμμένη της Αμερικής Σαμάνθα Πάουερ (Samantha Power) έδωσε ένα λόγο κατά του Συριακού Στρατού που ακόμη και η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει στα έωλα επιχειρήματα της. Επίσης υπήρξαν σχετικές διαμαρτυρίες παραπληροφόρησης κατά της προέλασης του Συριακού Στρατού ακόμη και στην Ελλάδα. Δηλαδή το κεντρικό μήνυμα αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης σκόπευε στο να χαρακτηρίσει την προέλαση του απελευθερωτικού Συριακού Στρατού ως έγκλημα πολέμου.

Όμως ο Συριακός Στρατός με την επιχείρηση της «Νικηφόρου Αυγής – Operation Dawn of Victory» συνέχιζε να απελευθερώνει το Χαλέπι με κάθε προσοχή για τους πραγματικούς αμάχους. Και αυτοί ακριβώς οι άμαχοι κάτοικοι υποδέχονταν ως ήρωες τον Συριακό Στρατό που ερχόταν επιτέλους να τους γλυτώσει από την τρομοκρατία του FSA.

Έτσι προτάθηκε από τους στασιαστές αλλά και τη διεθνή κοινότητα που τους υποστηρίζει μια εκκένωση του κατεχόμενου από την τρομοκρατική FSA περιοχή του Χαλεπίου προς την φιλικά προσκείμενη και κατεχόμενη από την Αλ-Νούσρα περιοχή της πόλης Ιντλίμπ (Idlib). Και ο Συριακός Στρατός σκεπτόμενος τους Σύρους πολίτες που θα παραμείνουν στο Χαλέπι συμφώνησε στην διαδικασία της εκκένωσης. Και για την πραγματοποίηση αυτής της εκκένωσης, δηλαδή στην ουσία του διαδρόμου διαφυγής των στασιαστών σε πιο φιλικά προσκείμενα εδάφη ελεγχόμενα από την Αλ-Νούσρα, χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία με ένα χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.

Σήμερα μόνο ένας πολύ μικρός θύλακας απομένει κάτω από τον έλεγχο του FSA. Ο Συριακός Στρατός μαζί με βοήθεια από την Ρωσία και το Ιράν αποναρκοθετεί γειτονιές, προσφέρει άμεση φαρμακευτική και ιατρική βοήθεια ακόμη και με χειρουργεία εκστρατείας και μεταφέρει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί από τους τρομοκράτες στασιαστές του FSA και του ισλαμικού κράτους, αλλά και της Τουρκίας!