Παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί δίνουν μάχη για τα κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα

Παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί δίνουν μάχη για τα κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα - Στο ελλαδιστάν οι εθνοπροδότες δεν τολμούν να ανακηρύξουν ΑΟΖ

Στο ελλαδιστάν οι εθνοπροδότες δεν τολμούν να ανακηρύξουν ΑΟΖ

Στις 13 Δεκεμβρίου 2016 ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διόριζε ως υπουργό Εξωτερικών τον 64χρονο Ρεξ Τίλλερσον. Όμως ο Ρεξ Τίλλερσον εκείνη την στιγμή ήταν ο διευθύνων σύμβουλος (Chief Executive officer – CEO) του πετρελαϊκού κολοσσού της ExxonMobil. Με έδρα το ‘Ιρβινγκ του Τέξας η ExxonMobil είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρία στην Αμερική από το 2004 έως σήμερα, σύμφωνα με το έγκυρο οικονομικό περιοδικό «Fortune 500». Η πολυεθνική ExxonMobil ασχολείται με την διαχείριση πετρελαίου, φυσικού αεριού και πετροχημικών προϊόντων και συγκρίνεται παγκοσμίως με άλλους γίγαντες όπως την κινεζική Sinopec και την ολλανδο-βρετανική Royal Dutch Shell.

Άρα κίνηση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει για το νευραλγικό πόστο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ένα κορυφαίο επιχειρηματικό στέλεχος ειδικευμένο στα θέματα ενέργειας και με πλούσια εμπειρία στην επίτευξη συμφωνιών παγκόσμιας εμβέλειας ήταν εξαιρετικά σημαδιακή. Και το μήνυμα που εξέπεμπε τότε ο διορισμός του Τίλλερσον και προσωπικού φίλου του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν η σύγκρουση της νέας ηγεσίας του Τραμπ με το υφιστάμενο επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα και της Χίλαρυ Κλίντον που διατηρούσε μια εχθρική στάση προς τη Ρωσία, ιδιαίτερα στις συνεργασίες ενεργειακής φύσεως, αλλά και φυσικά στα ευρύτερα θέματα της Κριμαίας, της Ουκρανίας και της Συρίας.

Βέβαια για να αναλάβει την μελλοντική θέση του ανώτατου διπλωμάτη της Αμερικής ο Τίλλερσον θα πρέπει να παραιτηθεί από CEO της ExxonMobil έως το τέλος του 2016. Όμως αυτές οι τελευταίες μέρες του στο τιμόνι του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού δεν περνάνε ανεκμετάλλευτες.

Επειδή στις 21 Δεκεμβρίου 2016 αποφασίστηκαν από το αρμόδιο υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου οι αναθέσεις διερεύνησης και εκμετάλλευσης των εξής περιοχών στην Κυριακή ΑΟΖ:

1. για την περιοχή 6 με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – Τotal. Περιοχή στην οποία η τεχνογνωσία της ΕΝΙ και της Total θα επιτρέψουν την έρευνα για αποθέματα υδρογονανθράκων.

2. για την περιοχή 8 με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ με πάλι διερευνητικό σκεπτικό.

3. για την περιοχή 10 με την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum. Περιοχή με μεγάλη σημασία επειδή προσάπτεται του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» (Zohr) της Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Η κατακύρωση έγινε στην ουσία στην ExxonMobil μιας και η Qatar Petroleum θα προσφέρει μόνo εγκαταστάσεις υγροποίησης.

Όμως η πιο σημαντική απόφαση από τις παραπάνω προσωρινές αναθέσεις αφορά την περιοχή 10. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, έχοντας καταθέσει προσφορές τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, η κοινοπραξία ΕΝΙ – Τotal και η νορβηγική Statoil.

Τώρα μια απόφαση βασιζόμενη μόνο σε τεχνικά στοιχεία θα είχε αναδείξει με μεγάλη πιθανότητα ως τελικό ανάδοχο την κοινοπραξία της ENI-Total που έχει μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και κανάλια διακίνησης των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου.

Άρα η τελική απόφαση κατακύρωσης της περιοχής 10 στην ουσία βασικά στην ExxonMobil εμπεριέχει σημαντικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις στην ευρύτερη σκακιέρα του Κυπριακού ζητήματος.

Είναι όμως πολύ παράξενο η κυπριακή κυβέρνηση να μην διαισθάνεται τα μελλοντικά πολύπλευρα και ισχυρά πλεονεκτήματα αυτής της ανάθεσης στην ExxonMobil και μέσω του υπουργού ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη να δηλώνει ότι είναι ανεξάρτητη η στρατηγική της Κύπρου για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Ήδη έγκυροι οικονομικοί και διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η τοποθέτηση του βασιλιά της Exxon στην κυπριακή σκακιέρα έχει πραγματικά βαρύνουσες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Και αυτές οι προεκτάσεις με μια καλή εξωτερική πολιτική θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό καταλυτικά υπέρ της Ελληνικής πλευράς, γιατί όλη η Κύπρος είναι Ελλάδα.

Επίσης αρκετοί έγκυροι αναλυτές του Κυπριακού ζητήματος απορούν για την επίσπευση των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017 στην Γενεύη για την εύρεση μιας «λύσης και για τις δυο κοινότητες». Επειδή είναι ενάντια στα ίδια τα θεμέλια της επιστήμης της εξωτερικής πολιτικής να γίνονται επισπευσμένες προσπάθειες για την λήψη μιας σημαντικής απόφασης για το Κυπριακό ενώ σε λίγο καιρό τα ηνία των αποφάσεων θα είναι στα χέρια των συνεργάσιμων πια σε πολλά θέματα προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας,  Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Άρα στην προδοτική λύση που προωθείται για την Κύπρο σε συνεργασία με τους εθνοπροδότες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΝΔ που δεν τολμούν καν να ανακηρύξουν την Ελληνική ΑΟΖ για να μην δυσαρεστήσουν τους τούρκους, δηλαδή στην δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία με παραμονή του τουρκικού στρατού κατοχής στην Μεγαλόνησο, η Χρυσή Αυγή μαζί με το ΕΛΑΜ είναι οι μόνες Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις που λένε OXI στο ξεπούλημα της Κύπρου!

Advertisements