Χίλιοι εκατό μετανάστες όρμησαν στον συνοριακό φράχτη της Ισπανίας και συγκρούστηκαν με την αστυνομία

https://cdn5.img.sputniknews.com/images/101778/74/1017787481.jpg

Περισσότεροι από 1000 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική προσπάθησαν να ανέβουν τον ύψους 6 μέτρων συνοριακό φράχτη που περικλείει έναν θύλακα της χώρας στο Μαρόκο. Οι μετανάστες που αριθμούσαν 1.100 σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, προσπάθησαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου με τρόπο που περιγράφεται ως «ιδιαίτερα βίαιος και οργανωμένος», αναφέρει το Αλ Τζαζίρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού αντιπροσώπου στην Θέουτα.

Πέντε Ισπανοί και 50 Μαροκινοί αστυνομικοί πληγώθηκαν (οι 10 σοβαρά) αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες, που προσπάθησαν να «ανοίξουν με τη βία κάποιες από τις πόρτες στον εξωτερικό φράχτη χρησιμοποιώντας σιδερένιους λοστούς, κόφτες και μεγάλες πέτρες με τις οποίες επιτίθεντο στις μαροκινές δυνάμεις και την [ισπανική] αστυνομία» είπαν οι αρχές της Θέουτα.

Δεκάδες έφτασαν στην κορυφή του φράχτη ο οποίος χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη πριν τους κατεβάσουν με γερανούς, αναφέρει το Ρόιτερς. Σε δύο μετανάστες επετράπη να μείνουν στο ισπανικό έδαφος για να τους φροντίσουν τα τραύματά τους. Τους υπόλοιπους τους γύρισαν πίσω. Δείτε το βίντεο:

«Αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα παρουσιάζονται μπροστά στις δικαστικές αρχές που θα αποφασίζουν την απέλασή τους από το βασίλειο ή αυστηρότερες ποινές, σύμφωνα με τη σοβαρότητα των πράξεών τους» δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου.

Υπήρξε και κριτική από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισπανία [ΕΘ: Διάβαζε Σόρος] για το γεγονός ότι οι μετανάστες εμποδίστηκαν και τους αρνήθηκε την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο. Η Θέουτα και ο κοντινός θύλακας της Μελίγια είναι τα μόνα σύνορα στη στεριά μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στις 9 Δεκεμβρίου, 2016, περισσότεροι από 400 προσπάθησαν να διανοίξουν τον φράχτη με παρόμοιο τρόπο.

[ΕΘ: Την επόμενη φορά θα είναι 3.000, τη μεθεπόμενη 10.000 και σύντομα θα αριθμούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Πού τελειώνει η εγκληματική υποχωρητικότητα των Ευρωπαίων;]

Πηγή

 

Advertisements