Αυτοματοποίηση: Πως μεταβάλλει το πεδίο του πετρελαίου

https://i1.wp.com/ww2.hdnux.com/photos/51/06/51/10775121/9/460x1240.jpg

Η παρακάτω ανταπόκριση της εφημερίδας Houston Chronicle σχετικά με τις ευφυείς μηχανές στον πετρελαϊκό κλάδο είναι χρήσιμη διότι είναι ακριβής για το πώς χάνονται οι θέσεις εργασίας. Όπως και σε πολλές επιχειρήσεις, δεν συμβαίνει ολοκληρωτική απώλεια θέσεων εργασίας αλλά η αυξανόμενη αποδοτικότητα των προηγμένων μηχανών εκτοπίζει ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων.

Δείτε ένα βίντεο που δείχνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο γεωτρύπανο άντλησης πετρελαίου χωρίς καθόλου ανθρώπους.

Λιγότερες θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες σε όλη την οικονομία τώρα διότι οι μηχανές και το λογισμικό που πραγματοποιούν περισσότερες δουλειές που ήταν κάποτε φτιαγμένες για ανθρώπους. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός της αποδοχής περισσότερων μεταναστών παραμένει σε αυτόματο πιλότο, πράγμα που πρέπει να σταματήσει διότι:

Η αυτοματοποίηση κάνει τη μετανάστευση άχρηστη και παρωχημένη

Είναι διαφορετικός ο κόσμος σήμερα και ο λαός πρέπει να αφυπνιστεί όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της εργασίας. Ο κλάδος της ενέργειας [του πετρελαίου] έχει διαφημιστεί ως μια περιοχή ανάπτυξης θέσεων εργασίας, αλλά όχι τόσο λόγω της αυτοματοποίησης.

Ας δούμε το άρθρο.

Λιγότερες δουλειές στο πετρελαϊκό πεδίο καθώς εντείνεται η αυτοματοποίηση, Houston Chronicle, 21-12-2016.

Η αυξανόμενη αυτοματοποίηση στη γεώτρηση θα μπορούσε να μετατοπίσει εργαζομένους από τις πετρελαιοπηγές στα γραφεία.

Ο πετρελαϊκός κλάδος θα έχει λιγότερες θέσεις εργασίας στο εγγύς μέλλον καθώς τα γεωτρύπανα γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα με τις εταιρείες να εφαρμόζουν τις τελευταίες ανακαλύψεις της τεχνολογίας από του χρόνου.

Αυτά τα νέα γεωτρύπανα, που χρησιμοποιούν εξελιγμένο λογισμικό και ρομποτική θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων στο πεδίο της άντλησης πετρελαίου κατά 40 τοις εκατό τα επόμενα λίγα χρόνια, είπαν οι αναλυτές της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται περισσότεροι άνθρωποι στην τεχνολογία της πληροφορικής για να παρακολουθούν από μακριά την παραγωγή και να λύνουν προβλήματα. Όπως και στην βιομηχανία και σε άλλους κλάδους που έχουν γίνει όλο και πιο αυτοματοποιημένοι, οι εξελίξεις της τεχνολογίας σημαίνουν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μάλλον θα χρειαστούν περισσότερα μυαλά, λιγότερη σωματική δύναμη, και λιγότερους εργαζομένους γενικώς. 

Αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότερες από 215.000 θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που θα χαθούν στην διετή υποχώρηση – περιλαμβανομένων και 100.000 στο Τέξας – μπορεί ποτέ να μην ξανάρθουν όταν ο κλάδος ανακάμψει.

«Αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο να μη χρειάζεται να αγγίξεις τον σωλήνα και να αυτοματοποιήσεις πλήρως τη διαδικασία», είπε ο Μπάιρον Πόουπ, αναλυτής ενέργειας σε μια επενδυτική τράπεζα του Χιούστον. «Αυτοματοποιούν όλο και περισσότερο τη διαδικασία και εξαλείφουν κάποια από την ανθρώπινη μεταβλητότητα και τα σφάλματα.»

Μεταξύ των αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα τεθούν σε εφαρμογή από του χρόνου είναι το “iRig” της εταιρείας υπηρεσιών άντλησης πετρελαίου Nabors Industries. Η τεχνολογία της Nabors την οποία η εταιρεία ονομάζει “iRacker,” χρησιμοποιεί ρομποτική για την αφαίρεση μεγάλων τμημάτων σωληνώσεων από τη βάση τους, την συναρμολόγησή τους και τη μεταφορά τους σε άλλα σημεία γεώτρησης για την κατασκευή των πηγαδιών. Η Schlumberger, η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών ενέργειας στον κόσμο ξεκινά το “Γεωτρύπανο του Μέλλοντος,” που στοχεύει στο να διανοίξει περισσότερες τρύπες και βαθύτερα οριζόντια πηγάδια από  μια μοναδική τοποθεσία στα πεδία του σχιστολιθικού πετρελαίου του Δυτικού Τέξας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί λιγότερα γεωτρύπανα και λιγότερο προσωπικό.

Η άνοδος των ευφυών γεωτρύπανων. Η τεχνολογία υπάρχει και ο κλάδος του πετρελαίου μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να γλιτώσει χρήματα και να αυξήσει την ασφάλεια, λέει ο Chris Papouras, πρόεδρος του τμήματος εφαρμογών της εταιρείας Nabors. Ο Papouras είπε ότι τα συστήματα που αναπτύχθηκαν από την Nabors και άλλες εταιρείες σημαίνουν ότι οι επικίνδυνες δουλειές, όπως η τοποθέτηση ενός ατσάλινου σωλήνα στα πηγάδια που απαιτούσαν τέσσερις ή πέντε εργάτες, μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο τραυματισμών κοντά στην κορυφή του πηγαδιού.

«Το γεωτρύπανο θεωρείται ακόμη ανόητο σίδερο» είπε ο Papouras. «Ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λειτουργούν ακόμη με παλιά μοντέλα. Δεν πρόκειται για τεχνολογική πρόκληση. Πρόκειται για αλλαγή κουλτούρας.»

Εντός λίγων ετών ο αριθμός των ανθρώπων σε κάθε γεωτρύπανο θα πέσει από ένα μέσο αριθμό 25 ατόμων σε 15 άτομα, λένε οι αναλυτές. Τα γεωτρύπανα θα αυτοματοποιήσουν την πιο πολλή δουλειά των συνεργείων που απαιτούνται.

Η ABB, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας, πέρυσι άνοιξε δύο νέα γραφεία αυτοματοποίησης και ρομποτικής στο Χιούστον για να εργάζονται πιο στενά με τους πελάτες τους, είπε ο Brandon Spencer, αντιπρόεδρος της ABB για τη Βόρεια Αμερική.

Φέρνοντας το πεδίο του πετρελαίου στο Χιούστον. Οι εξελίξεις στην ασύρματη τεχνολογία των αισθητήρων σημαίνει ότι ακόμη και όταν τα πηγάδια παράγουν πετρέλαιο σε απομακρυσμένα πεδία, οι θερμοκρασίες και τα επίπεδα πίεσης μπορούν να παρακολουθούνται από το Χιούστον χωρίς να χρειάζονται εργάτες σε εργοτάξια εκατοντάδες μίλια μακριά.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη στην υποθαλάσσια εξόρυξη στον Κόλπο του Μεξικού και αρχίζει να εφαρμόζεται και στην παραγωγή της στεριάς.  

«Διαχειρίζονται όλο το Eagle Ford από το Χιούστον» είπε ο Spencer. Το πεδίο σχιστολιθικού πετρελαίου Eagle Ford βρίσκεται στο Νότιο Τέξας, περίπου 250 μίλια από το Χιούστον.

Οι νέες τεχνολογίες όμως δεν σημαίνουν λιγότερες θέσεις εργασίας, είπε ο Spencer.

Η ABB, για παράδειγμα, συνεργάζεται με τη Microsoft για να φτιάξουν αυτό που λέγεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη υπολογιστική πλατφόρμα βασισμένη στο διαδίκτυο για βιομηχανικούς πελάτες, επιτρέποντάς τους να συλλέγουν και να αναλύουν μαζικές ποσότητες πληροφοριών για να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα, να βελτιώνουν την ακρίβεια και να αναπτύσσουν καλύτερες τεχνικές και διαδικασίες παραγωγής. Αυτό θα απαιτήσει μεγάλες ομάδες επιστημόνων στους υπολογιστές, προγραμματιστές λογισμικού και άλλους εργάτες με υψηλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων. 

«Πρόκειται για την ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων» είπε. «Όλα αυτά τα στοιχεία χρειάζονται πολύ ανθρώπινο δυναμικό.»

Συμβάλλοντας στο πρόβλημα; Οι εταιρείες υπηρεσιών κάνουν διάφορες εργασίες για τις εταιρείες παραγωγής, περιλαμβανομένων και των γεωτρήσεων και της υδραυλικής ρωγμάτωσης (γνωστής και ως fracking στα Αγγλικά).

Αν και ο κλάδος βρίσκεται σε μια περίοδο υπερπαραγωγής παγκοσμίως, ο κόσμος θα χρειαστεί 35 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια μέχρι το 2035, η περισσότερη από την οποία θα προέρχεται από το πετρέλαιο και το αέριο.

Ο κλάδος περιήλθε στην ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση λόγω των τεχνολογιών άντλησης πετρελαίου που άρχισαν να διανοίγον τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου που βρίσκονται σε πετρώματα σχιστόλιθου πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να αντλήσει 5 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως μέχρι το 2050, διπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη ζήτηση και επομένως δεν θα έχει νόημα να παραχθεί όλο αυτό το πετρέλαιο.

[ΕΘ: Με την ευκαιρία, θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου με τις σημερινές ασταθείς συμφωνίες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ειδικά αν μπει στο παιχνίδι και η Αμερική με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το αέριο κατά τη θητεία του Τραμπ, ο οποίος Τραμπ υποσχέθηκε να προωθήσει τον κλάδο αυτόν.]

Πηγή

 

Advertisements