Δέκα [συν μία] ειδήσεις του 2016 που αγνόησαν οι δημοσιογράφοι

https://cdn4.img.sputniknews.com/images/104921/93/1049219325.jpg

Τι θα έλεγε ο Τζωρτζ Όργουελ για το 2016; Μερικές από τις μεγαλύτερες ειδήσεις που προώθησαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ ήταν είτε ψευδείς, όπως οι ισχυρισμοί περί ολοκαυτώματος στο Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβριο, είτε δεν υποστηρίζονταν από αποδείξεις, όπως οι κατηγορίες ότι η Ρωσία επηρέασε τις εκλογές των ΗΠΑ.

Είναι ειρωνεία της τύχης ότι οι ειδήσεις αυτές προωθήθηκαν από ΜΜΕ που εξέφραζαν έντονα την ανησυχία τους για τις «ψεύτικες ειδήσεις» και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα!

Κάποιες ειδήσεις όμως ήταν πραγματικά σημαντικές και είτε αγνοήθηκαν, είτε τους δόθηκε ελάχιστη προβολή από τα ΜΜΕ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη

Ενώ η Συρία έκανε πρωτοσέλιδα, οι υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη γενικά αγνοήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Η Λιβύη σε συντρίμμια

Από τις αρχές του 2011, η Λιβύη ήταν η μεγάλη είδηση καθώς οι “φιλελεύθεροι οπαδοί του παρεμβατισμού» παρότρυναν το ΝΑΤΟ να επιβάλει «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τον «Νέο Χίτλερ, Συνταγματάρχη Καντάφι».

Το ΝΑΤΟ επενέβη και κατέστρεψε τη Λιβύη. Από τότε τα δυτικά ΜΜΕ σίγησαν. Ο μετασχηματισμός της χώρας που είχε το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Αφρική σε χώρα διαλυμένη, γεμάτη Ισλαμική τρομοκρατία δεν ήταν πλέον σημαντική είδηση.

[ΕΘ: Το θέμα για εμάς είναι ότι η Λιβύη υπήρξε επίσης ανάχωμα για τη μετανάστευση από την Αφρική καθώς και εγγυητής σταθερότητας στα νότια παράλια της Μεσογείου. Η «Αραβική Άνοιξη» κατέστρεψε τη Λιβύη και επομένως άνοιξε τον δρόμο για τους Αφρικανούς μετανάστες προς την Ευρώπη. Άγνωστο αν αυτός ήταν ο κύριος σκοπός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά εκ των γεγονότων ήταν στο πλαίσιο της πρόκλησης χάους και καταστροφής εκ μέρους της κυβέρνησης Μπαράκ-Χίλαρι.]

Η συμφιλίωση στη Συρία

Οι καλές ειδήσεις που προβάλλουν τον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας δεν έχουν καμία πιθανότητα να δημοσιευτούν στα ΜΜΕ. Όμως, η συριακή κυβέρνηση υλοποίησε προγράμματα ειρήνης και συμφιλίωσης γύρω από την πόλη Χομς, τη Δαμασκό και σε άλλα μέρη, δηλαδή, έδωσε αμνηστία στους αντάρτες και όντως αρκετοί παρέδωσαν τα όπλα τους και συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους ως πολίτες της χώρας.

Ο μισός πλούτος της Γης ανήκει σε 62 άτομα

Ναι, 62 άτομα. Δεν θα έπρεπε να δούμε αναλύσεις για αυτό το σημαντικό θέμα το 2016 και να συζητήσουμε τη δικαιότερη διανομή του πλούτου; Κατά τα φαινόμενα, όχι.

Η αθώωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Το 2016, ο άνθρωπος τον οποίο οι νεοσυντηρητικοί και οι οπαδοί του Μπλερ κατηγόρησαν ως τον «Χασάπη των Βαλκανίων» και του οποίου τα «εγκλήματα γενοκτονίας» χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν το δόγμα του παρεμβατισμού παγκοσμίως, αθωώθηκε από το ίδιο το δικαστήριο που τον δίκασε. Όπως είχα γράψει τον Αύγουστο:

«Το συμπέρασμα του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι μια από τις πιο συκοφαντημένες μορφές της σύγχρονης εποχής ήταν αθώος, κανονικά θα έπρεπε να κάνει πρωτοσέλιδα διεθνώς. Όμως δεν έκανε. Μάλιστα ακόμη και το Δικαστήριο το έθαψε σε μια απόφαση 2.590 σελίδων στη δίκη του Σέρβου της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς»

Εν τούτοις, η μη κάλυψη της σημαντικής αυτής είδησης μας είπε όλα όσα χρειάζονταν να μάθουμε.

Άλλη μια χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία

Το 2016, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι πιθανόν το πιο «θερμό» έτος στην ιστορία. Τον Ιούλιο η NASA αποκάλυψε ότι κάθε μήνας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2016 ήταν ο πιο θερμός μήνας αντίστοιχα από το 1880 που που άρχισαν να μετρώνται οι θερμοκρασίες. Με το θέμα αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς ούτε και στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η οικονομική κατάρρευση της «δημοκρατικής» Ουκρανίας

Η Ουκρανία ήταν μεγάλη είδηση το 2014, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επευφημούμενοι από τους δυτικούς αρχηγούς συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μεϊντάν, αλλά το τι συνέβη από τότε δεν έφτασε μέχρι τα δελτία ειδήσεων.

[ΕΘ: Θυμόμαστε Γερμανούς πολιτικούς να διαδηλώνουν μαζί με τους Ουκρανούς στην Ουκρανία και πράγματι τότε μας έκανε εντύπωση το θράσος τους να παρεμβαίνουν σε μια ξένη χώρα. Μεταξύ άλλων, αποδεικνύεται ότι ο Σόρος ήταν πίσω και από αυτή την «εξέγερση» και πίσω από αυτόν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.]

Η πραγματικότητα είναι ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ουκρανία έχει πέσει πολύ και ο μισός πληθυσμός της ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Αυξήθηκε επίσης και η διαφθορά.

Καταστροφικές περικοπές δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα νοσοκομεία στην Αγγλία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Ο αριθμός των επειγουσών εγχειρήσεων που ακυρώθηκαν έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί 1 δισεκατομμύριο λίρες μετρητά σε βοήθεια προς χώρες του εξωτερικού, όταν οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν μειώσεις στον προϋπολογισμό τους και απολύσεις προσωπικού, πράγμα που επηρεάζει εκατομμύρια Βρετανούς. Τυχερή η βρετανική κυβέρνηση που τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με τον έλεγχο για τη διαχείριση των φόρων.

Οι εγγενείς διακρίσεις του φιλελεύθερου παρεμβατισμού

Θεωρείται φυσιολογικό ότι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι του δυτικού κατεστημένου έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν άποψη για το ποιος επιτρέπεται και ποιος δεν επιτρέπεται να κυβερνά μια χώρα όπως η Συρία ή το Ιράκ. Τα δελτία ειδήσεων ήταν γεμάτα από τέτοιες απόψεις.

Φυσικά δεν ακούσαμε την άποψη των πολιτικών στις χώρες αυτές για το αν θα έπρεπε να γίνει αλλαγή καθεστώτος για παράδειγμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

[ΕΘ: Ο αρθρογράφος μιλά για «ρατσισμό» των ΜΜΕ αλλά μάλλον ο όρος δεν ταιριάζει καθώς δεν έχει να κάνει με φυλετικές διακρίσεις. Αντίθετα, η ΕΕ άνοιξε ορθάνοιχτα τα σύνορά της στους μετανάστες που προέρχονταν από τις χώρες αυτές και εκατοντάδες άλλες της Αφρικής και της Ασίας. Και όσοι πιάνουμε τα κανάλια της DW και του TV5 και του BBC στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι παρουσιάζουν θέματα κυρίως από την Αφρική ή τους Αφρικανούς στην Ευρώπη.

Τέλος, αυθαίρετα θα προσθέσουμε και μια ενδέκατη είδηση που ήταν σημαντική για την επιβίωσή μας αλλά πέρασε στα «ψιλά»:

Οι μέλισσες της Χαβάης έγιναν προστατευόμενο είδος

Από τον Οκτώβριο του 2016 ένα είδος μέλισσας από τη Χαβάη μπήκε στο κατάλογο των προστατευόμενων ειδών. Η είδηση είναι ότι οι μέλισσες έχουν σημαντικότατο ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών και της σοδιάς. Τα διάφορα φυτοφάρμακα όπως το γλυφοσάτ της Μονσάντο αλλά και άλλες ανθρωπογενείς αιτίες τις εξοντώνουν με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ύπαρξή μας, αν και άλλα είδη μελισσών φτάσουν στο όριο της εξαφάνισης. 

Με την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ότι η εθνικιστική κοσμοθεωρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πατρώα Γη και επομένως οι εθνικιστές από τη φύση της ιδεολογίας τους  είναι οι μόνοι που μπορούν να νοιαστούν και να λύσουν τέτοια προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.]

Πηγή

 

 

Advertisements