Ευρεία επιχείρηση του Ιρακινού Στρατού για την απελευθέρωση πόλεων από το ισλαμικό κράτος

Ευρεία επιχείρηση του Ιρακινού Στρατού για την απελευθέρωση πόλεων από το ισλαμικό κράτος - ΒΙΝΤΕΟ

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δυτικές περιοχές της επαρχίας αλ Άνμπαρ – Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα συριακά σύνορα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Μια στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις δυτικές περιοχές της επαρχίας αλ Άνμπαρ για να τις απελευθερώσει από το ISIS» δήλωσε ο Κάσεμ Μοχαμέντι ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της επιχείρησης. «Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν να προελαύνουν από τη Χαντίθα προς την Άανα», εξήγησε ο Μοχαμέντι.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν η 7η μεραρχία του στρατού, μονάδες της αστυνομίας και μαχητές τοπικών φυλών, διευκρίνισε ο ίδιος. Πρώτος στόχος είναι η πόλη Άανα και μετά η Ράουα και η αλ Κάιμ, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ιράκ στις όχθες του Ευφράτη. Η Χαντίθα, που είναι 230 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας αλ Άνμπαρ και βρίσκεται κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.

Η πόλη αυτή ήταν στόχος πολλών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014, όμως οι τοπικές φυλές κατάφεραν να τις απωθήσουν. Το 2016 οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από το ISIS μεγάλα τμήματα της επαρχίας αλ Άνμπαρ, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσά της Ραμάντι αλλά και τη Φαλούτζα. Όμως η ασφάλεια σε αυτή τη μεγάλη επαρχία που συνορεύει με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία παραμένει εύθραυστη, καθώς οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να έχουν έντονη παρουσία.

Advertisements