Η Ρωσία μετά την Συρία προσανατολίζεται στην Λιβύη

Η Ρωσία μετά την Συρία προσανατολίζεται στην Λιβύη

Σε ανάρτηση μας στις 25 Μαρτίου 2016 υπό τον τίτλο «Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Μεσόγειο» είχαμε αναφέρει ότι η υπονόμευση των συμφερόντων της Μόσχας στην Μεσόγειο έχει ως αιχμή του δόρατος την ισλαμιστική απειλή, είτε πρόκειται περί της τρομοκρατικής είτε περί της εξάπλωσης της, και είχαμε τονίσει ότι η Ρωσία προσανατολίζεται μετά την επιτυχή στρατιωτική της επέμβαση στην Συρία να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στην Μεσόγειο για να αναχαιτίσει την απειλή των ισλαμιστών, τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην ζώνη του Μαγρέμπ (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη).

Η δημιουργία αυτής της ζώνης ασφαλείας θα έχει επίσης ως σκοπό την συγκράτηση της τουρκικής επεκτατικότητας τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και των Βαλκανίων. Η Μόσχα, είχαμε αναλύσει, προσανατολίζεται να εφαρμόσει το επιτυχές παράδειγμα της Συρίας τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που κινδυνεύουν από αποσταθεροποιητικές τάσεις που έχουν ως φύτρα την αμερικανοσιωνιστική πολιτική.  Δηλαδή η Μόσχα από την μια πλευρά θέλει να αναχαιτίσει τα νεοοθωμανικά σχέδια της Άγκυρας και ταυτόχρονα να ανακόψει την οποιαδήποτε σουνιτική-τζιχαντιστική επιρροή στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, σε μια ζώνη που εκτείνεται από το Σαράγιεβο έως το Κάιρο και από το Μαρόκο έως τις παρυφές της Ρωσικής επικράτειας, λαμβάνοντας υπόψη πρώτον ότι το 15% του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μουσουλμάνοι και δεύτερον ότι αυτοί οι μουσουλμάνοι επηρεάζονται από την πολιτική της Άγκυρας και των σουνιτικών μοναρχιών του Αραβικού Κόλπου.

Η Λιβύη μετά την παράνομη επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 ελέγχεται από ισλαμοσυμμορίτες και πολιτικούς γκάνγκστερ που δραστηριοποιούνται για τα συμφέροντα του σιωνιστικού λόμπι της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η χώρα μετά την άγρια δολοφονία του Καντάφι έχει διαλυθεί και σήμερα κυριαρχείται στα ανατολικά με έδρα το Τομπρούκ από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στα βορειοδυτικά με έδρα την Τρίπολη από τον ισλαμοσυμμορίτη οπαδό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Φαγιέζ αλ Σαράϊ, στα νοτιοδυτικά από την φυλή των Τουαρέγκ, ενώ πολλές διάσπαρτες περιοχές κυριαρχούνται από τοπικούς ισλαμιστές φυλάρχους που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

Ο Φαγιέζ αλ Σαράϊ δρα ως τοποτηρητής των δυτικών συμφερόντων, ενώ ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ που προωθεί συνεχώς την επιρροή του στον λιβυκό λαό συνεργάζεται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο με την Μόσχα. Η βάση αυτής της συνεργασίας είναι η καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και η προσπάθεια διατήρησης της οντότητας του ενιαίου λιβυκού κράτους, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προωθεί η λεγόμενη Δύση (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και έως σήμερα οι ΗΠΑ).

Οι «δυνάμεις του Τομπρούκ» όπως ονομάζονται οι υποστηρικτές του Χαφτάρ έχουν καταφέρει να εκδιώξουν από την περιοχή του Κόλπου της Σύρτης τους τοπικούς φυλάρχους της Αλ Κάιντα και από τον Σεπτέμβριο προωθούνται προς την δυτική Λιβύη που κυριαρχείται από τους ισλαμοσυμμορίτες του αλ Σαράϊ. Ο Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, έχει επισκεφτεί την Μόσχα και έλαβε υποσχέσεις για στρατιωτική υποστήριξη στις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη βρίσκονται στο Τομπρούκ Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, ενώ στο άμεσο μέλλον πιθανότατα θα υπάρξει εμβάθυνση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη. Την περασμένη εβδομάδα ο Χαφτάρ επισκέφτηκε το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», πριν αυτό αποπλεύσει από την Μεσόγειο προς την βάση του στην Ρωσία, και είχε συνομιλία-τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας σχετικά με τις εξελίξεις στην Λιβύη και την εκκολαπτόμενη στρατιωτική συνεργασία.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ συνεχώς κερδίζει σε επιρροή στην Λιβύη και σύντομα θα καταφέρει να κατακτήσει την Τρίπολη και να καταλάβει την εξουσία σε ολόκληρη την χώρα. Η Ρωσία μετά την επιτυχία της στην Συρία ενισχύει τις θέσεις της στην Λιβύη. Τα σχέδια του ΝΑΤΟ και του σιωνιστικού κατεστημένου των ΗΠΑ μετά την Μέση Ανατολή οδηγούνται σε αποτυχία και στην Λιβύη, όπως απέτυχαν και στην Αίγυπτο μετά την αιματηρή κατάληψη της εξουσίας από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο πλαίσιο του σιωνιστικού σχεδίου «αραβική άνοιξη». Η Ρωσία πιστεύει ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι κατάλληλα για την αναζωπύρωση και εμβάθυνση της εξωτερικής της πολιτικής συνολικά στην Βόρεια Αφρική, εξ άλλου ήδη οι διπλωματικές σχέσεις Μόσχας-Κάϊρου βρίσκονται στο καλύτερο τους επίπεδο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Νάσερ, ενώ η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών και οι εξοπλιστικές συμφωνίες οδηγούν σε στενή συνεργασία και ώθηση της παρουσίας της Ρωσίας στην Αίγυπτο.

Για την Ρωσία η Λιβύη είναι μετά την Αίγυπτο και την Συρία μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσει την περιφερειακή της παρουσία και την γεωπολιτική της ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γ. Λιναρδής

Advertisements