Κρίσιμη πολιορκία της πόλης Ντέϊρ εζ-Ζορ από το ISIS. Εντατικές επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας

Η ανατολική συριακή πόλη Ντέϊρ εζ-Ζορ πολιορκείται για πάνω από τρία (3) χρόνια αρχικά από ολόκληρο τον συνασπισμό των ανταρτών και από τις αρχές του 2014, μόνον από το ISIS.  

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 100.000 πολίτες εκεί μέσα έχουν εντελώς αποκοπεί και απειλούνται από τα κτήνη του ISIS, η πόλη δεν έχει τύχει της προσοχής των δυτικών ΜΜΕ διότι την υπερασπίζεται ο συριακός στρατός.

Οι αμυνόμενοι όμως βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Σε μια χαρακτηριστική επίθεσή του υποβοηθούμενη με αυτοκίνητα αυτοκτονίας γεμάτα βόμβες, το ISIS έχει καταφέρει να κόψει τις θέσεις του συριακού στρατού στα δύο  και να απομονώσει τη γειτονική αεροπορική  βάση από την κυρίως πόλη.

Οι αποκομμένες συριακές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κρατηθούν, αλλά η επέλαση του ISIS αφήνει εκτεθειμένη την πόλη, καθώς αυτή εξαρτάται από τις προμήθειες από αέρος εδώ και τρία χρόνια.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξάγει σφοδρές και εντατικές, άνευ προηγουμένου επιχειρήσεις για να σταματήσει το ISIS, υποβοηθώντας τις συριακές επίγειες δυνάμεις.

Μέχρι τώρα δεν φαίνονται πουθενά οι Αμερικανοί. Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού σκοτώνοντας μέχρι και 90 στρατιώτες και επιτρέποντας έτσι στο ISIS να προχωρήσει και να καταλάβει τις θέσεις αυτές.

Τα στοιχεία από τη ίδια την έρευνα των ΗΠΑ έδειξαν  ότι ο βομβαρδισμός των Συρίων ήταν εσκεμμένος, αλλά παρόλα αυτά η έκθεση κατέληγε ότι επρόκειτο για λάθος. [ΕΘ: Βλ. επίσης το άρθρο  «Συρία και ΗΠΑ: Νέες αποκαλύψεις» για μια λεπτομερή ανάλυση.]

Το ISIS βρίσκεται σε άμυνα στη Μοσούλη και επίσης έχει στριμωχτεί γύρω από τη Ράκα. Το πολιορκημένο Ντέϊρ εζ-Ζορ είναι ένα από τα λίγα μέρη στα οποία το ISIS ελπίζει για κάποια νίκη.

Πηγή

 

Advertisements